Plein in Borgerhout krijgt naam Milouda Sagersplein

In de Jan De Laetstraat in Borgerhout intra muros bevindt zich een pleinruimte. Op advies van het district besliste stad Antwerpen om die de naam Milouda Sagersplein te geven. Sagers was een buurtbewoonster die zich sterk inzette voor de lokale gemeenschap en die vorig jaar overleed.

Het (tot nog toe naamloze) plein ligt op het punt waarop de Albrecht Rodenbachstraat, Vooruitzichtstraat en Zendelingenstraat in de Jan De Laetstraat eindigen.

Veira Maria Sagers werd geboren in 1930 en had als Belgische Marokkaanse roots. Ze woonde op de Kattenberg centraal in Borgerhout, en baatte vanaf de jaren 70 het platenwinkeltje Melodie uit op de nabijgelegen Turnhoutsebaan. Ze importeerde er als eerste Marokkaanse muziek in België. Omdat in een Marokkaans liedje de naam ‘Milouda’ voorkwam, wat sterk lijkt op de naam van haar winkel, werd ze al snel beter bekend onder die roepnaam.

Sagers legde heel wat contacten met de eerste generatie Antwerpse gastarbeiders. Ze ondersteunde hen met hun administratie, hield waardevolle bezittingen veilig in bewaring en hielp ook mensen zonder papieren. ​

Milouda overleed in maart 2023. Vanwege haar grote inzet voor de lokale gemeenschap besliste het Antwerpse college om haar naam te verbinden aan het plein in de Jan De Laetstraat. Die benaming zal ook de duidelijkheid en bereikbaarheid voor onder andere de hulpdiensten verhogen.

Schepen voor openbaar domein Erica Caluwaerts: “Met de naamgeving van het Milouda Sagersplein eren we een opmerkelijke vrouw die zich jarenlang met hart en ziel inzette voor de gemeenschap in Borgerhout. Milouda Sagers speelde een cruciale rol in het verbinden van mensen en het ondersteunen van zij die dat het meest nodig hadden. Dit plein draagt nu haar naam als blijvend eerbetoon aan haar onbaatzuchtige inzet en warme betrokkenheid bij de buurt.”

Districtsburgemeester van Borgerhout Mariam El Osri: “Een plein in Borgerhout naar Milouda Sagers vernoemen is van groot belang omdat het niet alleen haar persoonlijke nalatenschap eert, maar ook de bijdragen van de eerste generatie gastarbeiders erkent. Het is een symbool van de rijke geschiedenis van migratie in Borgerhout en de rol die mensen zoals Milouda hebben gespeeld in het vormgeven van de diverse identiteit van ons district. Haar werk heeft blijvende sporen nagelaten, en het vernoemen van een plein naar haar zorgt voor een blijvende herinnering aan haar inzet voor solidariteit, gelijkheid en culturele verbondenheid.”

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.