De traditie van de eerste primeuraardbeien in het Provinciehuis.

Het Hertogelijk Genootschap van de Ghesellen van de Aardbei van Hoogstraten werd in 1977 opgericht onder toeziend oog van de toenmalige Antwerpse gouverneur Andries Kinsbergen. Sindsdien houden de Ghesellen jaarlijks een bijzondere traditie in ere: ze bieden de eerste Hoogstraten aardbeien aan in het Koninklijk Paleis maar ook bij de provinciegouverneur en de deputatie van de Provincie Antwerpen.

De Aardbei.

De traditie midden maart is louter formeel daar momenteel men het hele jaar door aardbeien kan aanbieden. Men hoopt dit jaar naar een hoger totaal in kg te gaan dan in 2024. Een seizoen met veel zon doet er veel aan. De Coöperatieve Hoogstraten is een belangrijke schakel tussen producent en afnemer in de versketen. Hoogstraten kan ook beroep doen op het Proefcentrum, een hoog technologisch onderzoekscentrum, niet alleen voor de aardbei maar bv. ook voor de tomaten. De meeste aardbeien worden nu gekweekt in serres of onder overkappingen. Zo kan men de weersomstandigheden uitschakelen. Twintig jaar geleden had men maar één variëteit ( de Elsanta) nu kan men terugvallen op veel meer soorten. Met de nieuwe doordragende variëteiten heeft men langere tijd oogst en er zijn nu ook vele smaakverschillen. Met innovatieve technieken komt men ook veel verder. Normaal is er weinig verschil tussen Hoogstraten aardbeien en aardbeien van Melsele. Beiden komen terecht in de Coöperatieve. Er zijn minder bedrijven maar ze zijn wel groter geworden. Dit jaar hoopt men de 35.000 ton te halen, een cijfer waar men verleden jaar juist niet geraakte. De conditie van de planten dit jaar zou beter zijn.

De Ghesellen.

De Ghesellen van de Aardbei waren dit jaar met negen vertegenwoordigd in het Provinciehuis. De Ghesellen zijn personen die beroepshalve zich verdienstelijk hebben gemaakt bij het telen of promotie maken van aardbeien. Het zijn niet noodzakelijk allemaal telers ook mensen uit het dagelijkse leven die de aardbei promoten. Zij kunnen allen grotmeester worden.

Dit jaar was het de 42e keer dat de Ghesellen op het Provinciehuis werden ontvangen. Extra bijzonder was dat men hier niet alleen de gouverneur Cathy Berx en haar gedeputeerden samen met de provinciegriffier lieten proeven en aardbeien aanboden maar ook de adjunct-protocol chef van het Huis van ZM de Koning, Mevrouw Hilde Vanden Berghe in de ceremonie werd betrokken. Door werkzaamheden aan het Paleis kon de plechtige overhandiging niet in Brussel doorgaan.

Tekst en foto’s: Gust Charrin

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.