Stad Antwerpen zet zich met het project Antwerpen Breekt Uit in voor de ontwikkeling van aangename en toekomstbestendige straten en pleinen. Zulke zogenaamde tuinstraten zijn autoluwe ‘groenblauwe’ straten, gerealiseerd in nauwe samenwerking met de bewoners. Op 26 april opende district Borgerhout de Vaderlandstraat, de Schildstraat en de Van Hovestraat, die zijn omgevormd tot tuinstraat. De Van Hovestraat werd in samenwerking met district Deurne ingehuldigd.
Tuinstraten zijn van groot belang voor de stad om zich aan te passen aan de klimaatveranderingen, zoals wateroverlast door hevige regenbuien en hittestress door warme zomers.
Heraanleg
De bewoners werden sterk betrokken bij het heraanlegproces van hun straten. Ze werden bevraagd en er waren verschillende participatie- en infomomenten.
Uit dat hele proces kwamen voor de drie straten ontwerpen die veel groen voorzien en voor een betere waterhuishouding zorgen. De parkeerstroken kregen een aanleg in kasseien, een deel van de rijbaan is in gras-betontegels uitgevoerd. Ook liggen er nu op meerdere plaatsen waterdoorlatende betontegels. Al deze maatregelen zorgen dat het water ter plaatse de grond in kan lopen, in plaats via de riolering afgevoerd te moeten worden. Water-link i.s.m. Aquafin zorgde voor de nodige aanpassingen aan de rioleringsinfrastructuur.
- In de Vaderlandstraat (Borgerhout intra muros) werd er 136 m² onthard en vervangen door grote plantvakken. Ook werden er 8 bomen bij geplant. Twee daarvan staan in een ‘boombunker’, zodat ze verder kunnen uitgroeien tot grote bomen. In het midden van de straat is er een verblijfszone om te spelen en te zitten. 70% van de straat werd groen of in waterdoorlatend materiaal uitgevoerd.
- In de Schildstraat (Borgerhout intra muros) werden grote plantvakken en 6 bomen toegevoegd. Twee daarvan staan in een ‘boombunker’. Het regenwater dat op de daken valt, wordt opgevangen in een regenwaterput. Via een handpomp kunnen de bewoners water nemen om hun geveltuinen te begieten. Het regenwater dat op de straat valt, sijpelt via poreuze buizen traag in de ondergrond. Van deze straat werd 65% groen of in waterdoorlatend materiaal uitgevoerd.
- In de Van Hovestraat (deels Borgerhout extra muros, deels Deurne) komen er twee regentonnen. Daarin wordt het regenwater van de daken opgevangen, dat de bewoners ook hier kunnen gebruiken voor de planten in de straat. Regenwater dat op straat valt, loopt via de straatputjes naar een centrale waterput. Ook daaruit kunnen de bewoners water halen, voor het groenonderhoud. Vroeger was de straat zo goed als volledig verhard, nu is er 42% groen of in waterdoorlatend materiaal uitgevoerd.
Karen Maes, districtsschepen voor publieke ruimte en milieu Deurne: “We zijn blij met de Van Hovestraat als tweede tuinstraat in Deurne. Dit is niet enkel een meerwaarde voor klimaat en milieu, het zorgt voor meer verbinding en ontmoeting in de buurt. De bewoners leerden elkaar nog beter kennen tijdens het participatietraject, en kunnen nu samen genieten van een groenere straat met meer verblijfsruimte.”
Andere realisaties
Onder het project ‘Antwerpen Breekt Uit’ werkt de stad aan aangename en toekomstbestendige straten en pleinen. Onder deze noemer kregen heel wat tuinstraten, woonstraten en quick win onthardingen vorm.
Tuinstraten:
- Lange Ridderstraat, Brusselstraat en Regentstraat (Antwerpen),
- Bloemstraat (Borgerhout),
- Jan Olieslagersstraat (Deurne),
- Aziëlaan (Wilrijk),
- Wasstraat, Woeringenstraat, Brouwersstraat, Berthoutstraat (Berchem),
- Gagelveldenstraat (Merksem).
Woonstraten:
In woonstraten wordt onderzocht welke ‘groenblauwe’ maatregelen mogelijk zijn om de leefkwaliteit te verbeteren, zoals extra groenaanplant en verbeterd waterbeheer.
- Kapelstraat (Berendrecht),
- Jan Samynlaan (Deurne).
De zogenaamde ‘quick win onthardingen’, waarbij op korte termijn maximaal werd onthard, resulteerden in een totale ontharding van 11.000 m² op, verspreid over 9 districten.
De Antwerpse tuinstraten hebben veel inspiratie opgeleverd. Bij elk nieuw project wordt er ervaring opgedaan om de volgende aanleg nog beter te maken. De pioniersrol die stad Antwerpen hierin opnam, inspireert ook andere Vlaamse steden en gemeenten. Ook daar verschijnen steeds meer tuinstraten.
Inhuldiging nieuwe tuinstraten
Op zaterdag 26 april werden de nieuwe tuinstraten officieel ingehuldigd.
- District Borgerhout nodigde iedereen uit voor een drankje in de Schildstraat en Vaderlandstraat, waar bewoners ook gratis plantjes konden ophalen voor hun geveltuinen of plantvakken.
- Later die dag nodigden district Deurne en district Borgerhout iedereen uit in de Van Hovestraat. Bezoekers genoten er van live muziek een hapje en een drankje.
Voorlopig is de Schildstraat nog afgesloten voor autoverkeer, omdat het gras nog verder moet groeien. Vanaf 5 mei gaat de straat ook voor autoverkeer open.
De Vaderlandstraat is al vanaf 22 april en de Van Hovestraat vanaf vandaag open voor alle weggebruikers.
Meer info
- Van Hovestraat: https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-deurne-1/openbare-werken-en-mobiliteit/van-hovestraat-wordt-een-tuinstraat
- Schildstraat: https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-borgerhout/wijken-and-openbaar-domein/woonstraat-schildstraat
- Vaderlandstraat: https://www.antwerpen.be/info/61dd5b09a21e617288665393/vaderlandstraat-in-borgerhout-wordt-tuinstraat