Op zaterdagavond 22 maart is er opnieuw Earth Hour, een jaarlijkse wereldwijde actie van het WWF die de strijd tegen klimaatverandering in de kijker zet. Aan iedereen wordt gevraagd om gedurende een uur de verlichting uit te zetten. Stad Antwerpen roept haar bewoners daar ook toe op, en doet zelf mee.
De stad dooft op zaterdag 22 maart van 20.30 tot 21.30 uur de verlichting aan 45 openbare gebouwen en monumenten waaronder het stadhuis, Het Steen, de kathedraal en andere kerkgebouwen, musea en districtshuizen. Ook de directe aanstraling van de historische gevels in het centrum (Grote Markt, Kaasrui, Oude Koornmarkt en Suikerrui) wordt uitgezet. Een lijst van alle gebouwen staat op www.antwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link. De openbare straatverlichting blijft wel branden.
Daarnaast roept de stad haar inwoners op om hun betrokkenheid te tonen door thuis op hetzelfde moment de lichten te doven.
Schepen voor leefmilieu Karim Bachar: “Earth Hour is het perfecte moment om stil te staan bij de impact van lichtvervuiling op ons biologische ritme. Door de lichten te doven, maken we niet alleen ons energieverbruik zichtbaar, maar ook onze afhankelijkheid van schadelijke fossiele brandstoffen. Als we de klimaatverandering willen afremmen, moeten we maximaal inzetten op milieuvriendelijkere alternatieven.”
Stad geeft goede voorbeeld
Tegen 2030 wil de stad alle lichtpunten van de openbare verlichting op haar grondgebied omvormen naar ledverlichting.
Schepen voor publiek domein Ken Casier: “De stad heeft ongeveer 61.769 lichtpunten die tegen 2030 worden omgevormd naar led. Momenteel is ruim 43% van de straatverlichting reeds omgevormd. De hoogste verbruikers en oudste armaturen worden ook eerst vervangen. Het voordeel van led is dat het gekoppeld wordt aan een geconnecteerd en slim sturingssysteem zodat de lichten kunnen worden gedimd, en op sommige plaatsen op een veilige manier kunnen worden gedoofd. Op deze manier draagt de verledding het snelst bij tot een vermindering in energiegebruik.”
De stad vernieuwt en verduurzaamt ook de verlichting in haar eigen gebouwen. Al 93 stadsgebouwen kregen de afgelopen jaren nieuwe verlichting. Recent zijn onder andere de Schouwburg Luchtbal, sporthallen Linkeroever en Kiel en Bibliotheek Viswater aangepast.
Al deze aanpassingen leverden tot nu toe een totale besparing op van 1.362.168 kWh. Dat is het gemiddelde jaarverbruik aan elektriciteit van ongeveer 389 gezinnen.
Schepen voor patrimonium Koen Kennis: ”Als stad dragen we met ons eigen patrimonium ook ons steentje bij. We vernieuwden en verduurzaamden de afgelopen jaren de verlichting van heel wat van onze eigen gebouwen. Dat is een investering die uiteindelijk een mooie besparing oplevert. Met een actie als Earth Hour brengen we als stad de lichtproblematiek mee onder de aandacht van alle Antwerpenaren.”
Voor zowel de openbare verlichting als de eigen gebouwen koopt de stad bovendien 100% groene stroom aan. Dat maakt die verlichting niet enkel duurzaam, maar ook CO2-neutraal.
Meer info over Earth Hour staat op www.earthhour.org.
Foto: Ans Brys