De Antwerpse wijnproducent Wijnfaktorij gaat 900 flessen in Antwerpen geproduceerde rode wijn laten rijpen in de kelderruimte van Het Steen. De wijn zal in 2026 gebotteld worden.
900 flessen rode wijn
Vanaf deze maand stelt Het Steen een kelderruimte ter beschikking van Wijnfaktorij voor het rijpen van 900 flessen rode wijn gedurende een jaar. Het gaat om 3 tot 5 vaten van 225 liter. De wijn zal in 2026 gebotteld worden. Op het etiket komt een verwijzing naar Het Steen en een schip, gezien in 2026 de Tall Ships Races opnieuw doorgaan in Antwerpen.
Schepen voor toerisme Koen Kennis: “Vandaag beginnen we aan een smakelijk wijnverhaal: we laten Antwerpse wijn rijpen in de kelder van Het Steen! Of waar toerisme, middenstand én iconisch Antwerps patrimonium elkaar vinden. Antwerpen is historisch gezien trouwens altijd al een wijnstad geweest. Vlakbij de Grote Markt heb je bijvoorbeeld de Wijnstraat en Wijngaardstraat en in het havengebied de Wijnweg: namen die verwijzen naar de wijnhandel die hier in de middeleeuwen plaatsvond. Hier in Antwerpen is zelfs ooit wijn verbouwd. Ook vandaag is Antwerpen een echte wijnstad met menig wijnbar, wijnhandelaar en zelfs een wijnmaker vlakbij de Groenplaats. Met bovendien nu ook een meer dan unieke wijnkelder!”
Wijnfaktorij
Wijnfaktorij is de enige wijnproducent in Antwerpen en maakt Belgische wijnen van eigen geteelde druiven. De stadswijnmaker heeft intussen 3 hectare Hagelandse wijngaard en maakt unieke Antwerpse wijn die onder andere in Antwerpse toprestaurants zoals The Jane, Hertog Jan en Bistrot du Nord wordt geserveerd.
De roséwijn ‘Chansaar’ van Wijnfaktorij is verkrijgbaar in de Antwerp City Shop van Het Steen en het Centraal Station. Vorig jaar kreeg de miljoenste bezoeker van Het Steen een fles Chansaar cadeau.
Patrick Nijs van Wijnfaktorij: “Hoe Antwerpser kan het nog zijn als de wijn die in hartje stad gemaakt wordt ook nog een jaar in de historische kelders van Het Steen kan rijpen? Een naam voor de wijn is er nog niet, maar we hebben nog meer dan een jaar de tijd. Geduld is een fijn ingrediënt bij het maken van goede wijn.”
Foto: © Onroerend Erfgoed, Kris Vandevorst