Een buffet van wijn en een lichtspektakel in Bordeaux

Sinds de Romeinse tijd was er al export van wijn in de Bordeaux regio. Tussen 1150 en 1450 was er in de stad een enorme rijkdom door de wijnhandel met Engeland. Wijnen uit Bordeaux en de Gascogne streek werden in vaten massaal verscheept. Het kleine stadje Winchelsea in Zuid Oost Engeland was in die periode nog een havenstadje en hier zijn nog meer dan 30 originele wijnkelders uit de 13e eeuw waar de vaten gestockeerd en verhandeld werden.

Vandaag is de Bordelais een gigantisch wijngebied en een succesverhaal. Het gebied strekt zich uit langs het estuarium van de Gironde en beide oevers van de Garonne. ( Waar de Dordogne de Garonne vervoegt heet de rivier de Gironde). Wijngebieden als een ster verspreid langs de stad volgens een ingenieus systeem van terroirs.

Cité du Vin

Wil je alles over wijn te weten komen op een aangename en smaakvolle manier dan ga je voor een uniek bezoek over dit universele en culturele erfgoed in het Cité du Vin. Open sinds 2016 in de wijk Bassins à Flot. Het gebouw uit glas en aluminium is 55 m hoog en doet denken aan een wijnkruik. De golvingen op het gebouw verwijzen naar de wijnstokken en de beweging van de wijn die men laat rollen in het glas. Binnenin is hout dominant, net als de binnenzijde van een wijnvat. Het gebouw telt 8 verdiepingen.

Doel is het wijnpatrimonium naar waarde schatten, zowel op lokale, Franse en wereldvlakken en het wijntoerisme promoten.

De grote permanente tentoonstelling is gelegen op de tweede verdieping. Het is een uitgetekend parcours met een 18 tal thema’s. Je leert op grote schermen de wijngebieden in de wereld kennen en er is veel interactief te doen. In het buffet des cinq sens gaan je zintuigen getest worden op een subtiele manier. A Table! Is een spektakel te midden een banket en natuurlijk komt de sage over de Bordeaux wijn ook langs. Met deze tentoonstelling ben je zeker twee uur zoet.

Voor Via Sensoria moet je jezelf inschrijven daar er met beperkte groepen wordt gewerkt. Het is een 1 uur durende ervaring met een sommelier doorheen de vier jaargetijden, die artistiek worden geprojecteerd. Er zijn enkele degustaties doorheen het parcours dat doorweven is met poëzie. Elk jaar wordt het parcours licht aangepast samen met de aangeboden wijnen.

Er worden ook workshops georganiseerd en andere events. Het auditorium kan ook dienen als privaat onthaal.

Met je ticket heb je ook toegang tot verdieping 8 en het Belvédère. Combineer hier je degustatie met het panoramisch uitzicht over de Garonne, Bordeaux en het oude maritiem kwartier. Voor de degustatie kies je één wijn uit een aanbod van zestien wijnen uit heel de wereld. Het aanbod wordt wekelijks gewijzigd.

Tenslotte is er een verdieping lager op etage zeven, Le 7 Restaurant. Hier kan je een heerlijke lunch nemen met een 180° zicht op de rivier. De café gourmand op het einde is een echte aanrader.

Een uitgebreide winkel en een wijn boetiek op het gelijkvloers vervolledigen je dag.

www.laciteduvin.com

Les Bassins des Lumières

Wil je wat bekomen van al je degustaties in het Cité du Vin dan staat er een wandeling van 30 minuten voor je, richting Base sous- marins. Volg de weg naast bassin à flot nr.1 tot bassin à flot nr 2. Hier kom je de duikbootbasis tegen die de Duitsers tussen 1941 en 1943 bouwden om hun Atlantische onderzeeboot flottieljes een thuisbasis te geven. In totaal kwamen langs de Atlantische kust 5 schuilplaatsen.

In 1993 werd het domein omgebouwd tot een artistieke plaats. Sinds 2020 maken de vier hoofddokken deel uit van de organisatie Culturespaces ( opgericht in 2018). Zij gebruiken het als het grootste digitale art center in de wereld. Culturespaces heeft nu een netwerk in tien verschillende steden in de wereld. Hun doel is kunst toegankelijk te maken voor iedereen. Ze gebruiken werken van legendarische meesters en hedendaagse creaties. De beelden worden in beweging geprojecteerd op de muren en reflecteren in het water, waardoor de toeschouwer ondergedompeld wordt in een fascineerde ervaring. Op dit moment loopt er een vertoning over de Hollandse Meesters, van Vermeer tot Van Gogh in het Bassins des Lumières. Tot in januari 2025.

Complanterra, een eigentijds wijnatelier

Ga je je graag verder op kleinschalige wijze verdiepen in de wijncultuur dan is Complanterra de geschikte plaats. Het is in hartje Bordeaux ontwikkeld rond de corona periode door sommelière Sacha Lasseux. Zij heeft een MBA in wijnmanagement en geeft ook proeverijen in de Cité du Vin. Ze is gespecialiseerd in de voorouderlijke wijnbereidingsmethodes. Ze heeft een wijnkelder, wijnbar en geeft cursussen met verschillende thema’s. Alle regio’s van Frankrijk komen aan bod en voor Bordeaux is haar specialiteit de biologische, biodynamische en natuurwijnen.

We leerden van haar dat Bordeaux ruwweg drie grote wijngebieden kent: Rive Gauche, Rive Droite en Entre Deux Mers. Ook dat in tegenstelling met Bourgogne wijnen waar een mono cépage ( enkel druivenras) telt, de Bordeaux wijnen minimaal drie variëteiten tellen: Hoofd variëteit rode wijn is Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Bij witte wijn ziet men Sémillion, Sauvignon Blanc en Muscadelle.

Ook weten we nu dat de naam Clairet nog steeds bestaat. In het Verenigd Konikrijk spreekt men dikwijls over Claret als men het heeft over rode Bordeaux wijn , dit gaat ver terug in de geschiedenis. In de middeleeuwen had Aquitanië veel invloed over het Kanaal. Men mengde toen een witte en een rode druivensoort en deze wijn was zeer gewild in Engeland. Het was een zeer klaar uitziende wijn. Heden ten dage maakt men nog steeds Clairet ( Franse benaming). De procedure is nu lichtjes anders. Het is bijna gemaakt als een rosé maar dan op langere termijn. Deze wijn wordt koud gedronken als apero of bij salades. Een AOC Bordeaux Clairet.

www.complanterra.fr

Ook mooi om mee te nemen in dezelfde straat als Complanterra ( rue Sainte Colombe 42) is op nr 18 het gezellige bistrootje Les Récoltants. Vooraan is er een boerderijwinkel en achterin een eetgelegenheid. Mandje vullen of een goed bord leeg eten, hier ontmoet je de spontane gastronomie met lokale producten van boer tot bord.

Nog wat lekkers:

Bij restaurant Arcada worden de smaken in ere hersteld met een verfijnde keuken die ruimte laat voor de kracht van de smaak. Een perfecte service en creativiteit met seizoen producten.

www.arcada-restaurant.fr

Bij Maillard kom je in een echte Franse brasserie van nu met de smaken van weleer. Franse huisgemaakte producten zorgvuldig geselecteerd in een gezellige straat.

www.maillard-brasserie.fr

Luxueuzer is de brasserie van Grand Hotel Le Bordeaux. Een klassieker met vertrouwde smaken en een hulde aan het terroir. Gelegen op het gelijkvloers van het hotel rechtover het grand Theatre.

Op de eerste verdieping heeft de befaamde Britse kok Gordon Ramsey   hier zijn twee sterren Michelin optrekje onder de naam ‘ Le Pressoir d’ Argent.

Bordeaux verlaten we met nog een zoetig hapje, Le Canelé de Bordeaux. Zeker uittesten. Een gebakje op smaak met vanille, wat rum, kaneel; zacht van binnen, donker gekarameliseerd van buiten. Het heeft een traditionele vorm van een parallel gegroefd cilindertje.

www.bordeaux-tourisme.com

Tekst en foto’s: Gust Charrin.

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.