Freinetschool De Steltloper in Geel viert al dansend de 300 vierkante meter bijkomende vergroening op haar speelplaats.
Op donderdag 8 mei vierde Freinetschool De Steltloper feest. De school heeft heel wat bijkomende vergroeningswerken afgerond, en dat werd gevierd. Gedeputeerde Mireille Colson overhandigde dan ook het groot, houten label van ‘Groene Oase’. Met dat traject voorziet de provincie financiële en praktische ondersteuning voor de ontharding en vergroening van speelplaatsen. Stad Geel voerde de onthardingswerken uit.
Freinetschool De Steltloper in Geel had al heel wat groen op haar speelplaats. Toch ging de school voor nóg meer vergroening en ontharding. Meer dan 300 vierkante meter werd onthard en kreeg een invulling vol plantgoed en enkele zitbankjes. De groene zone rond het afdak zorgt voor een betere verbinding met het omliggende landschap. De vergroening rond de achteringang zorgt dan weer voor een fijnere ontvangst.
De school tekende in op het traject van provincie Antwerpen en kreeg € 13.500 voor haar project. Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete stond de school bij met de praktische ondersteuning zoals het tekenen van ontwerpplannen en plankundig advies. Voor de feestelijke inhuldiging deden de coördinatie van de school, gedeputeerde Mireille Colson en Geels schepen van onderwijs Vera Celis een woordje. Tot slot lieten de leerlingen hun beste danskunsten zien.
Samenwerking met Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete
Gedeputeerde Mireille Colson overhandigde het label ‘Groene Oases’ en reageert enthousiast: “De Steltloper is een van de 202 scholen die zich inschreef op Groene Oases. Dit zijn dus stuk voor stuk scholen die zélf beseffen hoe waardevol een groene speelplaats is voor hun leerlingen en het klimaat. Die initiële goodwill om dit project tot een goed einde te brengen is onontbeerlijk.”
De Tuinploeg en Geel
De stad Geel stond de school bij met de onthardingswerken. “Dit is vaak de grootste kost bij een speelplaatsvergroening”, legt burgemeester Marlon Pareijn uit. “Zo dragen wij ook graag ons steentje bij voor een groenere stad, en gezondere leerlingen.”
Binnen de ouderraad van De Steltloper is er een specifieke afdeling genaamd ‘de tuinploeg’. Ook deze tuinploeg stond de vergroening bij. Zij plantten het plantgoed, maakten de aarde gelijk en legden de houtschors aan. Bovendien zamelden zij ook extra budget in op ‘de stekskesmarkt’ waar zij eigen planten verkochten.
De voordelen van vergroening
Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.
Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.
Foto: Copyright: provincie Antwerpen