Den Haag 5 Masters One City

Voor een combinatie: cultuur, geschiedenis en attractief strandtoerisme is Den Haag/Scheveningen een unieke plaats om te vertoeven. En dit in feite heel het jaar rond. En je kan er ook terecht voor een flinke dosis shoppen. Het getal 5 zal de rode draad zijn door ons “ S ‘Gravenhaagse verhaal”.

Den Haag, de stad bij de zee, ademt cultuur. Op één dag kan je vijf grote Hollandse Meesters bewonderen. ‘ Five Masters, One City ’. Vermeer, Rembrandt, Mondriaan, Escher en het Panorama Mesdag nodigen je voor een bezoek uit in vier musea, die niet zo ver uit elkaar liggen.

Het Kunstmuseum Den Haag en Mondriaan.

Even buiten het centrum in het Statenkwartier ligt het Kunstmuseum Den Haag. Een gebouw uit 1935 dat één der belangrijkste collecties moderne kunst in Nederland bezit. Het heeft ook de grootste collectie Mondriaans ter wereld met vrijwel alle bekende werken uit zijn oeuvre. Piet Mondriaan stond aan de wieg van een kunstenaarsinitiatief dat het uiterlijk van onze wereld ingrijpend zou veranderen. De basis werd gelegd rond het begin van WO I.

Piet Mondriaan,( afkomstig uit Amersfoort) verenigde zich met enkele andere kunstenaars, zoals Theo Van Doesburg, Vilmos Huszar en Bart van der Leck. In 1917 ontstond hun tijdschrift ‘ De Stijl’. Ze gingen voor een nieuw schoonheidsbewustzijn, de grenzen moesten vervagen en het traditionele keurslijf werd afgegooid. Piet Mondriaan gaf de richting aan. Nieuwe Beelding of neoplasticisme werd de naam van hun stijl. Primaire kleuren, rood, blauw en geel met horizontale en verticale lijnen en vlakken. De Stijl was ook egalitair. De kunst naar het publiek brengen en open voor iedereen was hun motto. De stijl werd ook meermaals gebruikt in mode en reclame.

Je komt er via het centrum vrij vlot met tram 17.

Het Panorama Mesdag.

Niet ver van het centrum, dicht bij het Hofkwartier en Paleis Noordeinde is Panorama Mesdag niet alleen een pareltje omdat het bijna uniek is maar het straalt ook nostalgie uit en is zo gedetailleerd dat het bij een re-visit van Den Haag steevast op het programma mag staan.

In de 19e eeuw waren panorama’s zeer populair in Europa. Ze reisden dikwijls van stad tot stad. Een echt panorama heeft drie onderdelen: een cilindrische tentoonstellingsruimte ( rotonde). Een groot schilderij van 360 ° waar de kijker midden in staat en genoeg afstand tussen de toeschouwer en het doek heeft om de boven –en onderkant van het schilderij onzichtbaar te laten zijn.

Een donkere gang leidt naar een wenteltrap die toegang geeft tot het doek. Dit werkt desoriënterend en maximaliseert het effect van de schilderij. Deze levensechte optische illusie werd bedacht door de Schot Robert Barker. In 1880 kreeg de zeeschilder Hendrik Willem Mesdag de opdracht tot het maken van een panoramaschilderij. Hij koos voor een zicht op Scheveningen met als centraal punt, de Seinpostduin, de hoogste duin in de omgeving. Het werk is 114,5 m lang en 14,6 m hoog. Het prachtige en realistische effect van het schilderij wordt bereikt door het briljant gebruik van perspectief wat nog benadrukt wordt door de natuurlijke lichtinval van de koepel. Oneindig boeiend voor iedereen, ook kinderen komen tot hun gading hier met zien en doen in Mesdag.

Na 1900 nam de populariteit van panorama’s af door de opkomst van de dynamische film. Velen werden afgebroken. Mesdag is het oudste nog te bezoeken.

Het museum herbergt ook nog verder werk van de Haagse School en van Sientje Mesdag, de vrouw van H.W.Mesdag.

Escher in het Paleis.

Juist achter het Binnenhof aan de Lange Voorhout is er Escher in het Paleis. Dit paleis was de voormalige winterresidentie van Koningin-Moeder Emma. Het is nu de permanente plaats van meer dan 120 prenten van de bekende graficus Maurits Cornelis Escher. Zijn oeuvre speelt zich af in fantasievolle werelden waarin verwondering en illusie de hoofdrol spelen. M.C. Escher ( 1898-1972) zijn werken fascineren door het spel met perspectief, met spiegelingen, kringlopen, ruimtes en werkelijkheid door elkaar. Zijn architectuur is van onmogelijke vorming, een huis van Escher is nooit een normaal huis. Na WOII deed Escher aan accentverschuiving met optische illusies. ‘ Landscapes versus Mindscapes’.

Hoofdthema’s bij Escher waren eeuwigheid en oneindigheid. Voorbeelden zijn vissen die veranderen in vogels en trappen die oneindig blijven doorgaan.

Begin best met de introductiefilm op de tweede verdieping en keer daarna terug naar de benedenzalen. Misschien moet je tegen de stroom inlopen maar met de bagage van de film komt Escher nog meer tot uiting. Bewonder ook zijn techniek, vooral houtsneden en litho’s. Er is ook werk van een collega van Escher, A. J. De Graag. Een minder bekende graficus, die haar inspiratie uit de natuur haalde, vooral gewaardeerd onder kenners.

Escher had ook een voorliefde voor Italië waar hij lang verbleef. Veel grafisch werk zijn Italiaanse landschappen. Hij kreeg ook opdrachten voor onder meer bankbiljetten en inpakpapier. Een voorbeeld hiervan was het vroegere inpakpapier bij de Bijenkorf.

Neem zeker ook de tijd om rond te kijken in de zalen van het Paleis, waar je de oude paleissfeer kan opsnuiven. Laat K.M. Emma je rondleiden in haar verblijf. Emma was de tweede vrouw van Koning Willem III, die 41 jaar ouder was. In 1880 kwam er een dochter Wilhelmina. In 1890 bij het overlijden van Willem werd Emma Koningin-Regentes. Acht jaar later werd Wilhelmina 18 jaar en ingehuldigd als Koningin. In 1901 trok Emma zich terug in dit Paleis. Later werd het ook gebruikt door Wilhelmina, Juliana en Beatrix. ’ Downstairs’   het gezellige MC. Café in de voormalige keuken van het paleis.

Vermeer en Rembrandt in het Mauritshuis

We eindigen onze safari naar de big 5 in het Mauritshuis , op 5 min. stappen van onze vriend Escher. Hier komen we twee iconen van Hollandse meesters tegen, Vermeer en Rembrandt.

Het statige Mauritshuis werd rond 1670 gebouwd in opdracht van Graaf Johan Maurits van Nassau- Siegen, die een vooraanstaande positie innam in het machtige W.I.C ( West-Indische Compagnie). Het is een voorbeeld van Hollands classicisme en werd een museum in 1822 onder de naam’ Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis’. Het beheerd een topcollectie van rond de 850 werken van 1400 -1800. Vooral de top van de Hollandse 17e -eeuwse schilderkunst is vertegenwoordigd met Vermeer, Steen, Hals en Rembrandt.

Van Rembrandt zijn er ‘ De Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp uit 1632 en ook de ‘ Twee Afrikaanse Mannen’ uit 1661. ‘ Ook het zelfportret van de meester vinden we hier. Het meisje met de Parel ( 1665 ) is de topper van Vermeer maar blijf zeker ook een poosje bij zijn ‘ Zicht op Delft’ en ‘ Diana en haar Nimfen’.

Buiten de Hollandse meesters is er ook topwerk van de Vlaamse School met Teniers, Rubens, Jordaens en Van Dyck. Hans Holbein heeft hier enkele van zijn machtige portretten waaronder één van J. Seymour, één der echtgenotes van Hendrik VIII.

De collectie is keurig tentoongesteld over verschillende zalen. Verder zijn er nog tijdelijke tentoonstellingen, een brasserie en een grote shop.

Alle info over de musea: www.denhaag.com

Shopping na de museumbezoeken.

Den Haag is een ideale winkelstad, voor elk wat wils. Je hebt de traditionele grote winkelketens rond het Spui, Grote Marktstraat en de Vlamingstraat met onder meer de Bijenkorf. Winkelen in stijl doe je in de Passage of ‘ Royal Shopping’ in Noordeinde. Juist boven het Koninklijk Kwartier kom je in het Zeeheldenkwartier, één van de gezelligste stadswijken van Den Haag. Volgens bewoners, vroeger een ietwat rauwe buurt maar nu aan de rand van de Haagse binnenstad met authentieke winkeltjes. Velen in mooie jugendstilpanden. Design, food & drinks, vintage of arts & crafts, dat alles heeft het gebied rond de Prins Hendrikstraat en Weimarstraat je te bieden. Sommige van de winkels en eetgelegenheden zijn ook te vinden op de Haagse Schattenkaart, een wandeling door onontdekte plaatsen van Den Haag. www.haagseschatten.nl

Daar het getal vijf onze rode draad door Den Haag was gingen we een vijftal zaken bezoeken in het knusse Zeeheldenkwartier.

Bij Achtung! Lady, kan je snuffelen door kledingrekken vol met vintage en tweedehandsvondsten. De kledij komt van particulieren die ook een deel van de omzet krijgen. Het is meestal een selectie van de mode van de laatste drie jaar. Al acht jaar is Achtung! Lady hier en achter in de winkel is er ook nog plaats voor de haarstyliste op afspraak.

www.achtung-lady.nl

Sprinkelhop is reeds zeven jaar aanwezig in de Weimarstraat met vintage lampen, meubel accessoires en keramiek. Zij gaan voor hun producten naar binnen -en buitenland voor zo perfect mogelijke vintage. Kleine reparaties worden er ook gedaan aan hun gekochte zaken.

www.sprinkelhop.nl.

Kali Tengah dateert uit 2012 en is een speciaalzaak in koffie en thee met meer dan 90 soorten. De naam komt van een Indisch-Javaanse plantage die een overgrootvader van de familie ooit had. Thee wordt verkocht, zowel puur als in mixtures. Zowel de koffie en de thee zijn van hoge kwaliteit. Achter in de winkel kan je ook een thee of koffie meenemen die met gratie door de eigenaar wordt geschonken.

www.kalitengah.nl

Stokstaart is een vrolijke kinderwinkel met een even vrolijke eigenares. Duurzaam speelgoed en kinderboeken zijn er te koop. Kwalitatief goed speelgoed genre ‘ Early Learning Shop’ vroeger in UK. Ook duurzame kinderkledij is er te koop met ook extra’s tijdens de Kerstperiode. De winkel bestaat 5 jaar en heeft een webshop.

www.stokstaartshop.nl

De laatste in de rij die ik bezocht was Studio Limonada. De twee enthousiaste meiden zitten in dit pand sinds twee jaar en maken sinds 4 ½ jaar unieke handgemaakte lampen in de vrolijkste kleuren en luxe stoffen. Een mix en max van handgemaakte lampenkappen en oude vazen die als basis dienen. De klant kiest zelf zijn droomlampenkap. De naam Limonada is een verwijzing naar de zin ‘ when live gave you lemons, make lemonade’.   Of maak een mooi concept met iets moois.

www.studiolimonada.nl

Om te eindigen nog twee extra’s voor Den Haag.

Het Binnenhof is gesloten voor massieve restauratie en vernieuwing. Denkelijk is de heropening voor 2030. Wil je toch een glimp opvangen van het gebouw en de werken, beklim ( gratis) de hoge toren voor het plein. 149 trappen brengen je 28 meter hoog.

Ook leuk om mee te maken, zijn de ambassadeurs die op geregelde tijdstippen, hun geloofsbrieven komen overhandigen op paleis Noordeinde. Een plechtigheid waarbij de ambassadeurs in galakoetsen begeleid door bereden Marechaussee te paard aan het paleis aankomen, waar een muziekkapel en een erewacht van de partij is.

Data te vinden op de www.denhaag.com

Een aanrader dicht bij het paleis is Mövenpick Hotel The Hague.

Den Haag een stad voor het hele seizoen en de hele familie. Gemakkelijk te bereiken met de trein.

Tekst en Foto’s: A. Charrin

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.