LIEFDE EN GENOT!

Georges De Smaele: ‘Mijn passie voor Château Tour Baladoz (Saint-Emilion) wordt met de jaren sterker.’

De liefde voor wijnen uit de Bordeaux erfde ik van mijn grootvader en vader. Het is alsof genieten van wijn iets is dat ik met de paplepel heb meegekregen.

Grootvader was werkzaam als ambtenaar aan de UGent (destijds Rijksuniversiteit Gent) en vader als ambtenaar bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, directie GATT (General Agreement on Tariffs and Trade-momenteel WTO Wereldhandelsorganisatie).

Herken dit maar als gegoede burgervoorvaders, in het jargon aangeduid als bourgeoisie. Regelmatig werd er over wijn gesproken aan de keukentafel in een taaltje dat naast het Gents heel wat Franse woorden en uitdrukkingen omvatte. Franse wijnen waren destijds dan ook de enige prestigewijnen die met aanzien werden geschonken op feestelijkheden, plechtigheden, recepties, bijeenkomsten enzovoort. Om maatschappelijk aanzien en uitstraling te krijgen moest het dus Franse wijn zijn! Onzin, nonsens natuurlijk als men dit alles plaatst in de hedendaagse tijd.

Toch blijft er een zekere nostalgie in mij hangen, vooral als ik denk aan de vele communie- en huwelijksfeesten waar met veel trots ‘Tour Baladoz’ werd geschonken. Ik blijf dus als derde generatie (zelf al een 75-plusser) deze wijn jaarlijks opvolgen.

Tour Baladoz ligt ten zuidoosten van de appellatie Saint-Emilion Grand Cru, in Saint-Laurent-des-Combes. Gelegen aan de rechteroever van de Dordogne, behoort de stad Saint-Emilion met haar rijke verleden tot het UNESCO-werelderfgoed.

Deze wijn is een mooi eerbetoon aan de merlot, de dominante druif in Saint-Emilion. Zowel primaire, secundaire als tertiaire aroma’s zijn hier in harmonie terug te vinden naargelang de samenstelling van de aanvullende toegelaten druivensoorten.

Château Tour Baladoz, de eerste Franse eigendom van de Gentse familie De Schepper.

De jarenlange familietraditie waaraan dit bedrijf nog steeds vasthoudt, kent zijn oorsprong bij stichter, Gentenaar en hofleverancier Emile De Schepper in 1950.

Van 1950 tot 1984

De nieuwe eigenaar hield zich in het eerste jaar bezig met renovaties uit te voeren en verbeteringen aan te brengen aan de wijngaard. Er werd ook een manager benoemd aangezien Emile het domein maar drie of vier keer per jaar kon bezoeken. De wijn werd exclusief naar België geëxporteerd in houten vaten. Daar werd de wijn in Gent, in de kelders van de eigenaar gebotteld aangezien hij daar ook actief was in zijn wijnhandel (Rabotvins). Vanaf 1970 werd Emile tevens bijgestaan door zijn oudere zoon Firmin die geleidelijk het beheer van het domein overnam.

Van 1984 tot vandaag

De familie De Schepper overwoog gedurende meerdere jaren om de wijngaard uit te breiden. In 1984 deed die gelegenheid zich voor en konden ze 3.74 hectare wijnstokken kopen van een domein met de naam ‘Roquettes Mondottes’. De percelen lagen heel dicht bij Tour Baladoz. Het leek dus heel logisch om ze over te kopen. In 1992 werd tevens Jean Michel Garcion aangenomen voor het beheer van het kasteel en de zoektocht naar kwaliteit werd intenser. In 1999 werd een nieuwe kelder voor opslag van eiken vaten gebouwd omdat dit noodzakelijk werd geacht om grootse wijnen te produceren. Dat hield in dat er bijna een maand lang in massieve rotsteen werd gegraven, maar het eindresultaat mocht er wezen. De wijn werd vanaf dan gerijpt in de best mogelijke omstandigheden gedurende twaalf à achttien maanden (afhankelijk van de wijnoogst) vooraleer op het kasteel gebotteld te worden.

 

Ook al is 70% van deze wijngaard gelegen op het plateau, de 30% die overblijft liggen op de hellingen rond de vallei waar het terroir zeer rijk en divers is. Recent kreeg Tour Baladoz het prestigieuze label “Grand Cru Classé”.

Voor een Saint-Emilionwijn is dat kwaliteitslabel wat een Michelinster is voor een restaurant. De classificatie blijft 10 jaar geldig en zal vanaf 2024 op het etiket staan.

“Château Tour Baladoz is de ultieme weerspiegeling van het kalkrijke plateau van Saint-Emilion.”

Dat cursief zinnetje vraagt naar meer uitleg over de bodemgesteldheid van deze wijnparel. Het gaat hier om een bodem van pure kalksteen tot mergel, die doet denken aan bepaalde terroirs in de Champagnestreek, tot zandhoudende krijtrots die terloops opduikt en opvalt door de kleurvariatie in de klei (rood, kleikalkachtige kleur) en zelfs blauw, wat refereert naar de bodemstatus van Château Petrus. Ik geef toe, toch een goeie keuze van opa en pa, niet?

 

Het wijnproces, de vinificatie en de wijnopvoeding zijn dan ook van het beste niveau. De hele groeiperiode stelt men alles in het werk (dubbel Guyot systeem, uitdunnen, ontscheuten, groene oogst, tweemaal ontbladeren) om uiteindelijk in de wijnkelder de meest gezonde en rijpe druiven te krijgen. Daarna begint het proces van de vinificatie en de opvoeding. Bij het begin van de inkuiping wordt de wijn meerdere malen overgepompt om de kleurextracten te versterken. De temperatuur wordt ondertussen laag gehouden om de delicate fruitaroma’s te behouden. Het gebeurt wel eens dat na 24 tot 36 uur de druivenmost al zijn uiteindelijke kleur heeft bekomen. De alcoholfermentatie (alcoholische gisting) aan het begin van het proces is traag maar regelmatig. De maceratie duurt drie à vijf weken. De malolactische gisting (omzetting appelzuur naar melkzuur waarbij koolstofdioxide vrijkomt) vindt plaats in vaten waarbij de temperaturen gecontroleerd worden en het overgieten in vaten vindt onmiddellijk plaats na tweemaal overhevelen. Na toevoeging van sulfiet blijft alles gedurende drie à vier maanden in vaten waarna wordt overgegaan tot overheveling in eikenhouten vaten (225 liter – benaming barrique wijnvat in Bordeaux) waarvan 70% elk jaar vernieuwd wordt. De overige 30% gaat naar reeds gebruikte wijnvaten. De wijn rijpt vervolgens gedurende elf à vijftien maanden naargelang de jaargang. Daarna volgt de definitieve afwerking (assemblage en botteling).

Mijn grote liefde qua jaargang blijft 2019 (14% vol. Alcohol). Niet omwille van de referentiemedailles ‘Gold 2021 Frankfurt International Trophy’, ‘Concour International 2021 de Lyon-Gold’ en ‘ Vinalies’Or 2021’ , maar om de harmonie tussen de gebruikte cépages (merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, petit verdot, malbec en carmenère). Laat ons deze wijn serveren bij eendenborst, lamsrack, entrecote …. Open deze wijn graag enkele uren voor je deze serveert. Deze wijn decanteren mag zeker! Serveer op 18°C. Deze wijn is nu net op dronk maar is nog te bewaren tot 2038. De wijn zal verder evolueren waarbij geuren zoals toast, ceder, vanille en champignon meer en meer tot uiting zullen komen.

 

Ik kocht deze wijn aan voor minder dan 40 euro wat voor mijn portemonnee haalbaar is. Prijs/kwaliteit een perfecte keuze in het gamma van de vele Saint-Emilion-wijnen.

Weetje: 2020 laat zich ook smaken maar met een andere cépage samenstelling!

Aan de Saint-Emilion fanaten geef ik nog de raad om zich te laten adviseren bij hun vertrouwde wijnhandelaar die zeker vergelijkbare prijs/kwaliteit Saint-Emilion-wijntjes kan aanbevelen. Ikzelf blijf trouw aan mijn lieveling!

Bron: Robotvins en wijnafnemers, mijn wijncursussen en persoonlijke documentatie.

Uw wijnfluisteraar Georges De Smaele.

April 2025.

Related Posts

Persbericht insturen?

Dat kan, stuur al uw aankondigingen en persbreichten naar info@cartoon-productions.be

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.