Sterrenchef Wout Bru: “We zullen er staan, brand of geen brand. Marc Coucke en ik laten ons niet zo snel uit het lood slaan.”
Antwerpen Proeft loste in december 2024 al een indrukwekkende lijst met deelnemende restaurants voor zijn 17de editie. Nu wordt de line-up versterkt met nog eens 12 namen, van in totaal 40 deelnemers.
Onder anderen sterrenchef Wout Bru (restaurant Le Grand Verre) en sterrenchef en Njam!-vedette Roger van Damme (restaurant Het Gebaar en het nieuwe luxetearoom Atelier Roger van Damme) tekenen present. Ook restaurant De Arme Duivel is van de partij.
Het zal de eerste keer zijn dat je op een festival de authentiek Vlaamse keuken van De Arme Duivel zult kunnen proeven. Het razend populaire restaurant in de schaduw van de Antwerpse Bourlaschouwburg werd in 2024 bekroond met een opname in de hoog aangeschreven gids Sabato The 100 Food van zakenkrant De Tijd. Het al bekendgemaakte deelnemende restaurant Beni Falafel viel deze eer eveneens te beurt.
Antwerpen Proeft heeft in 2025 plaats van donderdag 1 mei (Dag van de Arbeid) tot en met zondag 4 mei, in en rond de Waagnatie op het Eilandje.
WOUT BRU
Aan ambitie ontbreekt het noch het festival noch de chefs, zo blijkt.
Wout Bru’s restaurant Wagyu in Durbuy, provincie Luxemburg, werd in december 2024 getroffen door een zware brand met grote schade. Wagyu maakt deel uit van het vijfsterrenhotel Le Sanglier des Ardennes, waarvan ondernemer Marc Coucke en Bru de eigenaars zijn.
“Brand of geen brand, we zullen er staan,” zegt Bru vastbesloten.
“Én in Durbuy, met onze herrezen Wagyu. Én begin mei op Antwerpen Proeft, met ons gastronomische restaurant Le Grand Verre. We zijn er na de brand direct ingevlogen. Marc en ik laten ons niet zo snel uit het lood slaan. Wat lef is ons ook niet vreemd (lacht).”
“Antwerpen Proeft is het grootste festival in zijn genre,” vervolgt de sterrenchef. “Ik vind het belangrijk om me daar te laten zien. Heel wat bezoekers, foodies, levensgenieters hebben op het festival beslist om naar ons restaurant in Durbuy te komen. De exposure die je op Antwerpen Proeft op vier dagen krijgt, is enorm.”
ROGER VAN DAMME
Sterrenchef en internationaal gevierde toppatissier Roger van Damme lanceerde in november 2024 het high tea-concept Atelier Roger van Damme. Als locatie koos hij de historische kloosterkeukens van het Antwerpse luxehotel Botanic Sanctuary, op een steenworp van zijn gastronomische restaurant met Thaise invloeden Het Gebaar.
Oudste zoon Amani stapte mee in het nieuwe verhaal, waarin huisgemaakte sandwiches, typisch Britse scones, champagne en klassethee centraal staan, aangevuld met gekende signatuurdesserts van de Njam!-chef.
De Zeeuwse Antwerpenaar komt zowel met Het Gebaar naar Antwerpen Proeft, als met Atelier Roger van Damme.
DEZE TOPPERS MAG JE VERWACHTEN VAN 1 TOT 4 MEI:
HET GEBAAR · Roger van Damme · Antwerpen · fine dining, creatief, Aziatisch · ster bij Michelin, 3 koksmutsen in Gault&Millau
–
LE GRAND VERRE · Wout Bru · Durbuy · fine dining, modern Frans, internationaal · ster bij Michelin, 3 koksmutsen in Gault&Millau
–
ZAOWANG · Antwerpen · sushi, Oost-Aziatisch · opgenomen in Gault&Millau
–
DE ARME DUIVEL · Nick Van Linden · Antwerpen · authentiek Vlaams, creatief · opgenomen in Sabato The 100 Food · NIEUW op Antwerpen Proeft |
DE MEZZANINE · Antwerpen · authentiek Vlaams · NIEUW
–
BARRIO · Antwerpen · food sharing, mediterraan, Frans · RE-ENTRY op Antwerpen Proeft
–
LITTLE BEIRUT · Fares Saliba · Antwerpen · authentiek Libanees
–
VICENZA · geïnspireerd door Angelo Conticello · Ekeren · authentiek Italiaans
–
SORA KUSINA · Anthonette Auditor, Sebastien Speter · Hoboken · authentiek Filipijns, Japans · RE-ENTRY
–
THE LOBSTERMAN · Dimitri Van Montfort · Schilde · traiteur, seafood
–
TRATTORIA MONTY · Schilde · traiteur, Italiaans · NIEUW
–
CHOCOLADEHUIS BOON · Patrick Mertens · Hasselt · meester-chocolatier · opgenomen in Gault&Millau · Gault&Millau’s Chocolatier van het Jaar 2024
–
ATELIER ROGER VAN DAMME · Antwerpen · meester-patissier, high tea
EERDER LOSTE ANTWERPEN PROEFT DE VOLGENDE NAMEN:
NUANCE · Thierry Theys · Duffel · fine dining, creatief · 2 sterren bij Michelin, 4 koksmutsen in Gault&Millau · Gault&Millau’s Chef van het Jaar 2022 · NIEUW op Antwerpen Proeft
–
FINE FLEUR · Thomas Diepersloot · Antwerpen · fine dining, creatief · ster bij Michelin, 3 koksmutsen in Gault&Millau
–
UKIYO · Bodi de Munck · Stekene · fine dining, modern, Frans-Japans · vermelding bij Michelin, 2 koksmutsen in Gault&Millau |
MEADOW · Stekene · Frans-Belgisch · NIEUW
–
UIJTTEWAAL · Sven Uijttewaal · Breda (Nederland) · fine dining, eigentijds Frans · vermelding bij Michelin, koksmuts in Gault&Millau · NIEUW
–
ARRIKIIATI · Antwerpen · modern Italiaans · 2 koksmutsen in Gault&Millau |
CANNOLO · Antwerpen · authentiek Siciliaanse desserts
–
DE MOESTUIN – ERFGOED · Schelle · fine dining · 2 koksmutsen in Gault&Millau · NIEUW
–
IN DE BALANS · Antwerpen · fine dining, mediterraan · 2 koksmutsen in Gault&Millau · NIEUW |
RESTAURANT BAR RIGA · Antwerpen · klassiek Italiaans · NIEUW
–
MEY · Antwerpen · wagyu-steakhouse, Zuid-Amerikaans, Perzisch · 2 koksmutsen in Gault&Millau |
WAGYU DISTRICT · Antwerpen · meester-slager · NIEUW
–
BAST · Bornem · Frans, Belgisch; food sharing · opgenomen in Gault&Millau · NIEUW
–
ALMA LIBRE · Antwerpen · authentiek Mexicaans · opgenomen in Fooding · NIEUW
–
BENI FALAFEL · Antwerpen · authentiek koosjer, Joods; mediterraan · opgenomen in Fooding · opgenomen in Sabato The 100 Food · NIEUW
–
SARA CARRILLO / AROMAS DE LOS ANDES · Kalmthout · authentiek Peruaans
–
WIT AARANYA · Wilrijk · Indiase fine dining · NIEUW
–
ZOET BY GILL WALSCHAP · Bornem · meester-patissier |
MARYLISSE · Bornem · NIEUW
TICKETS MET BENEFITS
Toegangstickets voor Antwerpen Proeft zijn online beschikbaar (voordelig tarief) en aan de deur.
Met je kaartje stap je een wereld binnen van 40 culinaire toppers en signature dishes om duimen en vingers bij af te likken. Maar dit is niet alles.
Je kunt ook naar gratis kookdemonstraties met bekende koppen, masterclasses en proeverijen aan de ATAG Live Stage. Je kunt deelnemen aan BBQ-workshops van Weber. En bij aankomst krijg je een gratis drankje.
Meer informatie en tickets: proeft.be
OVER CULINAIR FESTIVAL ANTWERPEN PROEFT I.S.M. ATAG
Antwerpen Proeft, als pionier gestart in 2007, geldt als een vaste waarde op de culinaire en toeristische agenda, met bezoekers uit heel België en Nederland. Het festival heeft in 2025 plaats van donderdag 1 mei (Dag van de Arbeid, feestdag in België) tot en met zondag 4 mei, in en rond de Antwerpse Waagnatie op het Eilandje.
Een uitgekiende mix van gerenommeerde restaurants, sterrenchefs, jong keukentalent en tv-koks biedt op Antwerpen Proeft signatuurgerechten in degustatievorm aan. Nergens anders vind je als bezoeker – helemaal live – op één adres en op één moment zo veel topgerechten voor een fractie van de restaurantprijs.
Toonaangevende speciaalzaken en artisanale namen staan eveneens op de affiche. Gratis kookdemonstraties op de ATAG Live Stage, workshops bij Vins de Bordeaux en Weber en proeverijen zijn andere attracties, net als een onbetaalbaar uitzicht op de Schelde en een bruisende ambiance. Antwerpen Proeft is meer dan gewoon een middag of avondje uit. Het is een unieke culinaire ontdekkingsreis, dicht bij huis, en een feest voor alle zintuigen.
Het evenement heeft sinds 2013 plaats aan de Waagnatie, in de wijk het Eilandje in 2000 Antwerpen. Met zowel indoor als outdoor overdekte stands van restaurants, bars en terrassen kan Antwerpen Proeft alle weersomstandigheden aan.
Headline Partner van Antwerpen Proeft is producent van keukentoestellen en wijnklimaatkasten ATAG, we love to cook.