RADIO CENTRAAL bestaat op 1 november 44 jaar.
Op 1 november bestaat Radio Centraal 44 jaar. Niet mis als niet-commerciële, lokale zender die al eens de andere kant uitkijkt. Omdat te vieren brengen we ieder die Radio centraal groot maakt tezamen voor een uniek fotomoment onder het moto: we staan erop dat jij erop staat! En uiteraard willen we bij deze gelegenheid aandacht vragen voor gemeenschapsradio, dat spreekt voor zich…
Hersens en ritme, al 44 jaar! Op zaterdag 1 november 1980 om 20 uur werd de eerste uitzending van Radio Centraal de ether ingestuurd met een zender van 25 Watt, toen vanuit het centraal gelegen Sint-Andrieskwartier. Radio Centraal is sinds zijn ontstaan in 1980 onafhankelijk, progressief en niet-commercieel. Radio Centraal is ongehoord. Het wil de grenzen van het radiomaken niet enkel verkennen, maar ook verruimen. Dat laatste wil niet enkel zeggen “zonder reclame” maar ook zonder de plaatjes die u op alle andere zenders hoort tot u er gek van wordt. Radio Centraal serveert geen kant-en-klare standaardmaaltijden. Wij bereiden liever zelf onze kost.
Op Radio Centraal hoor je – zonder reclame – een zeer gelaagd en divers aanbod hoorbare geluidsfrequenties. Een aanbod zuiver gecreëerd uit passie, aversie of nieuwsgierigheid. Niet enkel zeer uiteenlopende stijlen van muziek, ook andere golven uit een sonoor universum stralen wij uit over de stad. Innoverend, controversieel, shockerend, avant-gardistisch, situationistisch experimenteren met geluid, dat doen we graag. De 150 medewerkers van Radio Centraal zorgen er dagelijks met hun financiële en radiofonische bijdragen voor dat dit project wars van alle media-tendensen blijft bestaan.
Welke kant kijkt Radio Centraal uit?
Radio Centraal is het er niet mee eens dat economische belangen bepalen wat er in de media komt, en de koers van onze politiek sturen. Daarom vult iedere programmamaker zelf zijn zendtijd met ongehoord geluid. En Radio Centraal wil lawaai maken. We zijn niet tevreden over hoe onze samenleving evolueert en raken slechts zelden geboeid door de debatten die vandaag worden gevoerd. Wij zeggen stellig: economie met de mens aan het roer, niet andersom. Economische druk op de media bedreigt de maatschappij. Als niet-commercieel medium acht Radio Centraal het nodig hard de andere richting uit te lopen.
Wat hoort u op Radio Centraal?
Op elk moment van de dag een andere, verre, zelden geëxploreerde uithoek van het gigantisch geluidsuniversum. Zo uiteenlopend dat quasi elke beschrijving afbreuk doet aan de diversiteit die ons station kleurt. Snuffel zelf wat rond in onze ongehoorde programmatie of beter nog: luister… Lokaal via de FM-band, provinciaal via DAB+ en internationaal via streaming!
Gemeenschapsradio op de schop en een nieuwe Mediaminister.
In de resolutie over gemeenschapsmedia van 25 september 2008 (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:008E:0075:0079:EN:PDF) bespreekt het Europese Parlement het belang van gemeenschapsmedia en adviseert het de lidstaten legale erkenning te geven aan gemeenschapsmedia als een afzonderlijke groep naast commerciële en publieke media. In de ons omringende landen, Wallonië en Brussel is deze erkenning reeds lang een feit. Het is pas na een actie van de Koepel van de niet-commerciële gemeenschapsradio’s (Radio Centraal, Radio Scorpio en de inmiddels gestopte Radio Katanga) dat toenmalig Vlaams Minister van Media Lieten het met het decreet van 25 april 2014 mogelijk maakte voor lokale radio’s om ook in Vlaanderen het statuut van gemeenschapsradio aan te vragen. Jammer genoeg werd het statuut door de volgende Vlaams Mediaminister Gatz bij de erkenningsronde van 2017 afgeschaft. Vlaanderen terug naar af. Zal de nieuwe Mediaminister (Cieltje Van Achter) het tij willen keren? Ook dat hoort u bij ons!