Eerste Belgische deelname aan prestigieuze World Butchers’ Challenge – Team traint bij PIVA
België neemt voor het eerst deel aan de prestigieuze World Butchers’ Challenge (WBC), het wereldkampioenschap slagerij dat van 27 tot 31 maart 2025 in Parijs plaatsvindt. De Belgian Butcher Bulls, een team van zes topvakmannen, zullen er de Belgische eer verdedigen.
Voor hun voorbereiding op deze zware competitie kunnen de Belgian Butcher Bulls rekenen op de moderne infrastructuur van PIVA. De gerenommeerde Antwerpse school stelt haar slagerij-afdeling ter beschikking als oefenterrein, zodat het team zich optimaal kan voorbereiden op de uitdaging.
“PIVA biedt de Belgian Butcher Bulls niet alleen de ideale omgeving om hun technieken te verfijnen, maar ook om als team op elkaar ingespeeld te raken”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen. “Samenwerking is een kernwaarde van PIVA én een cruciale factor in deze competitie. Door hier samen te trainen, versterken de slagers niet alleen hun individuele vakmanschap, maar ook hun teamdynamiek – een essentiële troef om te presteren op wereldniveau.”
Belgische primeur op het WK slagerij
De World Butchers’ Challenge, ook wel de ‘Olympische Spelen van het slagersvak’ genoemd, brengt meer dan 15 landen samen in een unieke krachtmeting van techniek, snelheid en creativiteit. Elk team krijgt 3,5 uur de tijd om een volledig karkas van rund, lam, varken en kip om te vormen tot een culinaire vitrine van vakmanschap.
De Belgian Butcher Bulls bestaan uit zes slagers uit Vlaanderen (in volgorde van de foto hieronder, zij hebben ook elk hun verantwoordelijkheid in het team:
- Filip Ceursters – Slagerij Ceursters, Oud-Turnhout (oud-leerling PIVA)
Zal het voorkwartier van het rund toonbank klaar maken
- Robin Buermans – Slagerij Buermans, Herselt (oud-leerling PIVA)
Zal zich ontfermen over het achterkwartier van het rund, sman met Jeroen
- Robby Vandewiele – Slagerij Robby en Angelique, Dentergem
Zal de 5 kippen toonbank klaar moeten maken en de bereidingen van het gehakt moeten maken
- Jeroen Lievens – Beenhouwerij Jeroen en Joyce, Avelgem
Staat in voor het varken en afwerking van de toonbank.
- Bart Maertens – Slagerij Maertens, Brugge & Sijsele
Zal zich ontfermen over de bereidingen van het vlees en de toonbank.
- Jan-Klaas Decupere – Beenhouwerij Decupere, Beselare & Wervik
Is verantwoordelijk voor het lam.
Allen bevestigen dat dit een eer is om aan deze wedstrijd te mogen deelnemen en dat ze veel van elkaar hebben geleerd.
De Juryleden zullen vooral letten dat er niet te veel vlees aan de karkassen blijft. Bij 1 kg vlees aan de karkassen zal er een aftrek zijn van punten en kan men de wereldtitel vergeten. Ook wordt er gekeken naar de veiligheid en de netheid bij het werken. Op de opmaak van de toonbank is belangrijk. Na 3,5 uur moet de toonbank in orde zijn, maar moet ook de werkruimte net en rein worden achtergelaten.
PIVA als cruciale partner in de voorbereiding
België mag ook twee juryleden leveren, 1 voor de volwassenwedstrijd en 1 voor de jongerenwedstrijd. De juryleden mogen hun eigen land niet jureren.
Om het Belgische team optimaal te ondersteunen, stelt PIVA haar moderne slagerij-infrastructuur ter beschikking. “Het is fantastisch om te zien hoe onze oud-leerlingen zich opwerken tot de absolute top van het slagersvak”, zegt Bert Vogels, technisch adviseur Slagerij bij PIVA. “We zijn trots dat PIVA een rol kan spelen in hun voorbereiding en zo bijdraagt aan de Belgische deelname aan deze prestigieuze wedstrijd.”
De producten van de ontbeende karkassen die de slagers gebruikten om te oefenen werden geschonken aan het goede doel, namelijk “Moeders voor Moeders”.
De firma Claes schonk de machines die de slagers gebruikten bij het oefenen, om zo zich optimaal te kunnen voorbereiden voor de wedstrijd.
Ook gedeputeerde Luk Lemmens benadrukt het belang van sterke opleidingen: “Slager is een knelpuntberoep. De sector heeft nood aan goed opgeleide vakmensen die zowel traditionele technieken als moderne innovaties beheersen. Met opleidingen zoals die van PIVA en CVO Vitant speelt het provinciaal onderwijs Antwerpen hierop in. Jongeren én volwassenen krijgen op deze campus de kans om zich te bekwamen in dit prachtige ambacht. Dat twee oud-leerlingen nu op het wereldkampioenschap staan, bewijst dat onze aanpak werkt.”
Wanneer:
De World Butchers’ Challenge vindt plaats van 27 tot 31 maart 2025.
Waar:
Paris Expo Porte de Versailles, Hall 6
Meer info:
www.worldbutcherschallenge.com/
www.piva.be
De toekomst is verzekerd
Foto: @ Provincie Antwerpen en Marina Couwels