Gigantische Project ONE fabrieksmodule maakt opmerkelijke passage in haven van Antwerpen

Eerste fornuizen voor de ethaankraker van INEOS komen aan op de werf van Project ONE

  • De Project ONE werf draait op volle toeren nu de eerste reusachtige fabrieksmodules arriveren en de site verticaal gaat.
  • De aankomst van de eerste kraakfornuizen in Antwerpen is een hoogtepunt voor de bouw van de chemische installatie.
  • Het project zit op koers; in totaal werd reeds 3 miljard euro gespendeerd. In 2025 zal de activiteit op de werf in de haven van Antwerpen pieken met een bezetting tot 2500 werknemers.
  • Reeds 125 vaste medewerkers werden aangeworven en de rekrutering van technische profielen is nog volop aan de gang. Project ONE zal in totaal 450 kwalitatieve vaste jobs creëren (300 payroll-medewerkers en 150 vaste contractors).

Vanmiddag heeft INEOS de module met de eerste twee kraakfornuizen bestemd voor de nieuwe ethaankraker van Project ONE in ontvangst genomen op de kaai van de bouwwerf in Lillo.

De aankomst van deze module is een belangrijke mijlpaal in de realisatie van de investering van INEOS in een nieuwe chemische installatie in Antwerpen.

De fornuizen vormen namelijk het hart van de ethaankraker in aanbouw: in de ovensectie wordt ethaan omgezet tot ethyleen door het ethaan tot op hoge temperatuur te brengen in de aanwezigheid van stoom.

Met een gewicht van maar liefst 6.000 ton, een breedte van meer dan 32 meter en een hoogte van 60 meter (zo hoog als het Antwerpse MAS) gaat het om een van de grootste en meest spectaculaire industriële scheepsvrachten ooit in de haven van Antwerpen. Ook de monetaire waarde van de module met 2 fornuizen is aanzienlijk: het gaat om een bedrag van maar liefst 150 miljoen euro. De aankomst van de overige 4 fornuizen staat gepland voor het eerste kwartaal van dit jaar.

John McNally, CEO van INEOS Project ONE verklaarde:

De aankomst van de eerste fornuizen op de site in Antwerpen na een lange overzeese tocht is een spectaculair en heuglijk moment voor iedereen die betrokken is bij de realisatie van ons project. Er valt niet meer naast te kijken: Project One is niet langer een virtueel project op papier, maar krijgt meer en meer vaste voet aan de grond in Antwerpen. Het is enorm motiverend om na al die jaren voorbereiding nu echt een chemische site te zien verrijzen. Er is heel wat werk verzet in 2024 en in 2025 komt het zwaartepunt van de bouwactiviteit volop in Antwerpen te liggen.”

Bijzonder overzees transport: van Sattahip naar Antwerpen

De overzeese doortocht van de fornuizen, die in Thailand werden vervaardigd, geldt als een van de meest kritische momenten tijdens de levensduur van de fornuizen die circa 50 jaar meegaan. Omwille van de precaire situatie in de Rode Zee moest het transport een omweg maken via Kaap de Goede Hoop en was het in totaal 55 dagen onderweg over een afstand van 12 500 zeemijl. Om de vracht stabiel te houden tijdens het overzees transport werd het versterkt met staalstructuren en aan het schip gelast.

Huzarenwerk ‘on site’

Het schip zal nog 9 dagen aan wal liggen voor het weghalen van de afmonteren van de module met fornuizen en de pijpenrekken. Een activiteit die de klok rond wordt gerealiseerd door de Vlaamse aannemer Sarens, die ook instaat voor het SPMT ((Self Propelled Modular Transporter)-transport en het hijswerk om de onderdelen tot op de juiste positie te brengen voor installatie op de eindbestemming op de site. Een huzarenstukje, vanwege de enorme dimensies van de fabriekseenheden.

Modulair bouwconcept

Ook buiten Antwerpen zorgt Project ONE voor heel wat bedrijvigheid. Wereldwijd zijn maar liefst 10 000 medewerkers gemobiliseerd voor de bouw van de nieuwe fabriek. Een groot aantal hiervan was aan de slag op buitenlandse werven in Thailand, Abu Dhabi en de Filippijnen, waar gewerkt werd aan de bouw van de fabrieksmodules, een fase die nu stilaan is afgerond. In totaal werden 10 miljoen manuren gepresteerd op de werf in Thailand.

Modules zoals de kraakfornuizen vergen gespecialiseerde expertise zowel voor de productie als assemblage ervan. Er zijn in de hele wereld slechts een beperkt aantal werven die hiervoor adequaat zijn uitgerust en toegankelijk zijn voor oceaanschepen. Bovendien is er op de bouwwerf in Antwerpen te weinig ruimte zowel voor de opslag van materiaal als de bouw van deze grootschalige modules terwijl de civiele en ondergrondse werken er volop aan de gang zijn.

Voor deze modulaire manier van bouwen kon INEOS steunen op de uitgebreide expertise van haar technologiepartner Technip Energies. Met de komst van de modules naar Antwerpen kan de fabriek ‘als een blokkendoos’ worden opgebouwd.

Fornuizen met flexibel, toekomstgericht ontwerp

De fornuizen van de INEOS kraker zijn uitgerust met Ultra-low NOx branders en ‘combustion air preheaters’ die zorgen voor een maximale reductie van de NOx-emissies en maximale energie-efficiëntie. Omwille van de unieke combinatie van eigenschappen, hebben de fornuizen die werden geselecteerd voor Project ONE de laagste CO2 voetafdruk in vergelijking tot alle andere soortgelijke alternatieven. Ze zijn geschikt voor het stoken van brandstof met een hoog waterstofgehalte. Vanaf de eerste dag dat de ethaankraker operationeel is, zal INEOS al voor 60% van haar warmtebehoefte kunnen invullen met het koolstofarme waterstof in plaats van aardgas. State of the art technologie, gecombineerd met dit verminderd gebruik van aardgas zorgt ervoor dat de koolstofvoetafdruk van de Project ONE kraker per ton product ruim de helft lager is dan deze van de beste Europese kraker vandaag. Bovendien staat de technologie ​ reeds op punt om op 100% waterstof over te schakelen zodra er voldoende volumes aan betaalbare klimaatvriendelijke waterstof ter beschikking komt.

Bhaskar Patel, SVP Sustainable Fuels, Chemicals & Circularity, Technip Energies verklaarde:

“De aankomst van de eerste zending ovenmodules voor INEOS in België toont aan dat onze uitgebreide expertise in gemodulariseerde levering gebaseerd is op uitzonderlijke normen voor veiligheid en kwaliteit. We willen INEOS bedanken voor het vertrouwen en de samenwerking. We kijken ernaar uit om de volgende fasen van het Project ONE-traject af te ronden.”

2025: naar de piek van bedrijvigheid op de werf

In 2024 werden de civiele en ondergrondse werken op de werf tot een goed einde gebracht om de site in gereedheid te brengen voor de komst van de fabrieksmodules. Een eerste verticale structuur verrees met de ethaantank die met een capaciteit van 197 000 m3 de grootste van Europa is. In 2025 zal de bouwwerf met de integratie van de modules meer en meer de contouren aannemen van een chemische plant. ​ Op de piek van de werken (vanaf het derde kwartaal) zullen er ca 2500 medewerkers aan de slag zijn.

Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp Bruges verklaarde:

De aankomst van de eerste kraakfornuizen voor Project ONE markeert een cruciale mijlpaal voor Port of Antwerp-Bruges en de Europese chemiesector. Dit project versterkt niet alleen de rol van Antwerpen als strategisch knooppunt, maar draagt ook bij aan de verankering van een toekomstgerichte en duurzame industrie in Europa. Deze investering is nodig voor de Europese economie en we zijn dan ook trots om deze vooruitgang in de haven te zien en kijken uit naar de verdere realisatie van deze baanbrekende investering.”

Over Project ONE

Project ONE is een investering van INEOS in de Antwerpse chemiesector voor de bouw van een ethaankraker. De investering bedraagt ruim vier miljard euro en is daarmee de grootste investering in de Europese chemie in meer dan 20 jaar. De geavanceerde installatie zal ethyleen produceren, een van de wereldwijd meest gebruikte basischemicaliën en een essentiële bouwsteen voor uiteenlopende producten, die je terugvindt in medische toepassingen, textiel, behuizingen van computers en smartphones, huishoudtoestellen, verpakkingen om voedingsmiddelen langer te bewaren en cosmetica. Het wordt ook verwerkt in lichtgewicht onderdelen voor wagens en windturbines, isolatiemateriaal voor de bouwsector of buizen voor het transport van drinkwater.

Project ONE zal de norm voor de chemiesector in Europa aanscherpen door de best beschikbare technieken in te zetten. De investering zal met name baanbrekend zijn op het vlak van energie-efficiëntie en een koolstofvoetafdruk hebben die minder dan de helft bedraagt van de 10% beste stoomkrakers in Europa.

Er wordt gemikt op eind 2026 als start voor de exploitatie. De investering in Lillo zal 450 directe jobs creëren en duizenden indirecte jobs. Op het hoogtepunt van de bouwwerkzaamheden zullen ca 2500 werknemers op de werf in Lillo actief zijn.

Foto: Ineos

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.