Cursisten CVO Vitant – OLO- Rotonde vzw gaan voor de beste Begijnenvlaai
Cursisten van CVO Vitant en OLO-Rotonde vzw lieten hun creativiteit en vakmanschap zien door een authentieke Begijnenvlaai te bakken naar een 17de-eeuws recept. Het Ruusbroecgenootschap van de Universiteit Antwerpen daagde iedereen uit als onderdeel van de festiviteiten rond hun 100-jarig bestaan. Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen, proefde en was onder de indruk: “Onze cursisten tonen met projecten als deze niet alleen hun talent, maar ook hun passie. De Begijnenvlaai was historisch correct én verrassend lekker!”
De Begijnenvlaai, een culinaire voorloper van de cheesecake, combineert smaken zoals jonagold, gember, kaneel en peperkoek. Dankzij kok Claudine Versluys werd het eeuwenoude recept vertaald naar een praktische handleiding die de cursisten konden volgen. “Dit project laat zien hoe inclusief onderwijs niet alleen inspireert, maar ook resultaten levert waar we trots op kunnen zijn”, verklaart gedeputeerde Luk Lemmens.
Inclusieve cursussen bakken en koken
CVO Vitant, met Campus PIVA in Antwerpen als een van haar locaties, biedt een breed scala aan volwassenenopleidingen, waaronder horeca, bakkerij en slagerij. Via een unieke samenwerking met OLO-Rotonde vzw, een organisatie die zorg biedt aan mensen met een beperking, worden deze opleidingen toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Vrijwillige zorgbegeleiders ondersteunen cursisten waar nodig, zodat iedereen kan deelnemen.
“Bij het Provinciaal Onderwijs Antwerpen geloven we sterk in onderwijs dat voor iedereen toegankelijk is, ongeacht achtergrond of uitdagingen”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens. “Onze unieke samenwerking met OLO-Rotonde vzw illustreert dit perfect: dankzij extra zorgbegeleiders op vrijwillige basis creëren we een omgeving waarin elke cursist zijn of haar talent maximaal kan ontplooien. Het bakken van de Begijnenvlaai is daarvan een schitterend voorbeeld – een staaltje vakmanschap waar we enorm trots op mogen zijn.”
Over het project Begijnenvlaai
Het Ruusbroecgenootschap bestudeert de geschiedenis van de spiritualiteit in de Nederlanden. De historische Begijnenvlaai maakt deel uit van het project ‘Goddelijke gerechten: smullen van religieus erfgoed’, waarin religieus geïnspireerde gerechten uit Vlaanderen opnieuw onder de aandacht worden gebracht. Dit initiatief verbindt historische kennis, culinaire creativiteit en een herwaardering van tradities. Het project is tevens een voorbode van de festiviteiten in 2025, wanneer het Ruusbroecgenootschap zijn 100-jarig bestaan viert.
Meer informatie over de opleiding
www.cvovitant.be of mail naar onthaalteam@olo-rotonde.be
Foto: Copyright: provincie Antwerpen