Dinsdag 18 maart ging de actie rond menstruatiewelzijn van district Antwerpen van start. De eerste menstruatiekastjes van Drupp vzw werden uitgedeeld en Bruzelle, gespecialiseerd in menstruatiearmoede, gaf een demonstratie van de workshops die ze aanbieden aan geëngageerde jeugdwerkers en wijkpartners.
De groep ging ook samen aan de slag om missing links te vinden in het aanbod en de communicatie voor te bereiden.
Gratis menstruatieproducten
District Antwerpen biedt jeugdverenigingen en wijkpartners de kans om menstruatiekastjes te hangen in toiletten. Daarin worden gratis menstruatieproducten, zoals maandverband en tampons, aangeboden. Jongeren die producten teveel hebben, kunnen ze ook achterlaten in de kastjes. District Antwerpen voorziet in 2025 10.000 euro voor menstruatieproducten. Belangrijke wijkactoren en andere diensten kunnen advies krijgen om ook acties op te starten.
Workshops en kastjes voor jeugdverenigingen
Bruzelle stelde zich voor en gaf een voorproefje van de workshops die zij aan jongeren en jeugdwerkers aanbieden. Bruzelle is een organisatie die sinds 2016 actief strijdt tegen menstruatiearmoede en het taboe rond menstruatie. Ze werken rond sensibilisatie en educatie en verdelen gratis menstruatieproducten. Drupp vzw wil de impact die jongeren in menstruatiearmoede ervaren in het dagdagelijkse leven aanpakken, want iedereen heeft recht op (basis)hygiëne. Zij ontwikkelden leuke kastjes voor gratis producten.
Voor en door jongeren
Via de jeugdraad en het werkveld kwamen signalen rond menstruatiearmoede. Samen met jeugdwerkers en jongeren bekijkt district Antwerpen waar de noden liggen.
Ook voor de communicatie werkt district Antwerpen samen met jongeren. Hoe zien jongeren de communicatie, wat spreekt hen aan? Wat mist er nog en welke informatie is noodzakelijk voor welke doelgroep? De jeugdwerkers gaven aan de hand van voorbeelden en een moodboard alvast hun input. In een volgend overleg start ook een focusgroep met jongeren.
“Na signalen vanuit de jeugdraad en het werkveld bleek dat er nood was aan ondersteuning van onze partners en jongeren. Menstruatiearmoede is breder dan je zou denken, ondenkbaar toch dat jongeren soms 50 dagen school missen door een gebrek aan menstruatieproducten”, zegt Fatima Ezzarhouni, districtsschepen voor jeugd.
Menstruatiearmoede
Menstruatiearmoede is het gebrek aan financiële middelen om veilige, schone, effectieve en acceptabele menstruatieproducten te kopen en/of pijnstillende middelen.
Maar ook het ontbreken van veilige sanitaire voorzieningen en kennis over menstruatie, zowel cyclus, hygiëne, producten als gezondheidsproblemen.
Na een analyse aan de hand van een Vlaams onderzoek door Caritas blijkt dat minstens 1 op 3 meisjes in district Antwerpen met menstruatiearmoede wordt geconfronteerd. Dit komt neer op bijna 10.000 menstruerende tieners en jongeren.
Foto: District Antwerpen