Project Greensand en Koninklijke Wagenborg ondertekenen overeenkomst over CO2-tanker

In aanwezigheid van Z.M. Koning Willem-Alexander van Nederland en Z.M. Koning Frederik van Denemarken

Het Britse chemiebedrijf INEOS en de Nederlandse rederij Koninklijke Wagenborg hebben gisteren in aanwezigheid van Z.M. Koning Willem-Alexander van Nederland en Z.M. Koning Frederik van Denemarken een historische overeenkomst getekend over de levering van CO2-transport.

Deze meerjarige overeenkomst, een belangrijke stap in de doorbraak van koolstofafvang en -opslag (CCS) binnen de Europese Unie, zal Koninklijke Wagenborg een nieuw gebouwde CO₂-tanker laten leveren voor Project Greensand, een consortium geleid door INEOS en haar partners Harbour Energy en Nordsøfonden.

Project Greensand heeft in maart 2023 al een wereldprimeur gevestigd door het demonstreren van veilig grensoverschrijdend transport van CO₂ voor injectie in een uitgeput olieveld. Hiervoor werd afgevangen CO2, afkomstig van de ethyleenoxide fabriek van INEOS in Zwijndrecht, verscheept vanuit de haven van Antwerpen. Om dit transport van CO2 mogelijk te maken was een bilateraal akkoord nodig tussen België en Denemarken. De Deense koning Frederik heeft in Esbjerg, groen licht gegeven voor de eerste injectie van CO₂ in de Deense ondergrond van de Noordzee.

De overeenkomst met Koninklijke Wagenborg markeert de eerste inzet van een CO₂-schip voor Project Greensand, een cruciaal onderdeel in het opzetten van een volledige waardeketen voor CO₂-opvang, -transport en -opslag. Deze speciaal gebouwde CO₂-tanker, die werd ontworpen conform de hoogste normen voor veiligheid en efficiëntie, zal grootschalig transport van CO₂ naar de Greensand-opslaglocatie in de Deense Noordzee mogelijk maken.

David Bucknall, CEO INEOS Energy verklaarde:

“Het gebrek aan CO₂-tankers is een knelpunt geweest voor de realisatie van CCS-projecten in Europa. De samenwerking tussen INEOS en Koninklijke Wagenborg betekent een doorbraak voor de Europese klimaatdoelstellingen en biedt een levensvatbare oplossing voor grootschalig CO₂-transport. De overeenkomst bekrachtigt het engagement van INEOS, Koninklijke Wagenborg en de regeringen van Nederland en Denemarken voor een duurzame en koolstofarme toekomst.”

Mads Weng Gade, hoofd van INEOS Energy DK verklaarde:

“INEOS heeft het voortouw genomen bij het demonstreren van veilige en efficiënte opslag in de proeffase van Project Greensand, en we hebben de ambitie om tegen 2026 de eerste CO₂-opslag binnen de EU in Greensand te realiseren. De overeenkomst tussen Koninklijke Wagenborg en INEOS is een zeer belangrijke stap voor de totstandkoming van de volledige waardeketen van CCS op industriële schaal.”

Over INEOS Energy

INEOS Energy exploiteert het Siri-veldgebied en de Zuid-Arne en Solsort in Denemarken. INEOS leidt het toonaangevende koolstofopslagproject in Denemarken – Project Greensand – ​ een baanbrekend CCS-initiatief (Carbon Capture and Storage) dat beoogt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen door CO2 af te vangen en veilig op te slaan in uitgeputte olie- en gasvelden in de Noordzee.

De proeffase van Project Greensand in 2023 was gericht op het demonstreren van de haalbaarheid en veiligheid van grensoverschrijdend CO2-transport en -opslag. Op 8 maart 2023 gaf Z.M. Koning Frederik van Denemarken het bevel om de eerste CO2 op te slaan in de Deense ondergrond. De proeffase van Project Greensand toonde aan dat CO2 veilig en efficiënt kan worden opgeslagen.

Op basis van het bewezen schaalbare concept uit de proeffase en de verificatie van veilige opslag door DNV, heeft INEOS namens licentiepartners Harbour Energy en Nordsøfonden al de goedkeuring aangevraagd voor de eerste grootschalige CO2-opslagfaciliteit in Denemarken. Er wordt nu hard gewerkt om eind 2025 of begin 2026 te starten met CO2-opslag in de Noordzee. De ambitie is om tot 400.000 ton CO2 op jaarbasis op te slaan, en vanaf 2030 tot 8 miljoen ton CO2 per jaar op te slaan in het gebied onder de zeebodem van de Noordzee.

Tegelijkertijd wordt ook onderzocht of het mogelijk en veilig is om CO2 ondergronds op land op te slaan ​ in Denemarken. Eerder dit jaar heeft de minister van Klimaat, Energie en Nutsbedrijven daartoe INEOS, Harbour Energy en Nordsøfonden een exploratielicentie toegekend voor een gebied van de Deense ondergrond in Jutland in het Gassum reservoir. De ervaring uit Greensand zal worden meegenomen om ook veilige opslag op land aan te tonen.

INEOS is betrokken bij verschillende CCS-projecten in Denemarken met als doel om CO2 naar Greensand te transporteren vanuit de Deense havens Esbjerg en Hirtshals (Greenport Scandinavia).

Foto: Ineos

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.