In de Cellariumzaal van de Gentse St. Pieters Abdij gaf Tourism Ierland op 24 oktober meer uitleg over Halloween Ireland.
Ierland is in feite de bakermat van Halloween en dit begon reeds meer dan 2.000 jaar geleden in het mistige en mystieke land. Veel van de hedendaagse tradities zijn afgeleid van dit eeuwenoud Ierse festival.
Men wou het begin van de winter een extra dimensie geven en geesten en demonen laten passeren tussen de dunne lijn van Onze Wereld en de Andere Wereld. Vooral in het oosten van Ierland werd het grondig gevierd. Hoe men dit deed? Door een combinatie van verhalen te vertellen, muziek, eten ( bv. oogstmenu’s) en vooral met oogverblindende spektakels. Verkleden komt er ook bij te pas en is als een rode draad doorheen heel het verhaal. Dierlijke huiden en attributen waren de voornaamste middelen van de verkleedpartij. Monsterlijke hoofden gaven de nodige vrees. Demonen namen ook een grote plaats in heel het spektakel.
Over heel Ierland zijn er belangrijke Halloween festivals zoals hetgeen in Derry, dat al meer dan 50 jaar oud is of het Pùca festival in het Oosten van het land.
Angst over het hele eiland is de slogan van de Halloween vierder. Maar ook het eten speelt een belangrijke rol. Van oesters tot de gekende Irish lamb stew. Een traditie is ook het de Barmbrack cake. Het is een gistbrood met toegevoegde rozijnen en gedroogd fruit. Soms doet men er ook whisky bij. Hierin stopt men een kleinood of geschenkje. ( erwt, munt enz.) Is het een ring dan mag je er prat op gaan dat je binnen het jaar getrouwd bent.
In de St. Pieters Abdij gaf het trio van The Armagh Rhymers een poëtische versie over het ontstaan van Halloween in Ierland en gingen verder met livemuziek en Keltische gezangen.
Alle info over Halloween in Ierland op: www.tourismireland.com
Tekst en foto’s: A. Charrin