4e editie DAKkan.festival brengt leven op 40 daken op 21, 22 en 23 september

De voordelen van groendaken en zonnepanelen zijn intussen welbekend, maar wat als daken ook worden ingezet om meer fijne plekken te creëren in dichtbevolkte steden zoals Antwerpen? Stad Antwerpen is samen met Europese partners ervan overtuigd dat daken de komende jaren steeds vaker als oplossing zullen dienen voor ruimtelijke en ecologische uitdagingen. Dit weekend – op 20, 21 en 22 september – kunnen bezoekers zelf ontdekken wat er mogelijk is tijdens het DAKkan.festival.

Een sauna, een openluchtcinema, een rommelmarkt, een buurtcafé op het dak – het kan allemaal. Maar ook theater-, dans- en familievoorstellingen vinden plaats op Antwerpse daken. Tijdens het DAKkan.festival is er eveneens een heel groen aanbod: bezoekers kunnen exclusief 11 particuliere groendaken verkennen om inspiratie op te doen, advies op maat krijgen of een rondleiding volgen langs de demogroendaken van het EcoHuis.

3 voorproevers waren voltreffer

Het publiek kon duidelijk niet wachten om daken te verkennen. De sauna Hikihuone op de Blikfabriek die reeds startte op 23 augustus was vrij snel uitverkocht. Bar Arena op Sporthal Arena, geopend op 30 augustus, is intussen een nieuwe trekpleister voor de buurtbewoners van Deurne Zuid. De kunstenroute Hoge Gronden op de dakboerderij van het PAKT trok sinds 7 september heel wat liefhebbers van kunst en groen.

Nog geen ticket? Geen paniek!

Voor de groendakbezoeken zijn er nog tickets beschikbaar via deze link. Heel wat activiteiten zijn intussen uitverkocht voor DAKkan.festival, maar op volgende plekken kunnen bezoekers het komende weekend altijd nog terecht voor een kassaticket of vrije toegang.

  • Start je zondag vlakbij het Operaplein met een shopping op de Dakboutique van de Brain Embassy.
  • Scoor vintage op de Hoogste Rommelmarkt, op Park & Ride Linkeroever.
  • Spring met het hele gezin van het Steen met deze geweldige Deathride.
  • Schuif met een drankje gezellig aan in het PAKT, voor een unieke kunstroute op de dakboerderij Hoge Gronden.
  • Koop nog een ticket aan de kassa voor het artistieke bloementapijt van Droomtuin op het prachtige dak van het MOMU (tijdssloten om het kwartier).
  • Verover handgemaakte producten of kunstwerken en eet heerlijke vegan hapjes en drankjes op de Makersmarkt van het M HKA.
  • Laat je vallen in de kussens bij Pillow Talk, een gratis spokenwordavond in jeugdherberg Pulcinella.
  • Drink het hele weekend iets op Bar Arena, de nazomerbar op het dak van de Arenahal.

Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur: “DAKkan.festival toont hoe de daken van Antwerpen niet alleen groen kunnen bloeien, maar ook de stad boven zichzelf kunnen laten uitstijgen – een cultureel evenement waar creativiteit, duurzaamheid en Antwerpenaren elkaar hoog boven de straten vinden. Met deze editie overtreft het

DAKkan.festival zichzelf: een sauna, een rommelmarkt, een bar op een oud fort, een cinema in de schaduw van de Boerentoren. Elke Antwerpenaar, jong en oud, kan op ontdekking gaan in eigen stad en genieten van prachtige acts en weidse panorama’s.”

Tatjana Scheck, schepen voor leefmilieu: “DAKkan.festival is ooit heel klein begonnen, vandaag kun je er niet meer naast kijken. DAKkan.festival wil niet alleen vermaken, maar ook inspireren. Antwerpen telt vandaag 3.000 voetbalvelden of 1,5 miljoen vierkante meter aan platte daken, waarvan er weinig benut zijn. In tijden van klimaatopwarming bieden ze nieuwe kansen. Of het nu voor meer groen, voor zonnepanelen of voor kunst is, we kunnen en moeten veel meer doen met onze daken. En dat toont DAKkan.festival op een geweldige manier.”

Het volledige programma van DAKkan.festival op 20, 21 en 22 september vind je op http://www.dakkan.be.

Foto: Jonathan Ramael

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.