Mitja Tušek & Bertille Bak
Wait and See
Caroline Le Méhauté & Isabella Soupart
Tellus Project
10.04 > 24.08.25
Maëlle Dufour (Centrale | vitrine)
Porteuses
10.04 > 22.06.25
Elias Cafmeyer (Centrale | vitrine)
03.07 > 14.09.25
Mitja Tušek en Bertille Bak
Wait and See
Expo, 10.04 > 24.08
De Centrale stelt de tentoonstelling Mitja Tušek & Bertille Bak – Wait and See voor. Onbekend en met vele gezichten, betreedt het werk van Mitja Tušek het gesprek met de video’s van Bertille Bak, die zowel geëngageerd als ironisch zijn. Met humor en ernst bevragen beide kunstenaars het beeld en de representatie.
De schilderijen van Mitja Tušek zijn geïnspireerd door verwijzingen naar de geschiedenis van de kunst en de Europese cultuur, van de Middeleeuwen tot Ensor en de Rorschach-tests, waarvan de vormen herinneren aan de veelheid van mogelijke voorstellingen en percepties van een beeld. De schilderijen van Mitja Tušek spelen met figuratie en abstractie. De figuratieve schilderijen zijn bijna abstract, terwijl de schilderijen die abstract lijken vaak portretten of landschappen bevatten.
De materialen die hij gebruikt dragen bij aan deze ambivalentie: was, lood en interferentiepigmenten roepen door hun absorptie- of reflectievermogen een ambigue perceptie van het beeld op; we gissen er meer naar dan dat we het zien, en toch blijft er een bijna tastbare aanwezigheid. Verschillende series doeken van groot formaat stellen ons in staat om de diversiteit aan vormen die Tušeks schilderkunst aanneemt te omarmen. Zijn werk verschuift de blik, bevraagt het medium en de materialiteit ervan, beginnend bij het kleinste fragment van het beeld, bijna de pixel, waarop wordt ingezoomd en die wordt vergroot, maar ook verdikt door de verschillende lagen die de schilder in de loop der jaren heeft toegevoegd.
Voor deze tentoonstelling in de Centrale heeft Mitja Tušek de kunstenaar Bertille Bak uitgenodigd. Als video- en beeldend kunstenaar kijkt Bertille Bak geëngageerd naar de wereld, waarbij ze zich richt op persoonlijke en collectieve verhalen. Ze bevraagt zowel de dagelijkse realiteit van de gemeenschappen die ze ontmoet als de voorstellingen die we ervan kunnen maken. Door middel van haar installaties en video’s “probeert Bertille Bak niet een illusie van waarachtigheid te creëren, maar de constructie achter de schermen van elk beeld te onthullen en het publiek te waarschuwen, op een zowel tedere als grappige manier, dat kunst slechts een schijnwereld is” (Tentoonstelling Abus de Souffle, 2024, Jeu de Paume, Parijs).
Caroline Le Méhauté & Isabella Soupart
Tellus Project
Installatie & Dans, 10.04 > 24.08
Beeldend kunstenaar Caroline Le Méhauté en choregrafe Isabella Soupart presenteren Tellus Project, een installatie/ performance/dans tussen kunst en biologie oftewel biokunst. Biokunst is een hedendaagse kunststroming die de plastische middelen van biotechnologie als medium gebruikt. Het project nodigt ons uit om onze relatie met levende materie te heroverwegen en onze praktijken te bevragen door middel van kunst. De kunstenaars nemen de aarde onder onze voeten als uitgangspunt en baseren zich op het feit dat 75% van de bodem van onze planeet tegenwoordig vervuild is. Vanuit hun gedeelde bezorgdheid over het milieu en materie, ontwikkelt het duo een project in de Centrale en werkt het met een specifiek materiaal, vervuilde afgegraven aarde.
Tellus Project is een onderzoeksproject geïnitieerd door Caroline Le Méhauté. Op basis van deze overweldigende bevinding richt ze haar onderzoek op andere praktijken. Fytoremediatie is een zachte, langzame methode om deze vervuiling te verhelpen. Het gaat om de absorptie van vervuilende stoffen uit de bodem door hyperaccumulatoren, planten die in staat zijn om een deel van de vervuilende stoffen te filteren en af te breken. Naast een symbolische en poëtische daad kan artistieke creatie ook een rol spelen in ‘zorgen voor’, in het opbouwen van veerkracht in levende wezens.
In Tellus Project nodigt choreografe Isabella Soupart een groep dansers uit om elkaar af te wisselen in een fysieke, ritmische en betoverende uithoudingstest, waarbij
ze individueel of collectief de confrontatie aangaan met de vervuilde aarde die niet langer “verborgen” kan blijven: stapels aarde worden om beurten gevormd, getransformeerd, verplaatst en geboetseerd. Het publiek wordt uitgenodigd om deel te nemen aan deze unieke en hypnotiserende ervaring, waarbij ieder zijn eigen persoonlijke tijd bepaalt. Tellus Project is een duizelingwekkende choreografie van lichamen en sculpturen/installaties, eindeloos opnieuw geconfigureerd.
Centrale | vitrine
Maëlle Dufour
Porteuses
Installatie, 10.04 > 22.06
Porteuses is een voortzetting van het werk van Maëlle Dufour, waarin ze met elk nieuw sculpturaal project de drang van de mens onderzoekt om de natuur en zijn medeschepsels te controleren. Door zich hier te richten op een van de Brusselse stadsrivieren (de Zenne), nodigt de kunstenaar ons uit om na te denken over onze relatie met het milieu en het erfgoed dat onder onze voeten stroomt, en benadrukt ze de spanningen tussen stedelijke ontwikkeling, ecologie en het sociale weefsel.
Niet ver van de Centrale stroomt de Zenne, een rivier die al 150 jaar onder Brussel begraven ligt na een grote overwelvingsoperatie. De rivier was ooit een essentiële waterweg en een bron van stromend water, maar werd een open riool en de Zenne werd geleidelijk gekanaliseerd en overdekt om zich aan te passen aan de groeiende behoeften van een uitbreidende stad. De verdwijning uit het gezichtsveld van de stadsbewoner weerspiegelt een bredere verandering: een vervreemding van water, dat in de stad vaak wordt gereduceerd tot een gedomesticeerde en beheersbare hulpbron die naar de achtergrond van het dagelijks leven wordt verdrongen.
Tegelijkertijd, nu de steden elke zomer warmer worden en waterbronnen kostbaarder worden, ontwikkelen er zich natuurherstel- en oeververbeteringsprojecten, zoals Max- sur-Zenne. Dit project om de Zenne te herstellen, dat in de winter van 2025 van start zal gaan op de plek van het huidige Maximiliaanpark, maakt deel uit van een aanpak om de ecologische en culturele rol van de rivier te herstellen, maar stelt tegelijkertijd sociale kwesties aan de orde die verband houden met gentrificatie en de waarde van toegang tot water.
Voor haar installatie in de Centrale maakt Maëlle Dufour het water van deze verborgen rivier ‘zichtbaar’ en brengt het in de tentoonstellingsruimte. De performers repliceren de handelingen van de waterdragers en vervoeren water uit de Zenne, dat zorgvuldig is verzameld onder de gewelven waar het zich schuilhoudt. Gedragen op hun rug in functionele sculpturen ontworpen door de kunstenaar, baant het water zich een weg door de straten van Brussel naar de Centrale, waar het in een transparante watertorenvormige container wordt gegoten. Het water van deze stadsrivier wordt opnieuw opgenomen in de collectieve verbeelding en biedt een nieuw perspectief op onze relatie met water, openbare ruimte en het geheugen van de stad.
PRAKTISCHE INFORMATIE
Locatie
Centrale for contemporary art
Sint-Katelijneplein 45
1000 Brussel
Woensdag > Zondag 10:30 > 18:00
Toegankelijk voor PBM
Centrale | vitrine
Sint-Katelijnestraat13
1000 Brussel
Steeds zichtbaar van in de Sint-Katelijnestraat
Agenda
17.04.2025 | 18:00 > 22:00
Brussels Museums Nocturne
Tellus Project: dans / performance Caroline Le Méhauté & Isabella Soupart
Danseres: Elsa Tagawa
23.04, 14 & 28.05, 11 & 25.06.2025 | Woensdag 14:00 > 16:00
Workshops @ Centrale
Intergenerationele workshops (vanaf 8 jaar).
De Centrale biedt 5 workshops aan in het kader van de tentoonstelling Wait and See onder leiding van de kunstenaar Oranne Mounition, laureate van een projectoproep.
Inschrijving: info@centrale.brussels
04.05, 01.06, 06.07 & 03.08.2025 | 11:30 > 12:30
Zondag @ Centrale
Gratis rondleiding (NL, FR, inbegrepen in de toegangsprijs)
16 & 24.05.2025 | 22.06.2025
Tellus Project: dans / performance
Caroline Le Méhauté & Isabella Soupart
Foto: © Flat Pictures et Sabam