Burgerbegroting: kies nu uit 147 projecten welke in 2025 uitgevoerd worden

Ook dit jaar organiseert district Antwerpen de Burgerbegroting waarbij alle inwoners van het district zelf beslissen over het verdelen van 1,4 miljoen euro. Dat is maar liefst 10% van de totale begroting van district Antwerpen. De verdeling van het budget gebeurt in 3 grote stappen. Nu start de derde stap: bewoners kiezen welke van de 147 ingediende projecten in 2025 gerealiseerd worden.

In het voorjaar – tijdens de eerste stap van de Burgerbegroting – kozen de inwoners van district Antwerpen 8 thema’s uit een lijst van 24 thema’s én verdeelden ze er geld over:

Mensen helpen 255.557 euro
Sterke verenigingen en vrijwilligers 245.006 euro
Groen in straten en op pleinen 198.638 euro
Mensen samenbrengen 175.860 euro
Toegankelijke straten en pleinen 174.331 euro
Fietsvriendelijke straten 143.493 euro
Meer bomen 139.689 euro
Minder stenen 67.426 euro

Binnen deze thema’s werden de voorbije maanden in totaal 218 projecten ingediend waarvan er 147 goedgekeurd werden. Alle projecten werden immers afgetoetst op haalbaarheid en moeten binnen de bevoegdheden van het district passen.

​Voor de thema’s ‘Toegankelijke straten en pleinen’ en ‘Fietsvriendelijke straten’ is er voldoende budget om alle 8 ingediende projecten te realiseren. De wijk Luchtbal kreeg dit jaar een boost, omdat de Burgerbegroting daar nog minder leeft: 9 projecten zijn er al zeker van budget. Belangrijk hierbij is wel de voorwaarde dat deze 17 projecten minstens 20 online stemmen halen. Voor de andere 6 thema’s moet er nog gekozen worden uit 130 projecten. Stemmen kan op 2 manieren, online en op het Burgerbegrotingfestival.

Online stemmen

Alle inwoners ouder dan 13 jaar kunnen online stemmen op de projecten die zij gerealiseerd willen zien. Dat kan snel en eenvoudig via www.burgerbegroting.be, tot en met zaterdag 21 september, middernacht. Opgelet: iedereen moet minstens 3 projecten kiezen om geldig te stemmen.

Beslis mee op het Burgerbegrotingfestival

Daarnaast zijn alle inwoners welkom op het Burgerbegrotingfestival op zondag 22 september (vanaf 10 uur) in districtshuis Antwerpen, Harmoniepark 1, 2028 Antwerpen.

Femke Meeusen, districtsschepen voor participatie, kijkt alvast uit naar het Burgerbegrotingfestival: “Het belooft een leuke editie te worden. Eerst en vooral omdat we de stemmers zullen ontvangen in ons mooie Harmoniegebouw. Het is de eerste keer dat het Burgerbegrotingsfestival hier zal doorgaan. Maar vooral: er zijn dit jaar dubbel zoveel projecten als vorig jaar om op te stemmen. Maar liefst 147 projecten staan te popelen om in 2025 gerealiseerd te worden. Tijdens het festival kunnen onze inwoners elkaar ontmoeten en samen ideeën uitwisselen over de toekomst van ons district. In onderling overleg kiezen ze zo welke projecten ze belangrijk vinden en volgend jaar uitgevoerd worden.”

De stemmen op het Burgerbegrotingfestival wegen zwaarder door dan de online stemmen. Alle live deelnemers hebben dus extra impact.

Inschrijven voor het Burgerbegrotingfestival en online stemmen doe je via www.burgerbegroting.be. Iedereen kan daar de 8 thema’s vinden met alle ingediende projecten. Online stemmen kan vanaf dit jaar snel en veilig via itsme.

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.