Antwerpen onthult teksten en namen voor monument ter ere van WO II-slachtoffers

Zaterdag 7 en zondag 8 september gedenkt Antwerpen 80 jaar bevrijding. Zondag namiddag vond een herdenkingsplechtigheid plaats aan de Loodswezensite op de Orteliuskaai, waar in de toekomst een Namenmonument komt voor de Antwerpse slachtoffers van WO II. Tijdens deze herdenking werden de teksten die op het Namenmonument zullen komen bekendgemaakt, en werd eveneens de naamgeving van de drie herinneringstuinen onthuld.

Pakkende teksten op Namenmonument 

De plechtigheid ging voor de eerste keer door op de nieuwe herdenkingsplek ter hoogte van het Loodswezen aan de Scheldekaaien. Op die plaats zal het Namenmonument, het toekomstige monument-memoriaal voor de Antwerpse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, verschijnen. Tijdens de herdenking werden de vele slachtoffers van de oorlog herdacht en werd stilgestaan bij de gebrachte offers ter bescherming van onze democratische waarden zoals vrijheid en gelijkheid.

Op het monument komen de namen van meer dan 23.000 omgekomen Antwerpse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, en ook enkele pakkende teksten om stil te staan bij hoe de oorlog de Antwerpenaren trof op verschillende manieren. De teksten werden bekendgemaakt tijdens de herdenking en kan u hieronder via de knop downloaden.

Burgemeester Bart De Wever: “Meer dan 23.000 stadsgenoten en soldaten overleefden de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog niet. Het monument-memoriaal zal hen op een waardige en zichtbare plaats langs onze trotse Scheldekaaien een naam geven en hun herinnering onlosmakelijk verbinden met dat van onze stad. Dankzij uitgebreid archiefonderzoek, met de medewerking en steun van onnoemelijk veel nabestaanden, kennissen en gewone Antwerpenaren, krijgen de slachtoffers vaak ook een gezicht en een levensverhaal. Het Namenmonument is bovendien ook een blijvende getuigenis van de vele littekens, zowel fysiek als mentaal, die Antwerpenaren opliepen tijdens de oorlog. Op die manier koestert Antwerpen niet alleen de herdenking van zij die tijdens de oorlog jammer genoeg het leven lieten, maar is er ook aandacht voor zij die de oorlog overleefden maar voor altijd getekend bleven. Antwerpen zal hen nooit vergeten.”

Schepen voor stadsontwikkeling en voorzitter van AG Vespa Annick De Ridder: “In het teken van de Bevrijdingsfeesten onthulden we op de Loodswezensite een mock-up van het Namenmonument, het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, dat hier zal gerealiseerd worden. Zo kan elke Antwerpenaar al een beetje ervaren hoe we hier in de nabije toekomst ons recente verleden zullen eren. De werken voor de heraanleg van de publieke ruimte op de Loodswezensite starten in het voorjaar van 2025. Tot die tijd loopt er ook een openluchtexpo, met onder andere informatie over het Namenmonument.”

Namen vliettuinen eren Antwerpenaren 

Op de locatie van de voormalige vlieten worden zes lineaire muren voorzien die de basis vormen van het Namenmonument. De gedenkmuren langs de vlieten bakenen de drie vliettuinen, of herinneringstuinen, af. Deze vliettuinen krijgen de naam van een Antwerpenaar die tijdens de Tweede Wereldoorlog een groot engagement toonde of verzet pleegde en de oorlog overleefde.

  • Architect Hugo Van Kuycktuin. Hugo Van Kuyck (1902-1975), ingenieur-architect, was de architect van de geallieerde landingskaarten in 1944.
  • Eva Fastagtuin. Eva Fastag (1917-2021) was een Antwerpse joodse typiste die in de Dossinkazerne mensenlevens redde.
  • Marcel Louettetuin. Marcel Louette (1907-1978), leraar stadsschool Keistraat, schuilnaam Fidelio, was na mei 1940 oprichter van de verzetsbeweging Witte Brigade Fidelio.

Schepen voor openbaar domein Erica Caluwaerts: “Met de heraanleg van dit gebied creëren we niet alleen een prachtige groene ruimte aan de Schelde, maar eren we ook moedige Antwerpenaren uit onze geschiedenis. De vliettuinen, vernoemd naar helden Hugo Van Kuyck, Eva Fastag en Marcel Louette, dienen als serene plekken van rust en bezinning, en eren hun uitzonderlijke moed en toewijding. Door hun namen aan deze plek te verbinden, doen we toekomstige generaties stilstaan bij het belang van vrijheid en solidariteit. Deze tuinen zijn niet enkel een plek van reflectie, maar ook een krachtig symbool van de verbinding tussen onze stad en haar geschiedenis.”

Meer lezen over hoe Antwerpen de herinnering aan de oorlog levendig houdt? www.antwerpenherdenkt.be

Foto: Stad Antwerpen

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.