Antwerpen viert 80 jaar bevrijding met 110.000 bezoekers

Zaterdag 7 en zondag 8 september vierde en herdacht Antwerpen 80 jaar bevrijding met een groots opgezet evenement met een gevarieerd programma. Zo brachten o.a. de Bevrijdingsparade, het Bevrijdingsdorp, het Bal van de Bevrijding en het herdenkingsmoment voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog 110.000 bezoekers op de been voor de Bevrijdingsdagen op 7 en 8 september. 

Op zaterdag konden bewoners en bezoekers de indrukwekkende Bevrijdingsparade bijwonen, met meer dan 100 historische en hedendaagse militaire voertuigen, vergezeld door 100 figuranten en muziekkapellen. De Grenadier Guards, een van de hoogste infanterieregimenten van het Britse leger, liepen voorop.

In het Bevrijdingsdorp aan de Scheldekaaien vielen heel het weekend historische en hedendaagse militaire voertuigen te bewonderen. Zo konden bezoekers uitzonderlijke tanks zoals de Königstiger, de Sexton en de Sherman bezichtigen. Defensie was aanwezig met o.a. een Buffalo, Dingo en LLTV Wolf, en jong en oud konden zich uitleven in hun escaperoom. Er lagen ook twee marineschepen, de Belgische Pollux en de Britse Cattistock, waar bezoekers aan boord een kijkje konden nemen. Iedereen kon zich laten onderdompelen in de jaren ‘40 met een grime- en kinderkapsalon of tijdens initiaties lindyhop en muziekoptredens.

Zaterdagavond lieten feestvierders zich gaan op het Bal van de Bevrijding op de Grote Markt, georganiseerd door district Antwerpen. Optredens, waaronder ‘The Ambassadors Jazz Band’ die de traditie van de Glenn Miller Band levend houdt, en Discobar Minerva wisten de muziek en dansstijlen uit de jaren ’40 helemaal terug te brengen, samen met dansinitiaties, make-up- en haarstylisten voor de juiste vintage look en retro food- en dranktrucks.

Op zaterdag en zondag konden geïnteresseerden een herdenkingswandeling maken van het Bevrijdingsdorp aan de Cockerillkaai tot de Orteliuskaai. Onderweg was er een gratis openluchtexpo die het verhaal bracht van enkele Antwerpse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De wandeling eindigde aan de Loodswezensite op de Orteliuskaai, waar in de toekomst een Namenmonument komt voor de Antwerpse slachtoffers van WO II. Op zondag werden hier de slachtoffers van de oorlog geëerd tijdens een herdenkingsmoment. Buiten de openluchtexpo waren er ook expo’s te bekijken en rondleidingen te volgen rond WO II in het MAS, het KMSKA, het stadhuis en in de Steenbergstraat.

Antwerpen Herdenkt  

Met Antwerpen Herdenkt wil de stad de herinnering aan de oorlog levendig houden. Om de slachtoffers en gebeurtenissen van toen nooit te vergeten, maar ook om waarden zoals vrijheid en gelijkheid te blijven verdedigen.

De stad probeert momenteel de identiteit te achterhalen van de dodelijke slachtoffers van WO II die in Antwerpen woonden of stierven. Al hun namen zullen in de toekomst te zien zijn op een nieuw Namenmonument op de Scheldekaaien ten zuiden van het Loodswezen.

Foto: © Victoriano Moreno

DvdB

 

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.