Vraag een inwoner van Alexandrië naar het mooie van zijn stad, en hij begint over het verleden. Van Alexander de Grote en de mythische bibliotheek tot de gloriedagen aan het begin van de 20e eeuw toen de Egyptische stad de grandeur van een Europese hoofdstad had. Vandaag de dag is er echter weinig meer over van dat heroïsche verleden: de stad is ernstig in verval, drenkt in nostalgie en veel Alexandrijnen willen weg.
In dit boek neemt Eduard Cousin de lezer mee op een journalistieke reis door de moderne geschiedenis van Alexandrië. De stad ontworstelde zich aan het koloniale juk, maar kreeg er nieuwe problemen voor terug. De Middellandse Zee, ooit de verbindingslijn met de wereld, werd een harde Europese grens. Bedreven onderzoekt Cousin hoe de geschiedenis doorwerkt in het heden en hoe iedereen zijn eigen verhaal op de stad blijft projecteren. Alexandrië is een boek dat je aan het denken zet over culturele grenzen, identiteit en nostalgie. Maar bovenal vertelt het over een grandioze stad in de schaduw van een nog grandiozere geschiedenis.
Met liefde voor de stad schreef Cousin een knap boek. Alexandrië is in verval en de Middellandse Zee een harde Europese grens. Dit is een schreeuw voor het behoud van het mythologische erfgoed maar meer nog een oproep voor een nieuw-postkoloniaal verhaal voor Alexandrië. Koer -t Lindijer
Eduard Cousin woonde meer dan een decennium in Egypte, waar hij als correspondent verslag deed voor onder andere EW, NRC en Fance24. In 2021 verscheen zijn boek over Egypte na de Arabische lente, nu de wereld niet meer kijkt.
Titel: Alexandrië
Auteur: Eduard Cousin
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 9789045049151
Thema: Roman
Prijs: € 22,99
Verschijningsdatum: 31 oktober2024