Delhaize en UZ Brussel leveren plantaardige voedingsboxen bij kankerpatiënten aan huis

In 2024 en 2025 biedt Delhaize financiële en logistieke steun door wekelijks pakketten plantaardige producten (fruit, groenten, noten en granen) te leveren aan zestig kankerpatiënten. Het FORX-project van de Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel, met steun van Fonds Wetenschappelijk Onderzoek, onderzoekt de impact van een vezelrijk dieet op de bijwerkingen van immunotherapie voor kankerpatiënten.

Gevarieerd eten voor een betere gezondheid

Dr. Marthe Verhaert, VUB-doctoraatsstudente en medisch oncoloog in het UZ Brussel: “We willen onderzoeken of een gevarieerd voedingspatroon, bestaande uit minstens 30 ‘planten’ (fruit, groenten, noten) per week de tolerantie van de behandeling kan verbeteren bij kankerpatiënten die immuuntherapie ondergaan. Immuuntherapie kan immers bijwerkingen veroorzaken wanneer het immuunsysteem overactief wordt en gezonde cellen doet ontsteken. Zo kunnen patiënten te kampen krijgen met onder meer huiduitslag, schildklier- en darmontstekingen. Dit onderzoek kreeg de naam “FORX” (FOod intervention to Reduce immunotherapy toXicity) en loopt over 2 jaar. De hypothese is dat vezelrijke voeding het immuunsysteem zal versterken om beter met de bijwerkingen van de behandeling om te gaan.

Gedurende 12 weken krijgen 60 kankerpatiënten een wekelijkse thuisbezorging met 30 verschillende soorten fruit, groenten en noten, samen met voedingsadvies van een diëtiste. De effecten van dit voedingspatroon op het immuunsysteem en de darmflora zullen worden bestudeerd aan de hand van bloed- en stoelganganalyses voor de start van de therapie, tijdens en na de voedingsinterventie, en in het geval van een bijwerking.

Prof. dr. Sandrine Aspeslagh, medisch oncoloog in het UZ Brussel:

De resultaten van dit onderzoek kunnen een belangrijke stap voorwaarts betekenen voor kankerbehandelingen. Als de hypothese wordt bevestigd, kan dit de weg vrijmaken voor specifieke voedingsaanbevelingen voor patiënten die immuuntherapie ondergaan en mogelijk hun herstelkansen verbeteren.

Delhaize, geëngageerd voor gezondheid en welzijn

Door dit onderzoek te steunen, bevestigt Delhaize opnieuw haar engagement voor gezonde voeding die voor iedereen toegankelijk is. Deze samenwerking met het UZ Brussel maakt deel uit van de voortdurende inspanningen van Delhaize om een gezonde levensstijl te promoten door patiënten gevarieerde en kwaliteitsvolle producten aan te bieden.

Na een kankerdiagnose volgt heel vaak de vraag van een patiënt wat hij/zij zelf kan doen om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen. Met de FORX-studie proberen we een pragmatisch en wetenschappelijk onderbouwd antwoord te vinden op die vraag”, voegt Dr. Marthe Verhaert toe.

 “We zijn ervan overtuigd dat voeding een cruciale rol speelt in onze gezondheid en ons welzijn. Door deel te nemen aan deze studie, hopen we mee de behandeling en de levenskwaliteit van kankerpatiënten te verbeteren”, aldus Sébastien Cools, CIO Delhaize.

E-commerce ten dienste van patiënten en klanten

Delhaize gebruikt haar e-commerceplatform Delhaize.be om dit initiatief nog toegankelijker en voordeliger te maken voor de patiënten. Door de pakketten rechtstreeks bij de patiënten thuis af te leveren, wordt hun dagelijkse leven gemakkelijker. Als ze zich niet hoeven te verplaatsen, kunnen ze zich concentreren op hun gezondheid en behandeling. Deze service bespaart patiënten tijd en energie, maar ze hebben nog steeds toegang tot een breed assortiment verse, gevarieerde kwaliteitsproducten.

Delhaize streeft ernaar haar klanten een naadloze winkelervaring te bieden via haar thuisleveringsdiensten. Met deze oplossing hebben consumenten makkelijk toegang tot essentiële producten. Boodschappen doen wordt eenvoudiger, vooral voor zij die moeilijk naar de winkel kunnen gaan, zoals patiënten die in behandeling zijn. Maar het kan iedereen het leven makkelijker maken.

Met thuislevering beantwoordt Delhaize aan de verwachtingen van haar klanten die op zoek zijn naar gemak en tijd willen winnen. Verse voeding, zware producten of zaken die je iedere dag nodig hebt: met e-commerce kan iedereen zijn of haar boodschappen plannen in enkele klikken en ze snel thuis in ontvangst nemen. Het doel van dit initiatief is om het leven van patiënten en consumenten in het algemeen makkelijker te maken door hun flexibiliteit en comfort te bieden.

“Bij het e-commerce team willen we het dagelijks leven van de Belgen gemakkelijker te maken door “Delhaize” rechtstreeks bij hen thuis te brengen, volgens de optie die het beste bij hen past, dankzij onze drie toegewijde diensten (Collect, Home Delivery et Delivery+). Deze samenwerking weerspiegelt perfect onze waarden en we zijn verheugd dit initiatief te ondersteunen door gratis verzending te bieden aan patiënten die deelnemen aan deze studie”, aldus Jennifer Nemry, VP E-Commerce, Foodservices & Data.

Over UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met bijna 5.000 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor meer dan 30.000 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 445.000 raadplegingen (excl. spoed) en 75.000 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit.

Foto: Delhaize

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.