Op de gelijkvloerse verdieping van het Antwerpse stadhuis openen in het voorjaar van 2025 twee kleinschalige tentoonstellingen, een over de kathedraaltoren en een die aan de hand van archeologisch onderzoek het ontstaan en de groei van de stad belicht.
Voor Antwerpenaren is de prachtige kathedraaltoren hun eeuwige trots, voor bezoekers vormt hij een uniek voorbeeld van gotische architectuur. Eeuwenlang was deze belforttoren het communicatiemiddel bij uitstek tussen de stad en haar bewoners.
Museum Vleeshuis organiseert ook in 2025 gegidste rondleidingen door de kathedraaltoren vanaf april, de ticketverkoop start op 14 maart. Nu het Museum Vleeshuis gesloten is voor restauratiewerken zullen die niet in het museum, maar in het stadhuis starten. Aan de hand van enkele stukken uit de bijzondere muziekcollectie van Museum Vleeshuis maakt de bezoeker op een mini-expo kennis met de toren in al zijn functies: als belfort, muziekdoos, uurwerk én beschermd UNESCO-erfgoed.
Deze tentoonstelling ‘TorenTunes: een kleine expo over grootse klanken’ zal ook vanaf 14 maart voor iedereen toegankelijk zijn tijdens de openingsuren van het stadhuis. Alle info is te vinden op https://museumvleeshuis.be/nl/torentunes.
Eind mei, tijdens de Archeologiedagen, opent in het stadhuis nog een tweede mini-expo voor het publiek. Die zal het ontstaan en de groei van Antwerpen belichten, van Gallo-Romeinse nederzetting tot 16de-eeuwse metropool, en dat op basis van resultaten en vondsten van stadsarcheologisch onderzoek.
De rode draad doorheen de expo wordt de 16de-eeuwse kaart Urbs Antverpia van Vergilius Bononiensis. Archeologische sites en vondsten worden gesitueerd op deze bijzondere stadskaart en nemen de bezoeker mee in het verhaal van de groei van de stad tot aan de bouw van de gebastioneerde stadsomwalling en de bloeiende haven aan de Schelde. Er zal ook aandacht worden besteed aan het stadhuis zelf, meer bepaald aan het archeologische onderzoek dat hier plaatsvond in het kader van de renovatie.
Tot slot is de eerder geopende expo ‘Antwerpen Morgen’ in de linkervleugel van het stadhuis permanent. Die is dus ook steeds toegankelijk voor bezoekers.