Sluiting frituur in ‘s Herenstraat wegens geweldoverlast

De burgemeester besliste om een frituur in de ‘s Herenstraat in Borgerhout tijdelijk te sluiten. De frituur blijft voor minstens één maand gesloten, van 14 oktober tot en met 13 november. 

Tijdens de nacht van 20 op 21 september vond er een ontploffing plaats door een brandbom bij een woning in de Kreglingerstraat in Deurne. Uit onderzoek bleek dat er gebruik werd gemaakt van Cobra-vuurwerk, een zeer zwaar type vuurwerk dat de kracht heeft van een explosief. Op het raam van de woning werd ook een graffiti-boodschap aangebracht, waaruit duidelijk bleek dat de aanslag gericht was op de bewoners van dit adres. Deze bewoners zijn ook betrokken bij de uitbating van een frituur in de ‘s Herenstraat in Borgerhout.

Link met drugsmilieu 

Het plegen van een aanslag tegen een handelszaak, gebouw of voertuig waarbij er materiële schade wordt berokkend, is een gekende werkwijze in het criminele drugsmilieu. Het gaat om een vorm van intimidatie gericht tegen de personen die gelinkt zijn aan de geviseerde handelszaak of die wonen op het geviseerde adres. Uit de lange reeks aan geweldsincidenten in de Antwerpse regio blijkt verder dat de aanslagen of intimidatiepogingen vaak een repetitief karakter hebben en meermaals gericht zijn tegen dezelfde personen, gebouwen of voertuigen. Het verleden toont bovendien aan dat aanslagen op woningen vaak gevolgd worden door aanslagen op gelieerde uitbatingen.

Risico op nieuwe aanslag 

Het staat vast dat de gewelddadige aanslag op de woning de openbare veiligheid in het gevaar heeft gebracht. Niet alleen heeft de ontploffing ernstige materiële schade berokkend aan de woning, de aanslag had bovendien lichamelijke schade kunnen veroorzaken aan de bewoners, passanten en omwonenden. Het is niet uitgesloten dat er in de toekomst opnieuw pogingen tot gewelddadige aanslagen ondernomen kunnen worden ten aanzien van de bewoners en de gelieerde uitbatingen en dat daarbij ook de frituur geviseerd zou kunnen worden, gelet op de linken met de familieleden. Bovendien werden de daders van de recente ontploffing nog niet gevat.

De acute dreiging tegen de frituur vormt een gevaar voor de openbare orde en veiligheid van de uitbaters, de klanten, het personeel, de bewoners, de omwonenden en passanten. Boven de frituur worden bovendien twee appartementen bewoond. De frituur is gelegen in een woonwijk tussen de drukke verkeersassen Turnhoutsebaan en Plantin en Moretuslei. In deze wijk wonen veel jonge gezinnen en zijn er veel horecazaken gevestigd. Er is veel passage en bedrijvigheid in de buurt van de frituur, ook tijdens de nachtelijke uren. Verder zijn er meerdere stads- en onderwijsinstellingen, zoals dienstencentrum Den Bleek, bibliotheek Vrede, Stedelijke Basisschool Kleine Muze en Stedelijke Basisschool De Horizon. In de directe omgeving van de frituur zijn verschillende pleintjes waar zowel in de avond als in het weekend veel jongeren rondhangen (Koxplein, Moorkensplein en het Montgomeryplein).

Tijdelijke sluiting 

Aangezien de burgemeester individuele maatregelen kan treffen als de openbare veiligheid bedreigd wordt, op grond van de artikelen 133 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet, besliste hij om de frituur tijdelijk te sluiten en te verzegelen, voor een termijn van een maand. Na afloop van deze termijn zal de politie de gevaarsdreiging opnieuw evalueren. Als blijkt dat er nog altijd ernstige aanwijzingen zijn dat de openbare veiligheid in het gedrang komt, kan de sluiting verlengd worden.

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.