De Muizenval: Langstlopende Klassieker Start Repetities in Puurs”

Met een indrukwekkende cast vol bekende namen uit de Vlaamse theaterwereld, waaronder Bieke Ilegems, Erik Goossens, Mieke Bouve, Manou Kersting, Walter Baele, Mira Delbaen, Pieter Jan De Paepe en Michiel De Meyer startte deze week de repetities voor De Muizenval  bij Backstage Producties in Puurs. Vandaag kreeg we de kans om het begin van dit creatieve proces mee te volgen.  Het repetitieproces ging van start met de traditionele lezing van het script, onder de deskundige leiding van regisseur Dirk Lavryssen.

 

Voor producent Backstage Producties is het de tweede keer dat ze een stuk van Agatha Christie op de planken brengen. Met De Muizenval presenteren ze opnieuw een absolute klassieker aan het Vlaamse publiek.

The Mousetrap is de langstlopende theatervoorstelling ter wereld en staat vermeld in het Guinness Book of Records. De première vond plaats in november 1952 in het Ambassadors Theatre in Londen. In maart 1974 verhuisde het stuk naar het St. Martin’s Theatre, waar het tot op de dag van vandaag nog steeds dagelijks wordt opgevoerd, vaak voor een uitverkochte zaal.

Eerste weetje, dat De Muizenval een nek aan nek race doet met De Schaar Er In, om het meest gespeelde toneelstuk over heel de wereld.

Tweede weetje, dat The Mousetrap in het St. Martin’s Theatre niet meer aangekondigd wordt met een affiche of een poster, maar over heel de gevel wordt The Mousetrap met een neon lichtreclame voorgesteld.

Derde weetje, is dat, The Mousetrap geschreven is als een kortverhaal met de naam  Three Blind Mice en uitgegeven is met verschillende andere kortverhalen.

 

Vierde weetje, is dat Three Blind Mice de eerste keer voor het publiek openbaar te horen, in 1947, was in een half uur durend luisterspel op de radio.

Vijfde weetje,  in 1950 is er een televisie film van gemaakt nog onder de titel van Three Blind Mice en vanaf 1952 wanneer dit verhaal naar het theater ging is de titel van Three Blind Mice veranderd in The Mousetrap.

Het laatste weetje, Three Blind Mice is ook een bekend liedje dat in alle vertoningen te horen is, zelfs in het toneelstuk waar onze reportage over gaat. Maar moet je ook weten dat in de film Dr No, eerste James Bond film, heel de begin generiek gemaakt is op het liedje Three Blind Mice

Het verhaal van The Mousetrap is nog nooit verfilmd, buiten twee TV film productie’s van BBC en CBS, dit wel voor het stuk in het theater kwam. Daarna heeft Christie namelijk in haar testament laten vastleggen dat dit niet mag zolang het stuk in het theater wordt gespeeld. Het stuk wordt nog altijd wereldwijd in diverse talen opgevoerd. In de toneelwereld geldt The Mousetrap als ‘het best bewaarde geheim’, als ‘wereldberoemd’ en haast ‘heilig’.

Het verhaal van De Muizenval (The Mousetrap), naar het bloedstollende moordverhaal van Agatha Christie, speelt zich af in de jaren vijftig in pension Monkswell Manor, gerund door een jong echtpaar.

De pas gearriveerde gasten beseffen al gauw dat ze door een hevige sneeuwstorm opgesloten zitten in het pension en volledig afgesloten zijn van de buitenwereld. In de directe omgeving is eerder die dag een moord gepleegd, zo blijkt. Een brigadier van de politie vermoedt dat de dader zich in het pension schuilhoudt en komt op onderzoek.

Dan valt er een tweede slachtoffer waardoor de spanning alleen maar stijgt. Het blijkt al snel dat alle aanwezigen een motief en de gelegenheid hadden om de moord te plegen.

Door de vreselijke sneeuwstorm kan niemand het pension verlaten, ook de onbekende moordenaar niet en ontstaat er een kat-en-muisspel wanneer ze proberen elkaars geheimen te ontdekken.

Volg het spel van twists en onthullingen en zit op het puntje van je stoel tot het verrassende einde…Want er is maar één manier om de waarheid te achterhalen: kom kijken… en daarna… tot de laatste seconde.

‘BEWAAR HET GEHEIM VAN DE MUIZENVAL’

 

Praktische informatie
Productie: De Muizenval door Backstage Producties
Locatie repetities: Backstage Producties, Puurs
Première: 15 november 2024, Theater Elckerlyc, Antwerpen
Regie: Dirk Lavryssen
Cast: Bieke Ilegems, Erik Goossens, Mieke Bouve, Manou Kersting, Walter Baele, Mira Delbaen, Pieter Jan De Paepe en Michiel De Meyer
Tickets en prijzen:

  • VIP: € 62,00
  • Cat. 1: € 42,00
  • Cat. 2: € 39,00
  • Cat. 3: € 35,00
    Duur voorstelling: circa 2u30 (inclusief pauze)
  • Locatie: Theater Elckerlyc, Antwerpen
    Regie: Dirk Lavryssen
    Tickets: www.backstage-producties.be

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.