De komende weken wordt in verschillende Antwerpse districten de kerstverlichting ontstoken. De districten zelf, of lokale handelaarsverenigingen, hangen die lampjes op. Ook dit jaar gaat het om energiezuinige ledverlichting of verlichting op basis van zonne-energie.

Antwerpen

De kerst- en sfeerverlichting in district Antwerpen zal ook dit jaar in heel wat straten branden vanaf ten laatste 20 november: de Kasteelpleinstraat, De Wilde Zee, Anselmostraat, Hoogstraat, Kloosterstraat, Steenhouwersvest, Kammenstraat, Lange Koepoortstraat, …

Het district geeft een ondersteuning aan de handelaarsverenigingen die 75% van de kost dekt van de huur van hun feestverlichting.

Berchem

In Berchem zal de kerst- en sfeerverlichting vanaf 1 december branden op volgende locaties:

 • Frans van Hombeeckplein
 • Plein aan Sint-Maria, Vredestraat
 • Zillebekelaan
 • Filip Williotstraat
 • Lysenstraat
 • Sint-Willibrorduskerk, Heilig Hartstraat
 • Marsplein

Inwoners van Berchem kunnen ook zelf straten, gebouwen, gevels en ramen extra versieren met lichtjes. Via Berchem Buurt kunnen deelnemers een financiële bijdrage tot 150 euro ontvangen om samen met de buren winterverlichting voor de straat aan te kopen. Meer info op www.berchembuurt.be.

Berendrecht-Zandvliet-Lillo

In het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo zal de kerstverlichting branden op volgende locaties:

 • districtshuis Berendrecht;
 • Solftplaats Berendrecht;
 • Botermarkt Zandvliet;
 • Havenmarkt Lillo en vallende sterren in de straten van Lillo.

Borgerhout

Ook district Borgerhout kiest voor het aanbrengen van gevarieerde en energiezuinige ledverlichting, op de Turnhoutsebaan, Drink, Engelselei en op het Moorkensplein. Op de Gitschotellei en aan de Stenenbrug kiezen handelaars uit een lichtkrans of kerstboom, geschonken door het district. Er komen ook leuke kerstboodschappen op hun vitrines. De sfeerverlichting zal hier branden vanaf 4 december.

Inwoners konden ook een aanvraag indienen voor de terugbetaling van energiezuinige winterverlichting in hun straat. Zo zullen bijvoorbeeld de buurtbewoners rond de Jozef Posenaerstraat met maar liefst 20 buren een lichtketting vormen doorheen de donkere maanden.

Deurne

In district Deurne zal er kerst- en sfeerverlichting branden op verschillende locaties:

 • De kerst- en sfeerverlichting op zonne-energie in de winkelstraten Turnhoutsebaan en Herentalsebaan wordt ontstoken op zaterdag 25 november.
 • Ook in de winkelstraat Gallifortlei zorgen kerstlichtjes voor sfeer.
 • De kerst- en sfeerverlichting (led) in de laanbomen aan het districtshuis van Deurne brandt vanaf zaterdag 25 november.
 • Ook de kerst- en sfeerverlichting (led) in de bomen op het Wim Saerensplein gaat aan vanaf zaterdag 25 november.

Ekeren

Vanaf 28 november sieren feestelijke overspanningen verschillende winkelstraten in het centrum van Ekeren. Na de uitbreiding van vorig jaar gaat het om de Kloosterstraat, Driehoekstraat, Dorpstraat, Markt, Groot Hagelkruis en Alfons Jeurissenstraat.

Op het Kristus-Koningplein zal het er dit jaar een beetje anders uit zien. De aanpassingswerken aan het plein en de nieuwe marktindeling die ingaat na de werken, maken het mogelijk om de kerststal een centrale plaats te geven. De kerststal wordt omringd met een aantal versierde kerstbomen in verschillende formaten. De kerststal verschijnt wanneer de Sint weer naar Spanje is vertrokken en blijft staan tot net na Driekoningen.

Nieuw dit jaar is de eindejaarsverlichting die de contouren van het poortgebouw van kasteel Veltwijck accentueert.

Hoboken

Vanaf 28 november wordt de duurzame eindejaarsverlichting in het centrum van Hoboken aangestoken. De Kioskplaats en de Kapelstraat worden dan fonkelend verlicht in de aanloop naar de feestdagen. Ook op de Kioskplaats wordt er opnieuw een grote versierde kerstboom geplaatst.

​Hobokenaren die hun straat een sfeervolle uitstraling willen geven kunnen samen met de buren ledverlichting aankopen. District Hoboken helpt hen daarbij met een financiële ondersteuning van 200 euro. Nog tot zondag 26 november kan er een aanvraag worden gedaan.

Merksem

Ook deze winter brandt er sfeervolle eindejaarsverlichting in Merksem. Zo word je op de Bredabaan ondergedompeld in de feeërieke sfeer van meer dan 80 verlichte bomen. Ook in de Lambrechtshoekenlaan, op het Kroonplein, Sint-Franciscusplein en Victor Roosensplein zorgen verlichte bomen en overspanningen voor gezelligheid. Bovendien wordt de gevel van het districtshuis feestelijk uitgelicht. Het district kiest overal voor energiezuinige ledverlichting.

Merksemnaren die toffe foto’s van of bij de eindejaarsverlichting maken, worden uitgenodigd die met #mijnmerksem te delen op sociale media.

Wilrijk

Naar jaarlijkse gewoonte worden de bomen op het Wilrijkse centrumplein Bist en het districtshuis tijdens de eindejaarsperiode verlicht door energiezuinige ledverlichting. De eindejaarsverlichting op het plein brandt vanaf 29 november.

Op vrijdag 8 december volgt dan de verlichting van de kerstboom, die ‘s avonds plechtig wordt aangestoken bij de start van het Wilrijkse kerstmarktweekend. Op de Bist staat een verlichte reuzenspar die met de hulp van handelaarsorganisatie Handel & Industrie Werkt wordt overgebracht uit Weywertz. Het technisch comité van de Geitestoet zorgt voor de bijpassende kerststal. Ook winkelcentrum Kern en de winkelstraten Heistraat en Jules Moretuslei zullen tijdens de kerstperiode baden in een zee van lampjes.

Foto: Copyright headerbeeld: stad Antwerpen