Objects for People, van 18 mei tot 2 november 2025
Sinds zijn opkomst op de internationale kunstscene in het begin van de jaren 1980 heeft Haim Steinbach (geboren in Israël in 1944, leeft in New York) de bedoeling van kunst opnieuw gedefinieerd door het selecteren en ordenen van alledaagse voorwerpen. In zijn tentoonstellingen worden objecten getoond op verschillende platformen: wandplanken, vitrines, wanden en zelfs stellingen. Steinbach staat bekend voor de wigvormige plank die hij ontwierp in 1984. Zijn houten planken in laminaat hebben een typische driehoekige vorm en zijn iconisch voor zijn displaykunst.
Daarop ordent hij een heterogene waaier aan artefacten die deel uitmaken van de alledaagse uitwisseling van cultuur en huiselijke functies. Door de opstelling worden het gebruik en de waarde van de voorwerpen opgeschort ten voordele van hun antropologische, etnografische en fenomenologische betekenis. Deze functies werken volgens een contextuele logica met interventies. Steinbachs praktijk focust op de context van het dagelijkse leven en verplaatst die van een huiselijke omgeving naar een galerij of een museum. De voorwerpen die Haim Steinbach toont, worden – als in een rebus – tekens van een beeldtaal waarvan de poëtische lading contrasteert met hun ‘waarden’, in de sociale, esthetische en chromatische betekenis van dat woord.
In het spel met de discrepanties tussen de objecten spelen de displays ook hun rol. In tegenstelling tot een voetstuk, dat een object boven de andere verheft, plaatst de horizontaliteit van een wandplank ze allemaal op gelijke voet. Zo ontstaat de mogelijkheid om eender welk object te tonen, zonder oordeel of vooroordeel. De praktijk van Haim Steinbach is dan ook gaandeweg uitgebreid naar een steeds bredere waaier aan materialen: stroken behangpapier, Pantone-kleurstalen en reclameslogans en literaire fragmenten die te lezen zijn op de muren en de wanden van zijn tentoonstellingen. Deze expressies focussen op volksheid en gemeenschappelijke ruimtes. Voor de kunstenaar is elk object een potentieel ‘monument’, dat in staat is om een geschiedenis, een tijdperk of een vervlogen tijd op te roepen. Via de culturele antropologie van de kunstenaar wordt de gebruiks- en uitwisselingswaarde van elk familiaal of huiselijk voorwerp omgezet in een beeld dat verwijst naar iets wat het overstijgt. Zoals het madeleinekoekje van Proust dat de volledige kindertijd omvat, is het object hier grootster dan het lijkt. Het vertrekt van zijn eigen betekenis en zijn intrinsieke aard om via kunst in een stijlfiguur te veranderen: metonymie, symbool of allegorie.
Voor zijn eerste tentoonstelling in een Belgisch museum presenteert Haim Steinbach een reeks werken uit zijn 40 jaar kunstpraktijk. Zijn tentoonstelling bevat onder meer twee belangrijke projecten die de kunstenaar samen met twee Belgische kunstverzamelaars uitgewerkt heeft: ‘An Offering: Collectibles of Jan Hoet’ (1992) en ‘An Offering: Collectibles of Herman Daled’ (2000), een display van drie stoelen, drie verfpotten, drie penselen en een tekening van Steinbach getiteld 3 die eigendom zijn van Herman Daled.
Tentoonstelling | Haim Steinbach
Objects for People
18.05 > 02.11.25
MACS
SAVE THE DATES
PERSCONFERENTIE
16.05.25 | 11U
VERNISSAGE
17.05.25 | 18U
Objects for People
Portretten van alledaagse objecten
Het project Objects for People is bedacht door Haim Steinbach om samen te vallen met zijn tentoonstelling in het MACS. Het project bestaat uit zes mensen met verschillende sociale achtergronden die thuis gefilmd worden terwijl ze praten over de voorwerpen die ze in hun dagelijkse omgeving hebben geplaatst. De interviews werden informeel afgenomen, zonder vooraf opgestelde vragenlijst. De objecten, gekozen aan het begin van de bijeenkomst, werden vervolgens uitgeleend door hun eigenaars voor de duur van de tentoonstelling en verhuisden van de privésfeer naar de publieke sfeer van het museum. In deze installatie buiten de ruimte van het huis, zijn ze gerangschikt door de kunstenaar en worden ze naast de video’s gepresenteerd.
De deelnemers aan het project, in leeftijd variërend van 14 tot 98 jaar, hebben met elkaar gemeen dat ze speciale relaties aangaan met hun objecten, van rituele aard. De interviews onderzoeken de vormen die deze relaties kunnen aannemen, van de relaties tussen objecten tot de relaties die we via objecten met andere mensen onderhouden, tot hun sociale onderscheidende functies…
Deze portretten belichten hoe individuen omgaan met de objecten die hen omringen en wat ze proberen uit te drukken door hun selectie, presentatie en nevenschikking.
Over de kunstenaar
Haim Steinbach is een Israëlisch-Amerikaanse kunstenaar (geboren in 1944) die in New York woont. Hij behaalde een BFA (Bachelor of Fine Arts) aan het Pratt Institute in 1968 en een MFA (Master of Fine Arts) aan Yale University in 1973. Hij is professor emeritus aan de Universiteit van Californië, San Diego.
De tentoonstelling Objects for People in MACS is de eerste museumtentoonstelling van de kunstenaar in België. Eerdere solotentoonstellingen waren onder andere Kurhaus Kleve, Duitsland, en Museion Bolzano (2018/19); The Menil Collection in Houston, Kunsthalle Zürich, en Serpentine Galleries in Londen (2014); het Hessel Museum in CCS Bard College in New York (2013); het Berkeley Art Museum aan de Universiteit van Californië, Berkeley (2005); het Haus der Kunst in München (2000); het mumok-Museum Moderner Kunst in Wenen (1997); het Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea in Turijn (1995); het Guggenheim Museum in New York (met Ettore Spalletti, 1993); en het CAPC Musée d’Art Contemporain, Bordeaux (1988-89).
Steinbachs werk was ook te zien in grote groepstentoonstellingen in het Museum of Modern Art, New York; het Centre Georges Pompidou, Parijs; het Museum of Contemporary Art, Los Angeles; het Stedelijk Museum, Amsterdam; het Israel Museum, Jeruzalem; het UCCA Center for Contemporary Art, Beijing; het Victoria and Albert Museum, Londen; het Museum of Contemporary Art, Chicago; documenta 9, Kassel; de 5e Biënnale voor Hedendaagse Kunst, Lyon; en het Museum of Contemporary Art, Los Angeles; het UCCA Center for Contemporary Art in Beijing; het Victoria and Albert Museum in Londen; het Museum of Contemporary Art in Chicago; documenta 9 in Cassel; de 5e Biënnale d’Art Contemporain in Lyon; en de 47e Internationale Kunsttentoonstelling van de Biënnale van Venetië, samengesteld door Germano Celant. De werken van de kunstenaar zijn opgenomen in de permanente collecties van de Tate Modern in Londen; het Museum of Modern Art in New York; het Metropolitan Museum of Art in New York; het Magasin III Museum for Contemporary Art in Stockholm; het Statens Museum for Kunst in Kopenhagen; het Städel Museum in Frankfurt; het Art Institute of Chicago; en het Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea in Turijn.
Over het MACS
Het MACS is gevestigd in de voormalige kolenmijn Grand-Hornu (een 19e-eeuwse industriële archeologische vindplaats die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat) en wordt erkend als een van de meest succesvolle voorbeelden in Noord-Europa van de omvorming van braakliggend industrieterrein tot een culturele locatie.
Sinds de opening in 2002 biedt het museum een breed scala aan bezoekers de kans om tentoonstellingen van internationale allure te ontdekken in een duale architectonische omgeving die de geschiedenis van de locatie combineert met hedendaagse creativiteit.
Afgezonderd van de grote stedelijke centra, onderscheidt de Grand-Hornu site zich door de ‘genialiteit van de plek’, die al 20 jaar een aantal grote internationale kunstenaars inspireert om er specifieke projecten uit te voeren: Christian Boltanski, Anish Kapoor, Giuseppe Penone, Tony Oursler, Adel Abdessemed en Matt Mullican. Als geëngageerde partner van kunstenaars ondersteunt het MACS de productie van ambitieuze werken, met name via een beleid van kunstenaarsresidenties die door zijn team worden geleid, zowel in situ als extramuros (LaToya Ruby Frazier, Fiona Tan), en besteedt het bijzondere aandacht aan de visuele kunstscène in de Federatie Wallonië-Brussel via zijn monografische tentoonstellingen.
Samen met het Centrum voor Innovatie en Design (CID) van de provincie Henegouwen vormt het museum een culturele hub die een populaire bestemming is geworden voor liefhebbers van kunst en cultureel toerisme, want het biedt ook de geneugten van een park, een gastronomisch restaurant en een boetiek gespecialiseerd in design en hedendaagse kunst.
Foto: Club Paradis