“As Real As It Gets”, van 15 maart tot 18 mei in Be-Part Waregem
Be-Part Waregem presenteert “As Real As It Gets”, een solotentoonstelling van fotograaf Thomas Nolf (°1986, Kortrijk, woont en werkt in Gent).
De tentoonstelling, die vergezeld wordt van een gelijknamig boek uitgegeven door Art Paper Editions, verkent de menselijke behoefte aan ontsnapping door de lens van de luchtvaartcultuur. Tussen 2020 en 2024 reisde Nolf de wereld rond, bezocht hij verschillende luchthavens, ontmoette vluchtsimulatorpiloten bij hen thuis, en bezocht het grootste modelvliegveld ter wereld (in het Miniatur Wunderland in Hamburg).
In de tentoonstelling combineert Nolf fotografie, gesimuleerde beelden, tekstfragmenten en archiefmateriaal uit zijn eigen jeugd met een indrukwekkende installatie van een vluchtsimulator, waarbij bezoekers de laatste vlucht van een 82-jarige vluchtsimulatorpiloot kunnen volgen.
Het project startte vijf jaar geleden, toen Thomas Nolf tijdens de COVID-19 lockdown zijn kinderdroom om piloot te worden, herontdekte. Hij installeerde de nieuwste versie van Microsoft Flight Simulator op zijn computer en begon aan een virtuele reis. De herinnering aan de slogan “As Real as it Gets”, vermeld op de doos van Flight Simulator 1998, inspireerde hem om op zoek te gaan naar andere vluchtsimulatorpiloten en vliegtuigspotters. Mensen die, net als hijzelf, geen piloot zijn geworden maar toch een manier hebben gevonden om hun droom levend te houden.
De werken van Nolf verkennen de romantische en dromerige aantrekkingskracht van de luchtvaart. Zijn nauwkeurige composities en kleurcorrecties doen denken aan de gestileerde, bijna surrealistische esthetiek van open-wereldvideogames, cinema en reclame. Met deze benadering balanceert hij op de grens tussen fictie en werkelijkheid en bevraagt hij het geïdealiseerde idee van ontsnapping en de kunstmatige, gesimuleerde aard van fotografie.
As Real As It Gets’ is zo niet enkel een venster naar de wereld van vliegtuigliefhebbers, maar ook een spiegel die onze eigen zoektocht naar vrijheid reflecteert. Door individuen – vliegtuigliefhebbers – te portretteren die willen ontsnappen aan het dagelijks leven, trekt Nolf een parallel met zijn eigen reis. Hij herkent zichzelf in de zoektocht van anderen naar bevrijding. Voor Nolf symboliseren zijn fotografiereizen naar het buitenland een geromantiseerde ontsnapping en een ‘nieuwe droom’ die zijn eerdere ambitie om piloot te worden vervangt.
“Ik probeer mijzelf in het werk te plaatsen. Zowel beeldend via archiefmateriaal uit mijn jeugd, als ook door dagboekfragmenten uit het maakproces toe te voegen. Het zijn filmische passages die inzicht geven in mijzelf, mijn eigen zoektocht maar ook die van de individuen die ik heb ontmoet en heb geobserveerd. Het is vanuit die dialoog dat ik geprobeerd heb om de vluchtende, westerse mens te portretteren. Vluchtend, zonder precies te weten waarvan of waarheen, zoals Arnon Grunberg het treffend omschrijft in het boek. In fel contrast met de echte vluchteling, die vlucht voor oorlog.” – Thomas Nolf
Vluchtsimulatorpiloten bouwen vol passie een cockpit in hun huis. Sommigen plaatsen meerdere schermen op hun bureau, terwijl anderen oude vliegtuigonderdelen gebruiken om een cocon rond zichzelf te creëren. Deze opstelling biedt hun de mogelijkheid om te ontsnappen aan hun dagelijkse leven, waarin zij het misschien moeilijker vinden om te navigeren. Met zijn vele schakelaars en procedures geeft de cockpit een gevoel van structuur, autonomie en beheersing. In deze hyperrealistische en meeslepende schijnwerkelijkheid zijn ze de kapitein. Sommigen zijn er zelfs van overtuigd dat ze in de echte wereld een vliegtuig kunnen aan de grond zetten.
In tegenstelling tot vluchtsimulatorpiloten bewegen vliegtuigspotters zich niet in een virtuele wereld, maar observeren, documenteren en fotograferen ze vliegtuigen met grote precisie in de echte wereld. Nolf ontdekte deze liefhebbers via spotterguide.net, een website die uitgebreide informatie biedt voor vliegtuigspotters en luchtvaartenthousiastelingen, inclusief de beste locaties om vliegtuigen te spotten, fotografietips en andere praktische details. Opvallend zijn de beelden van Maho Beach in Sint-Maarten, een iconische plek waar avontuurlijke vliegtuigspotters zich in de straalmotorwind van vliegtuigen verzamelen. Tegen de adembenemende achtergrond van turkoois water en een azuurblauwe lucht ervaren ze de spanning van vliegtuigen die heel laag over het strand vliegen om een 100-tal meter verder te landen.
TENTOONSTELLING
Thomas Nolf
As Real As It Gets
Opening op 15 maart: 14:30—18:30
15 maart – 18 mei 2025
Be-Part Waregem
Gemeenteplein 12
8790 Waregem
Curator: Lara Verlinde
PUBLICATIE
De tentoonstelling in Be-Part Waregem gaat samen met de uitgave van een Engelstalige publicatie door uitgeverij Art Paper Editions.
- Edit and design: Thomas Nolf & Jurgen Maelfeyt
- Tekst: Thomas Nolf, Arnon Grunberg
- Uitgever: Art Paper Editions (P.E.)
- ISBN: 9789083438481
- Details: 200 pagina’s, hardcover, 24 × 30 cm
- Prijs: € 40
Over Thomas Nolf
Thomas Nolf studeerde in 2018 af als master in fotografie aan het KASK in Gent. Zijn fotografie werd o.a. opgenomen in de tentoonstellingen Next Generation Please in het BOZAR in Brussel (2016) en in Photobook Belge in het FOMU in Antwerpen (2019). Als resultaat van een 4jarig project in Bosnië en Herzegovina publiceerde Nolf het boek Peculiar Artifacts in Bosnia & Herzegovina: An Imaginary Exhibition bij Art Paper Editions. In 2020 won Thomas Nolf de wedstrijd Stimulans in Kortrijk.
Tijdens de winter 2023 – 2024 resideerde Thomas Nolf in Be-Part en rhizome_ Kortrijk.
Over Be-Part
Be-Part is een platform voor actuele beeldende kunst in Zuid-West-Vlaanderen en een internationaal laboratorium voor de creatie en presentatie van hedendaagse kunst.
Gericht op actuele beeldende kunst, kent het een belangrijke plaats en aandacht toe aan de raakvlakken en interacties met andere disciplines, om zo actuele kunst voor te stellen in al zijn diversiteit en het publiek te laten kennismaken met de recente ontwikkelingen en debatten in de kunstwereld. Be-Part wil artistiek talent selecteren, ondersteunen, ontwikkelingskansen geven, presenteren en waar mogelijk internationaal lanceren. Sinds 1 juli 2018 is Be-Part een interlokale vereniging met een werking in Waregem en in Kortrijk.
Foto: @Thomas Nolf