Cohabs transformeert de historische Passage du Nord in hartje Brussel in een unieke coliving woning

Cohabs, een belangrijke speler in de ‘coliving’ sector, heropent de deuren van de iconische Passage du Nord (of Noorddoorgang). Gelegen in het hart van Brussel, op wandelafstand van het centraal station en De Munt, en naast de majestueuze Place de Brouckère, is de Passage du Nord een voorbeeld van tijdloze elegantie en architectonische pracht.

Na jarenlange renovatiewerken huisvest dit prachtig gerestaureerde monument nu 60 volledig gemeubileerde slaapkamers verspreid over vier units, elk met een eigen keuken, lounge en eetkamer. Daarnaast heeft elke unit een eigen bioscoopzaal voor filmavonden, ​ een coworkingruimte en genoeg plek voor nieuwe leden om elkaar te ontmoeten. Cohabs Passage du Nord biedt ook een dakterras op de vierde verdieping met een schitterend uitzicht over de Brusselse skyline, dat net als de gym gedeeld wordt met de 60 leden.

Cohabs biedt al sinds 2016 coliving oplossingen in de vorm van zorgvuldig ingerichte woningen met privé-slaapkamers en gedeelde woonruimtes. De Belgische scale-up opende in 2016 hun eerste huis in Brussel met 9 leden. Vandaag omvat hun netwerk meer dan 100 huizen wereldwijd met een gemeenschap van meer dan 1300 leden. Cohabs groeit snel en zal dit jaar nog eens 25 nieuwe woningen openen, waaronder in Washington en Marseille.

Cohabs is intussen uitgegroeid tot een heuse community van mensen die een nieuwe manier van samenleven ervaren. Cohabs zet zich in voor het welzijn van zijn leden door een comfortabele en gezellige omgeving te creëren met een stijlvolle inrichting en mogelijkheden voor verbinding binnen een levendige gemeenschap. Coliving is een betaalbaar, duurzaam en gemeenschapsgericht antwoord op maatschappelijke problemen zoals hoge huurprijzen, milieuvervuiling en eenzaamheid. De missie van Cohabs is dan ook om opnieuw na te denken over hoe mensen samenleven door hen een omgeving te bieden die is ontworpen op maat van onze huidige manier van leven.

Passage du Nord: een geschiedenis die het waard is om te beschermen

De ‘Passage du Nord’ of ‘Noorddoorgang’ werd tussen 1881 en 1882 gebouwd door architect Henri Rieck. Het is een van de best bewaarde gebouwen uit het laatste kwart van de 19e eeuw. De voorgevel met uitzicht op de Place de Brouckère, de achtergevel aan de Nieuwstraat en de binnengevels – inclusief caryatiden, de loopbrug en de gietijzeren lampen, de bestrating en het glazen dak – zijn op 8 september 1994 geklasseerd door een decreet van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De afgelopen jaren werden al heel wat restauratiewerken uitgevoerd. Zo werden de binnengalerij, de decoratieve elementen zoals de standbeelden en het marmer, het glazen dak en de buitengevels grondig gerenoveerd.

Waar de benedenverdieping steeds winkels heeft gehuisvest, werden de bovenste verdiepingen al vroeg ontdaan van hun oorspronkelijke decor en hebben ze verschillende transformaties ondergaan. Eindelijk krijgen ze een nieuwe bestemming.

Op de winkelgalerij prijkten oorspronkelijk ook twee koepels. Hoewel ze verdwenen in 1910, maken ze nu hun terugkeer. De nieuwe koepels bestaan uit houten gebinte, leisteen en edele materialen, en zullen er net zo uitzien als vroeger.

Een ambitieuze renovatie

Dit ambitieuze renovatieproject, ondersteund door financiering van Brussel en geleid door Atelier d’Architecture du Congrès, betrok een diverse groep experts, waaronder specialisten in erfgoed, gevels, daken en ambachtslieden die de historische koepels restaureerden.

Het colivingprogramma stelt de oorspronkelijke volumes en structuren in staat om grotendeels behouden of zelfs hersteld te worden, om ruimte te bieden voor privé- en gemeenschappelijke delen, aangevuld met een patio en een dakterras met panoramisch uitzicht over het stadscentrum.

De historische galerie krijgt ook zijn twee koepels terug – die in 1910 werden verwoest – om het gebouw, dat sinds 1995 deel uitmaakt van het uitzonderlijke erfgoed van Brussel, te verfraaien. De koepels zullen worden gebruikt om woonruimtes te creëren die de accommodatie op de bovenste verdiepingen aanvullen.

Het project heeft een lang verlaten structuur nieuw leven ingeblazen en toont de toewijding van Cohabs aan het behoud van de historische essentie. Het ontwerp van de Passage du Nord respecteert het Art Nouveau-erfgoed terwijl het aansluit bij de duurzame waarden van Cohabs. De gemeenschappelijke ruimtes met hoge plafonds en de units combineren geschiedenis en moderniteit, geïnspireerd door lokale Belgische kunstenaars en culturele referenties. Het behouden van het glas-in-lood en oorspronkelijke elementen is naadloos geïntegreerd, waardoor dit een belangrijke aanvulling op de architecturale scène van Brussel vormt.

Foto: Evgenia Rigaut

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.