Het Kanaal over naar 1066 Country, een streek vol geschiedenis

In januari 1066 stierf Koning Edward de Belijder ( Edward the Confessor) in het toenmalige Engeland. Toen William, Graaf van Normandië en bloedverwant van Edward , het nieuws hoorde en ook vernam dat de zwager van Edward, Harold zich tot koning liet kronen, besloot hij het koningschap met geweld op te eisen. Hij voer met zijn vloot uit en kwam aan land dicht bij het huidige Hastings. Op 14 oktober begon het gevecht tussen beide legers. Op het einde van de dag was Harold dood, zijn leger overwonnen en veroveraar William werd Koning William I van Engeland ( William The Conqueror –De Veroveraar). Zijn belofte om op de plaats van de overwinning een abdij te stichten maakte hij waar.

Het plaatsje waar de Slag plaatsvond heet nu Battle. Men spreekt nog steeds over De Slag van Hastings , alhoewel deze kustplaats 10 km van Battle ligt. Wij gingen niet naar Battle via Hastings in gammele bootjes zoals William deed. Neen wij staken het Kanaal over in stijl met DFDS. DFDS is de toonaangevende ferry maatschappij met Scandinavische roots die Dover bevaart via zowel Calais als Duinkerke. De Cote d’Opale bracht ons van Calais in 1u 25 naar Dover. Cote d’Opale is één van de nieuwe DFDS schepen op de korte route met bouwjaar 2021. Aan boord verschillende eetgelegenheden en een zeer goed gestockeerde shop. Vervelen doe je je zeker niet bij DFDS. Ze hanteren snelle overtochten tegen scherpe prijzen met gemiddeld tussen de 12 tot 15 overvaarten per dag.

Battle Abbey.

De abdij ligt in het centrum van het kleine marktstadje Battle. De site is nu in handen van English Heritage. De indrukwekkende Abbey Gatehouse opent de deur naar het hele domein. Bovenop de Gatehouse is er een mooi panorama platform met zowel zichten op de abdijgronden , het slagveld en het stadje Battle. In de interactieve introductie tentoonstelling naast het Gatehouse is er doorlopend een dramatische film over de gebeurtenissen op de dag van de slag zelf. Daarna kan je aan de toer van het domein beginnen.

Gebruik zowel het handig plannetje dat je bij het onthaal krijgt en de audio. De audio is ook in het Nederlands en je hoeft maar gewoon de nummers in te drukken bij alle grote infopanelen. Via de gevechtsweide en Battle School ( een vroeger herenhuis en niet open voor het publiek ) bereik je de resten van de abdij site. Gedurende 400 jaar was het een bloeiende en welvarende gemeenschap tot Henry VIII rond de jaren 1530 begon met de ontmanteling van de religieuze gemeenschappen. Het domein kreeg daarna verschillende privé eigenaars en veel gebouwen werden verwaarloosd.

Toch geeft het overgebleven gedeelte nog een exact beeld hoe de abdij er uit zag in zijn beginperiode. Vooral de slaapzaal en de gemeenschapszaal der monniken is nog in een redelijke goede staat. Voor de bouw van de abdij gebruikte William, Caen steen die hij uit Normandië liet overkomen. Ook de link met het beroemde tapijt van Bayeux over de slag kom je geregeld tegen. English Heritage heeft naar goede gewoonte ook een gezellig cafetaria en een grote shop.

Michelham Priory

De Priory van Michelham in het gehucht Upper Dicker heeft een geschiedenis van meer dan 800 jaar. Ze werd gesticht in 1229 door de Augustijner Orde. Het was een kleine zelf bedruipende gemeenschap met een prior en een dozijn monniken.

De organisatie had een eigen molen, brouwerij en smidse. Tijdens het bewind van Henry VIII had het niet zoveel te lijden als bv. Battle Abbey. Het werd een privaat huis. De volgende 400 jaar werden er verschillende veranderingen gedaan aan het huis en domein . In WOII was het een opvangtehuis voor geëvacueerde kinderen uit Londen en tijdelijk zaten er ook Canadese soldaten. In 1959 gaf de laatste eigenaar het domein aan The Sussex Archaeological Society. Door de veranderingen heeft het huis verschillende bouwstijlen. Bezoek de Tudor kitchen waar je zeker de werking van het spit moet bekijken.

Andere kamers weerspiegelen de verschillende periodes van de rijke geschiedenis van de Priory. Je kan vele gebruiksvoorwerpen uit die periodes bekijken en kinderen gaan graag genieten van kleine activiteiten en zeker met het passen van outfits uit vergane jaren. De originele Priory Room is een echt pareltje. Ook de oorlogsjaren hebben hun plaats hier. Buiten zeven hectare met onder meer het middeleeuws poortgebouw en de Grote Schuur uit de tijd van Elisabeth I. Een deel van de tuin is een middeleeuwse kruidentuin met keuken – en medische doeleinden. Zoals naar Britse gewoonte ook weer een shop en een leuk cafetaria.

Bateman’s

Het derde geschiedkundig huis op onze toer is altijd één van mijn favoriete , ik kom er telkens graag terug. De authenticiteit van dit huis in Burwash is echt geschiedenis inademen. Bateman’s was het herenhuis van de Britse schrijver Rudyard Kipling, vooral gekend voor Jungle Book en ontvanger van een Nobelprijs. Toen hij 36 jaar oud was had Kipling al een hele carrière achter de rug. Kroniekschrijver voor legerkranten in India en vooral een gevierd boekenschrijver.

Dit huis was voor hem de geschikte plaats om te leven , ver van het lawaai , ver van het dorp en de baan , midden in een vallei. Het huis is gebouwd in een oude warme zandsteen. Kipling kwam in 1902 naar het huis en beleefde er zijn topmomenten maar ook de miserie van WOI met in 1915 de vermoedelijke dood van zijn zoon John in de Battle of Loos ( Noord Frankrijk). Hij werkte intensief mee aan de oprichting van de CWGC ( Commonwealth War Graves Commission) en schreef vele opschriften die je nu aantreft op de meeste Britse begraafplaatsen. In 1992 werd het graf van een onbekende luitenant van The Irish Guards op de CWGC begraafplaats St. Mary’s ADS aangeduid als het graf van John Kipling.

Kipling stierf in 1936 en zijn vrouw Caroline gaf het huis bij haar dood in 1939 aan de National Trust ( NT) Zo zien we nu nog het volledige huis zoals de Kiplings het bewoonden. Bekijk de studiekamer van Rudyard, waar hij het meeste van zijn werk schreef en het bureau van Caroline, waar nu alle werken staan die over Kipling geschreven werden. Er is een tentoonstelling over zijn leven en oude filmpjes van het familieleven op Bateman’s. De slaapkamer van de gasten en de kamer van zoon John zijn quasi onaangeroerd. In de eetkamer zat Kipling altijd op dezelfde plaats. De reden? Een lelijk schilderij van kind en madonna, die het koppel van vrienden gekregen hadden. Ze vonden de schilderij aartslelijk . De oplossing: Caroline zat met haar rug naar de schilderij en Kipling zelf had een zeer slecht zicht dus zag amper wat van het schilderij. Ondanks zijn slecht zicht was hij een pionier chauffeur en door zijn goede inkomsten kon hij een auto aanschaffen . De Rolls Royce Phantom I uit 1928 staat ook op het domein. Het domein rond het huis heeft enkele mooie tuinen met een kruidentuin en wild garden. Ook is er een watermolen die nog steeds dienst doet.

Great Dixter

Great Dixter and Gardens is in het gehucht Northiam , niet ver van het pittoreske Rye. Dit is zowel een historisch – als een familiehuis. Gebouwd in het midden van de 15e eeuw werd het rond 1910 grondig gerestaureerd en uitgebreid dankzij de beroemde architect, Sir Edwin Lutyens. De man die we het meest kennen voor de aanleg van vele militaire begraafplaatsen en monumenten van WOI. Ook de beroemde Lutyensbank voor de tuin is naar hem genoemd.

Lutyens slaagde erin om een deel van een 16e -eeuws huis te integreren in Great Dixter, een huis dat hij ergens anders vond. Hij maakte als het ware een breiwerk van de twee huizen om tot een bewoonbaar familie huis te komen. De laatste bewoner Christopher Lloyd was een gerenommeerd schrijver voor Country Magazines en kranten. Hij schreef veel over tuinen. Na zijn dood in 2006 nam de Great Dixter Charitable Trust het huis over. De Great Hall is een pracht van een middeleeuws bouwwerk en in het huis ook veel meubelen en voorwerpen die Lloyd en zijn familie verzamelde.

De tuinen zijn een pracht om te bekijken door heel het seizoen. Bewonder een grote variëteit in topiary , een Engelse stijl om figuren in heggen te maken. Er is een omwalde tuin , een rozentuin, wilde weilanden, vijvers en een exotische tuin. De biodiversiteit is immens met rond de 2.000 verschillende planten.

Nog wat tips:

Reis je met kinderen, wip dan zeker even binnen bij Bodiam Castle, ook eigendom van de National Trust. Van buitenuit een bijna intacte waterburcht. In de 14e eeuw gebouwd voor een ridder van het hof van Koning Edward III, als bescherming tegen eventuele Franse invasies. Gewoon er rond wandelen geeft al enorm mooi beeldmateriaal. Laat je fantasie gaan met in gedachte eventueel Ivanhoe of De Rode Ridder.

 

Voor al deze attracties die niet zo ver van elkaar liggen vonden we onderdak in B&B Guest House, The Strand, aan de voet van Winchelsea Hill. Zes gezellige kamers in een Grade II listed 16e -eeuwse cottage , door de eigenaar zelf verbouwd. Pas open van dit jaar. Gezellige lounge, ruime parking en natuurlijk een overheerlijk full English Breakfast.

En nu alle info gegevens:

www.english-heritage.org.uk/battle

www.greatdixter.co.uk

www.sussexpast.co.uk

www.strandhousewinchelsea.com.

www.visit1066country.com

www.dfds.com

Tekst en foto’s: Gust Charrin.

 

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.