Sterrenchef Wout Bru: “We zullen er staan, brand of geen brand. Marc Coucke en ik laten ons niet zo snel uit het lood slaan.”
We hadden in december al een indrukwekkende eerste reeks met deelnemende restaurants (KLIK HIER) gelost voor onze 17de editie. Nu versterken we de line-up van ons festival met nog eens 12 namen, van in totaal 40 deelnemers.
Onder meer sterrenchef Wout Bru (restaurant Le Grand Verre) en sterrenchef en Njam!-vedette Roger van Damme (restaurant Het Gebaar en het nieuwe luxetearoom Atelier Roger van Damme) tekenen present. Ook restaurant De Arme Duivel is van de partij.
Het zal de eerste keer zijn dat je op een festival de authentiek Vlaamse keuken van De Arme Duivel zult kunnen proeven. Het razend populaire restaurant in de schaduw van de Antwerpse Bourlaschouwburg werd in 2024 bekroond met een opname in de hoog aangeschreven gids Sabato The 100 Food van zakenkrant De Tijd. Beni Falafel, al bekendgemaakt als deelnemer, viel deze eer eveneens te beurt.
Je bent in 2025 welkom op Antwerpen Proeft van donderdag 1 mei (Dag van de Arbeid) tot en met zondag 4 mei, in en rond de Waagnatie op het Eilandje.
WOUT BRU
Aan ambitie ontbreekt het noch ons noch de chefs, mag gezegd worden.
Wout Bru’s restaurant Wagyu in Durbuy, provincie Luxemburg, werd in december 2024 getroffen door een zware brand met grote schade. Wagyu maakt deel uit van het vijfsterrenhotel Le Sanglier des Ardennes, waarvan ondernemer Marc Coucke en Bru de eigenaars zijn.
“Brand of geen brand, we zullen er staan,” vertelt Wout.
“Én in Durbuy, met onze herrezen Wagyu. Én begin mei op Antwerpen Proeft, met ons gastronomische restaurant Le Grand Verre. We zijn er na de brand direct ingevlogen. Marc en ik laten ons niet zo snel uit het lood slaan. Wat lef is ons ook niet vreemd (lacht).”
“Antwerpen Proeft is het grootste festival in zijn genre,” vervolgt de sterrenchef. “Ik vind het belangrijk om me daar te laten zien. Heel wat bezoekers, foodies, levensgenieters hebben op het festival beslist om naar ons restaurant in Durbuy te komen. De exposure die je op Antwerpen Proeft op vier dagen krijgt, is enorm.”
ROGER VAN DAMME
Sterrenchef en internationaal gevierde toppatissier Roger van Damme lanceerde in november 2024 het high tea-concept Atelier Roger van Damme. Als locatie koos Roger de historische kloosterkeukens van het Antwerpse luxehotel Botanic Sanctuary, op een steenworp van zijn gastronomische restaurant met Thaise invloeden Het Gebaar.
Oudste zoon Amani stapt mee in het nieuwe verhaal, waarin huisgemaakte sandwiches, typisch Britse scones, champagne en klassethee centraal staan, aangevuld met gekende signatuurdesserts van de Njam!-chef.
De Zeeuwse Antwerpenaar komt zowel met Het Gebaar naar ons festival, als met Atelier Roger van Damme.
DEZE TOPPERS MAG JE VERWACHTEN VAN 1 TOT 4 MEI:
HET GEBAAR · Roger van Damme · Antwerpen · fine dining, creatief, Aziatisch · ster bij Michelin, 3 koksmutsen in Gault&Millau
–
LE GRAND VERRE · Wout Bru · Durbuy · fine dining, modern Frans, internationaal · ster bij Michelin, 3 koksmutsen in Gault&Millau
–
ZAOWANG · Antwerpen · sushi, Oost-Aziatisch · opgenomen in Gault&Millau
–
DE ARME DUIVEL · Nick Van Linden · Antwerpen · authentiek Vlaams, creatief · opgenomen in Sabato The 100 Food · NIEUW op Antwerpen Proeft |
DE MEZZANINE · Antwerpen · authentiek Vlaams · NIEUW
–
BARRIO · Antwerpen · food sharing, mediterraan, Frans · RE-ENTRY op Antwerpen Proeft
–
LITTLE BEIRUT · Fares Saliba · Antwerpen · authentiek Libanees
–
VICENZA · geïnspireerd door Angelo Conticello · Ekeren · authentiek Italiaans
–
SORA KUSINA · Anthonette Auditor, Sebastien Speter · Hoboken · authentiek Filipijns, Japans · RE-ENTRY
–
THE LOBSTERMAN · Dimitri Van Montfort · Schilde · traiteur, seafood
–
TRATTORIA MONTY · Schilde · traiteur, Italiaans · NIEUW
–
CHOCOLADEHUIS BOON · Patrick Mertens · Hasselt · meester-chocolatier · opgenomen in Gault&Millau · Gault&Millau’s Chocolatier van het Jaar 2024
–
ATELIER ROGER VAN DAMME · Antwerpen · meester-patissier, high tea
TICKETS MET BENEFITS
Toegangstickets voor Antwerpen Proeft vind je online (voordelig tarief) en aan de deur.
Met je kaartje stap je een wereld binnen van 40 culinaire toppers en signature dishes om duimen en vingers bij af te likken. Maar dit is lang niet alles.
Je kunt ook naar gratis kookdemonstraties met bekende koppen, masterclasses en proeverijen aan de ATAG Live Stage. Je kunt deelnemen aan BBQ-workshops van Weber. En bij aankomst krijg je een gratis drankje.
Meer informatie en tickets: proeft.be
Foto: Antwerpen Proeft