Vijf baanbrekende gemeenten gaan volop voor ontharding openbare ruimte

Herenthout, Zoersel, Berlaar, Bonheiden en Boom engageren zich via de provinciale onthardingstrajecten voor een klimaatveilig openbaar domein en mogen zich ‘baanbrekende gemeente’ noemen.

Tijdens de slotsessie van het onthardingstraject ‘Gemeentewegen onder de loep’ ondertekenden de vijf gemeenten als kers op de taart hun engagementsverklaring. Zo kiezen de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Boom, Herenthout en Zoersel ervoor om de theorie om te zetten in de praktijk en volop voor ontharding van hun openbaar domein te gaan. Met trots dragen ze vanaf nu de titel ‘Baanbrekende gemeente’.

 “Eind 2018 stond het woord ‘ontharden’ nog niet eens in het woordenboek,” vertelt gedeputeerde voor Klimaat, Milieu en Natuur Jan De Haes. “Ondertussen trekken we als provincie volop de kaart van de ontharding in de strijd tegen de klimaatopwarming. Zo begeleidden we als provincie reeds 20 gemeenten tijdens onze onthardingstrajecten. Dat de vijf deelnemende gemeenten op 16 januari een officieel engagement namen rond het ontharden van hun grondgebied is effectief de kers op de taart! Zo zetten de gemeenten weer een stap richting een klimaatveilige gemeente met meer groen als buffer voor hitte en wateroverlast.”

Wat eraan vooraf ging…

In 2024 begonnen de vijf gemeenten aan het traject ‘Gemeentewegen onder de loep’. Tijdens dit traject werden ze begeleid door Breekijzer en Provincie Antwerpen. In zeven sessies keken ze met een kritische blik naar hun gemeentewegen en gingen ze met collega’s uit verschillende diensten op zoek naar kansen voor het ontharden van hun gemeentewegen. Ze maakten een fietstocht om de mogelijkheden ter plekke te inspecteren, werkten een potentienota uit met prioritering van de belangrijkste kansen voor ontharding en leerden hoe je burgers meeneemt in het verhaal van ontharden.

“Ontharding stond al op onze agenda, maar de vertaling naar concrete acties was ons nog niet helemaal duidelijk. Dankzij ‘Gemeentewegen onder de loep’ kregen we de handvaten om toe te werken naar een klimaatbestendige omgeving,” licht Jan De Prins, schepen voor Klimaat in Zoersel toe. “Bij nieuwe projecten zal ontharding nooit op de checklist ontbreken, en grote verharde zones in onze gemeente proberen we waar mogelijk te ontharden.”

Ook Wendy Gevers, schepen voor Openbare werken en Groenbeheer, en Machteld Ledegen, schepen voor Milieu in Herenthout zijn blij met de daadkrachtige aanpak: “Met de inzichten van dit traject gaan we een groene schoolstraat realiseren. Zo planten we zaadjes voor de toekomst.

5 trotse ‘Baanbrekende gemeenten’

Elke gemeente beslist op haar manier hoe ze van dit onthardingstraject meer dan een theoretische oefening maakt. Bij de vele engagementen zien we alvast dat alle gemeenten een verhardingsbalans op gaan maken waarbij ze de bijkomende verharding en ontharding monitoren op het openbaar domein. Daarnaast gaan alle gemeenten structureler samenwerken met alle betrokken diensten om meer koppelkansen op te pikken.

Als afsluiter van de slotsessie op 16 januari schrijven de deelnemers een kaartje aan zichzelf waarin ze zich voornemen hoe ze ontharding de komende maanden actief gaan toepassen in hun job. Zo is de eerste stap als ‘Baanbrekende gemeente’ alvast gezet!

“Deze vijf gemeenten zijn niet de enigen die een engagement rond ontharding opnemen. Ook in ons nieuw bestuursakkoord van de provincie maken we van het ontharden een punt. Belangrijk daarbij is dat we als provincie maximaal de gemeenten willen ondersteunen van de kleinste klinker tot totaaltransformaties. Gemeenten die in de toekomst ook graag hun ‘Gemeentewegen onder loep’ nemen, kunnen hun interesse alvast doorgeven op planvandaag.be”, sluit gedeputeerde Jan De Haes enthousiast af. 

Foto: Provincie Antwerpen

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.