Kinderen spenderen minstens 12 jaar van hun leven op school, maar hun pauzes brengen ze vaak door op een kale, betonnen speelplaats. Landschapsarchitect en ondernemer Louis De Jaeger wil daar verandering in brengen en pleit voor gratis voedselbossen in elke school.
Een speelplaats vol eetbare verrassingen
Stel je voor: kinderen die tijdens de speeltijd bessen, vruchten, noten en eetbare blaadjes kunnen plukken als gezonde snack. Geen utopie, maar een perfect haalbaar concept. Een voedselbos biedt niet alleen een leuke en natuurlijke speelomgeving, maar ook een educatieve ervaring van onschatbare waarde. Zelfs op een paar vierkante meter kan al een verrassend divers en productief ecosysteem ontstaan.
Waarom een voedselbos?
Een voedselbos werkt volgens de principes van een bosrand, maar met één belangrijk verschil: alles is eetbaar. Net als in een natuurlijk bos groeien er verschillende lagen beplanting, waardoor er het hele groeiseizoen door iets te oogsten valt. “Ik gaf onlangs een rondleiding in het Koninklijk Paleis en een hele klas kinderen wist niet wat een brandnetel was, laat staan dat die eetbaar is. Dat zou niet mogen,” zegt De Jaeger.
Scholen hebben geen budget, ondernemers kunnen helpen
De initiatiefnemer lanceerde een videowedstrijd. De winnende school, GBS De Zonnebloem uit Ardooie, krijgt op zaterdag 22 februari een gratis voedselbos. Met deze actie hoopt hij ondernemers en sponsors te inspireren om ook in hun eigen gemeenten voedselbossen te realiseren. “Het is niet duur, het is niet moeilijk, je moet het gewoon doen. Het probleem is dat scholen geen eurocent te veel hebben. Daarom hebben we ondernemende mensen nodig.”
Samen planten, samen genieten
Door het voedselbos samen met leerlingen en ouders aan te leggen, ontstaat een gevoel van eigenaarschap. De Jaeger herinnert zich zijn eigen jeugd:
“Mijn mooiste herinneringen aan de lagere school zijn van onder en rond de enige struik op de speelplaats. Mijn droom is dat elk kind in België de rijkdom mag ervaren van het zelf plukken en smullen van frambozen, kastanjes, aardbeien, vijgen en nog veel meer.”
Louis De Jaeger is CEO van tuin- en landschapsarchitectenbureau Commensalist waarmee ze tuinen in België tot landbouw estates in Spanje tot hoteltuinen in de Azoren tot privé-eilanden in Argentinië ontwerpen. Hij lanceerde eerder de ByeByeGazon en Laat Ze Liggen campagne, schreef enkele boeken over het thema en maakte een award-winning documentaire Food Forest.
Met het Food Forest Institute maakte De Jaeger in opdracht van Departement Landbouw en Zeevisserij een voedselbosstrategie, deze actie past perfect in het doel om 5% van Vlaanderen voedselbos te hebben tegen 2050 en een voedselbos te hebben in iedere gemeente.
Foto: Commensalist