Nieuwe deputatie stelt bestuursakkoord voor

Voor een provincie die telt, voluit voor onze lokale besturen

Deze morgen legden 36 provincieraadsleden de eed af in de raadzaal van het provinciehuis. De nieuwe deputatie overhandigde eveneens haar bestuursakkoord aan de raad. Daarbij zet men in op 6 blikvangers voor de komende 6 jaar.

De eerder aangekondigde samenwerking tussen N-VA en Vooruit vertaalt zich in een bestuursakkoord waarin beide partijen hun beleidsintenties formuleren voor de nieuwe legislatuur. Zo vertalen ze hun ambities voor de provincie in beleid.

Voluit voor lokale besturen
Het bestuursakkoord, dat de titel ‘Voor een provincie die telt, voluit voor onze lokale besturen’ draagt, zet in op een duidelijke visie: samenwerken met en ondersteunen van lokale besturen. De provincie wil een partner zijn die actief meewerkt aan het oplossen van lokale uitdagingen door expertise en ondersteuning te bieden. Hieronder lichten we de belangrijkste punten en prioriteiten van het akkoord toe.

De 6 blikvangers voor dkomende 6 jaar

  1. Focus op kerntaken
    De provincie verscherpt verder de focus op haar kerntaken: de grondgebonden bevoegdheden zoals ruimtelijke ordening, economie, mobiliteit, landbouw, milieu en natuur.
  2. Belastinghervorming
    De provincie schaft deze legislatuur de algemene provinciebelasting voor gezinnen en voor alleenstaanden af.
  3. Voluit voor lokale besturen
    De provincie breidt haar aanbod en steun voor haar lokale besturen verder uit.
  4. Verkeersveiligheid topprioriteit
    De provincie legt onder meer twee nieuwe fietsostrades aan: de F103 van Lier naar Herentals en de F104 van Lier naar Heist-op-den-Berg.
  5. Trendbreuk in landbouwbeleid
    De provincie zet de landbouwers centraal, met focus op ecologie en economie.
  6. Doelstellingen klimaatplan behalen
    De provincie blijft onverminderd inzetten op het behalen van de klimaatdoelstellingen en legt deze legislatuur o.m. 150 ha natte natuur, 150 ha nieuw bos aan. Ook zal ze nog eens 500 speelplaatsen ontharden en vergroenen.

Eerste gedeputeerde en woordvoerder deputatie Luk Lemmens (N-VA):
“Voor een provincie die telt: niet enkel door als een goede huisvader om te gaan met onze financiën maar ook met een dienstverlening die impact heeft. We gaan voluit voor onze lokale besturen. Het is belangrijk dat we hen niet alleen ondersteunen, maar actief samenwerken om de uitdagingen waarmee zij geconfronteerd worden, aan te pakken. Zo zorgen we ervoor dat de provincie niet alleen een krachtig bestuur is, maar ook een waardevolle en betrouwbare partner.”

Het nieuwe provinciebestuur

De 36 raadsleden legden vandaag, 2 december, de eed af in de provincieraadzaal. Ook de vier gedeputeerden werden gekozen:

  • Luk Lemmens (N-VA): eerste gedeputeerde en bevoegd voor Algemeen beleid, Ruimtelijke ordening, Omgevingsvergunningen & omgevingsberoepen

Economie en innovatie, POM, Onderwijs, Erfgoed, Havenwereld en Sportpaleis.

  • Mireille Colson (N-VA): tweede gedeputeerde en bevoegd voor Mobiliteit, Toerisme, Vrije tijd, de provinciale groen- en recreatiedomeinen en ICT.
  • Jinnih Beels (Vooruit): derde gedeputeerde en bevoegd voor Personeel, Landbouw, Wonen, Herbestemming kerken, Detailhandelsbeleid, Mondiaal beleid, Kamp C, De Warande en Campus Vesta.
  • Jan De Haes (N-VA): vierde gedeputeerde bevoegd voor Klimaat, Milieu en natuur, Waterbeleid, Regionale landschappen en Bosgroepen, Logistiek, Financiën, Europese samenwerking en Kempens Landschap.

Provincieraad in cijfers

  • De provincieraad bestaat uit 36 raadsleden
  • 4 van de 36 raadsleden worden tot gedeputeerde verkozen
  • 17 raadsleden zetelen voor het eerst in de provincieraad
  • Lili Stevens zetelt al het langst in de provincieraad
  • Het oudste provincieraadslid is André Gantman
  • Het jongste provincieraadslid is Yana De Vrij

Foto: Copyright: de provincie Antwerpen

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.