Opmerkelijk: Geëngageerde boseigenaar gaat voor eerste privé-bosreservaat in provincie Antwerpen

Een privé-eigenaar in Brasschaat kocht een perceel van 5 hectare om hier Europese topnatuur van te maken. Bosgroep Antwerpse Gordel staat haar bij met raad en daad.

Grenzend aan natuurdomein ‘De Uitlegger’ in Brasschaat ligt een bos van vijf hectare. Met ondersteuning van Bosgroep Antwerpse Gordel wil de eigenaar dit bos omvormen tot een natuurreservaat. Een natuurbeheerplan zorgt ervoor dat er in de komende jaren een evenwichtig ecosysteem ontstaat. Lokale dieren zoals de vinpootsalamander, de wielewaal en de laatvlieger krijgen hier dan opnieuw alle kansen.

In 2022 kocht een privé-eigenaar het Cauwenberghbos. Dit oude, gemengde bos vol rododendronstruiken bevat enkele poelen en relicten van militair erfgoed, waardoor het een interessante plek is voor vleermuizen en amfibieën. De eigenaar deed een beroep op Bosgroep Antwerpse Gordel voor de opmaak van een natuurbeheerplan type 4. Samen zetten ze zich in om van deze vijf hectare een permanent natuurreservaat te maken: Europese topnatuur waar lokale soorten opnieuw kunnen floreren.

Het bos blijft in principe voor altijd natuurgebied. Belangrijk om te weten: het wordt niet opengesteld voor recreatie. Wandelaars en bezoekers zijn welkom in het nabijgelegen domein ‘De Uitlegger’ van het Agentschap Natuur en Bos.

“Het is bijzonder dat een privé-eigenaar zo’n uitgesproken keuze maakt voor natuurbehoud”, zegt gedeputeerde voor Milieu en Natuur Jan De Haes. “Dit soort initiatief zien we zelden. Het illustreert dat burgers zich steeds bewuster inzetten voor natuur en klimaat. Dankzij de begeleiding van Bosgroep Antwerpse Gordel wordt dat engagement omgezet in degelijk en duurzaam beheer. Zo versterken we samen de natuur in onze provincie, ook buiten de klassieke gebieden.”

Europese topnatuur?

Door jarenlang nulbeheer is het Cauwenberghbos momenteel geen ideaal leefgebied voor zeldzamere soorten uit de omgeving. Bosgroep Antwerpse Gordel ruimt het slib uit de poelen en pakt de dominantie van de rododendron aan. Zo herstellen ze de natuurlijke bosontwikkeling en ontstaat er een beter leefgebied voor amfibieën, broedvogels en vleermuizen. Onder andere de middelste bonte specht, de vinpootsalamander, de wielewaal en de laatvlieger zouden er dan hun thuis kunnen vinden.

Burgers voor bos

De Boseigenaar legt haar keuze voor deze hoge natuurambitie zelf helder uit: “Als je jezelf een beetje informeert, kan je niet anders dan bezorgd zijn om wat er op globale schaal aan het veranderen is op vlak van klimaat en biodiversiteit. De klimaatopwarming, de impact van verzuring, verdroging en de massale achteruitgang van bestuivers … Deze problemen vragen om onmiddellijke actie op lokaal niveau. Daarom willen we van ons bos een permanent reservaat maken voor de toekomst.”

Wie zijn de Antwerpse Bosgroepen?
Met de financiële steun van provincie Antwerpen ondersteunen en adviseren de Antwerpse Bosgroepen boseigenaars bij het duurzaam beheer van hun bos. Elke boseigenaar kan gratis en vrijblijvend aansluiten bij de Bosgroep. Hij of zij krijgt er advies en informatie bij het bosbeheer en hulp bij de administratie. Naast beheer vormen de Bosgroepen ook hét aanspreekpunt voor de aanplant van nieuwe bossen en bosuitbreiding.

Meer info op www.bosgroep.be

Praktische informatie:

Geïnteresseerden kunnen het beheerplan inkijken van 10 mei t.e.m. 10 juni op het kantoor van Bosgroep Antwerpse Gordel in het Vrieselhof: Schildesteenweg 99, 2520 Ranst, op weekdagen van 9.30u tot 16.30u.

Opmerkingen en eventuele bezwaren mogen overgemaakt worden aan het Agentschap Natuur & Bos.

Foto:  Copyright: Bosgroep Antwerpse Gordel

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.