Drie Antwerpse bedrijven starten klimaattraject om bedrijfssite klimaatrobuuster te maken

Stad Antwerpen lanceerde voor de zomer een oproep naar bedrijven om in te stappen in het leertraject ‘Bedrijfssites van de Toekomst’. Vanbreda Services, Horta nv en AG Vespa krijgen nu effectief de kans om met de steun van de stad een klimaatactie voor hun bedrijfsterrein of -gebouw uit te werken.

Antwerpen wil tegen 2050 een klimaatneutrale en -robuuste stad zijn. De stad werkte de voorbije jaren samen met heel wat partners en organisaties en tekende samen met hen het Klimaatplan Antwerpen 2030 uit: ‘Antwerpen voor klimaat’. Om de doelstellingen uit dat plan te behalen, is de hulp van iedereen nodig: overheden, bedrijven, industrie, kennisinstellingen, ondernemers en bewoners.

Met de oproep ‘Bedrijfssites van de Toekomst’ krijgen bedrijven die gemotiveerd zijn om hun eigen bedrijfssite aan te pakken een leertraject en begeleiding aangeboden om klimaatingrepen uit te werken op hun terrein of aan hun gebouwen. De focus van de ingrepen ligt op gebruik en infiltratie van hemelwater, ontharden en vergroenen, aanleggen van groendaken en groengevels.

Uit de kandidaturen na de oproep van dit voorjaar werden drie bedrijven geselecteerd: Vanbreda Services, Horta nv, en AG Vespa.

Leertraject voor stad en bedrijven

Samen met deze bedrijven maakt de stad eerst een visie op, vervolgens worden de plannen concreet gemaakt en tot slot worden de klimaatingrepen effectief geïmplementeerd.

Tijdens het traject, dat dit najaar van start gaat, krijgen de drie inspiratie, informatie en begeleiding van experts. Deze kennis zal hen helpen bij het maken van de juiste keuzes, en een zicht laten krijgen op de kosten en baten van de voorgestelde ingrepen. Na afloop van het leertraject kunnen de projecten aanspraak maken op een investeringsondersteuning om de ingrepen ook effectief te realiseren. Het uiteindelijke resultaat komt dus tot stand door een co-creatie tussen de stad en het bedrijf. Het is immers dankzij deze projecten dat ook de stad haar expertise kan blijven aanscherpen. ​ ​

Bedrijven hadden de mogelijkheid om individueel of gezamenlijk met naburige bedrijven een dossier in te dienen. Voor dit dossier bracht AG Vespa 5 van haar concessiehouders bijeen, om een gezamenlijk dossier in te dienen. De stad duurzamer en leefbaarder maken stopt immers niet aan de perceelsgrens van een bedrijventerrein. Vaak is het zinvoller om op een groter terrein samen te werken aan een toekomstbestendige omgeving.

Tatjana Scheck, schepen voor klimaat en leefmilieu: “Vanbreda Services, Horta nv en AG Vespa gaan samen met de stad de uitdaging aan om hun bedrijfsterrein of -gebouw klimaatrobuuster te maken. We zijn benieuwd naar de lessen die zij kunnen delen met de stad of andere ondernemers. Het is belangrijk dat ook schaalvoordelen van dit type projecten in beeld komen, zodat anderen van de voordelen overtuigd geraken en aannemers nieuwe technieken kunnen testen.”

Erica Caluwaerts, schepen voor economie en innovatie, vult aan: “Onze Antwerpse ondernemers tonen met dit traject hun bereidheid om niet alleen economisch, maar ook ecologisch te groeien. Dit zijn geen eenmalige ingrepen, maar investeringen in de toekomst van hun bedrijf én onze stad. Door innovatieve klimaatoplossingen op hun terreinen door te voeren, creëren ze een duurzame en weerbare economie die klaar is voor de uitdagingen van morgen.”

Bedrijven die zelf interesse hebben om met groen of regenwater aan de slag te gaan op hun eigen terreinen of gebouwen, kunnen gebruikmaken van de Klimaatpremie. De stad steunt met een premie tot 50.000 euro per perceel iedereen die groendaken aanlegt, onthardt en vergroent en regenwater hergebruikt of laat infiltreren. Meer info op https://www.antwerpen.be/product/klimaatpremie-ingrepen-vanaf-2023.

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.