Stad Antwerpen lanceert gratis ophaling van asbestcement

Sinds januari 2025 kunnen inwoners van Antwerpen gebruikmaken van de gratis dienstverlening om asbestcement veilig te laten ophalen. In samenwerking met OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) wil de stad met deze nieuwe dienst de risico’s van asbest voor gezondheid en milieu minimaliseren. ​ 

Asbestadviseur 

Bewoners met gebonden asbestcement in hun woning kunnen gratis gebruikmaken van deze dienstverlening om het asbest veilig te verwijderen. Een asbestadviseur komt langs aan huis en geeft advies over hoe het asbest op een veilige manier kan worden verwijderd. Wie ervoor kiest om het asbest zelf te verwijderen, ontvangt gratis persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) en asbestzakken. Ook zorgt stad Antwerpen voor de ophaling en verwerking van correct verpakt asbestmateriaal.

Het asbestvrij maken van onze stad gaat fundamenteel over de gezondheid van de Antwerpenaar”, zegt schepen voor stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg. “Met deze gratis asbestadviseur en ophaaldienst ontzorgen we de Antwerpenaar. Daarnaast zullen we in 2025 ook alle scholen en jeugdverenigingen hierover actief aanschrijven, gezien onze jongeren het meeste baat hebben bij een gezonde en asbestvrije leefomgeving.”

Inwoners kunnen de dienstverlening eenvoudig aanvragen via een online formulier op de website van stad Antwerpen. Na de aanvraag komt een asbestadviseur langs om de situatie te beoordelen en de nodige materialen te overhandigen. De kosten voor het materiaal, het transport en de verwerking van asbest worden volledig gedragen door de stad.

In de toekomst zal de stad ook scholen, jeugd- en sportverenigingen aanschrijven zodat ook zij gebruik kunnen maken van de dienstverlening.

Gezondheidsrisico’s asbest 

Asbest is een schadelijk materiaal dat in het verleden veelvuldig werd gebruikt in bouwmaterialen zoals golfplaten, gevelleien, buizen en vensterbanken. Hoewel asbest in goede staat weinig risico vormt, kan het gevaarlijk worden wanneer het begint te verouderen en vezels vrijkomen. Het inademen van asbestvezels kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals longziekten en kanker.

Samenwerking met OVAM 

De stad werkt voor dit project nauw samen met OVAM, die expertise en ondersteuning biedt in de strijd tegen asbest. OVAM streeft ernaar om Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken. Deze samenwerking met stad Antwerpen is een belangrijke stap in die richting.

Meer informatie 

Meer info over asbest en de nieuwe dienstverlening is te vinden op www.antwerpen.be/asbest.

Foto: © stad Antwerpen – Britt Van Overloop

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.