Otter waargenomen in Broek De Naeyer in Willebroek

In Provinciaal Groendomein Broek De Naeyer in Willebroek hebben de domeinwachters al meerdere malen een otter waargenomen op camerabeelden. Deze beelden zijn opmerkelijk want de otter is zeldzaam in België. Zeker in Vlaanderen. Verschillende acties moeten er nu voor zorgen dat er meer kennis over de otter verspreid wordt en dat België niet langer de ‘missing link’ is tussen onze buurlanden.

“We verlenen vanuit de provincie Antwerpen graag onze medewerking aan het project ‘Otter over de grens’. Zo geven we een prachtig dier als de otter alle kansen om opnieuw in onze gebieden te komen,” zegt Jan De Haes, gedeputeerde voor Groen- en recreatiedomeinen. “De aanwezigheid van de otter in ons domein benadrukt het belang van samenwerking met onze buurlanden om natuurverbindingen te creëren. De provincie Antwerpen gaat ervoor zorgen dat jong en oud openstaan voor de terugkomst van de otter in onze gebieden. Hiervoor creëren we een educatief programma.”

Zeldzame waarnemingen

De otter is een dier dat moeilijk te vangen is op camerabeelden en nauwelijks sporen achterlaat. De kans dat een bezoeker hem opmerkt, is vrijwel onbestaande omdat hij zich ’s nachts en zeer behoedzaam voortbeweegt. “In domein Broek De Naeyer in Willebroek hebben we met camerabeelden gezien hoe hij voorkomt in heel het domein,” zegt domeinwachter Bart. “Dat is niet verwonderlijk, want we weten dat de otter een afstand kan afleggen van 30 tot 100 km. Wat we nog niet weten, is hoe hij de oversteek maakt van Broek van Blaasveld naar Broek De Naeyer.”

De waargenomen otter is een mannetje van ruim 1 meter lang, inclusief zijn staart. Bart merkt op dat de keuze voor dit gebied waarschijnlijk te maken heeft met de Rupel, die afhankelijk is van het getij en ter hoogte van Broek De Naeyer draaikolken kan voortbrengen. “Op die momenten kan de otter aan land gaan, het gebied verkennen en dit geschikt bevonden hebben vanwege de rust”, voegt Bart toe.

Verschil tussen otter en bever

Het feit dat de otter nu hier wordt aangetroffen, is niet verwonderlijk, aangezien hij in het verleden in groten getale voorkwam. Tussen 2002 en 2008 zijn er in het noorden van Nederland enkele otters uitgezet, wat heeft geleid tot een groeiende populatie. De provincie Antwerpen werkt nu aan het creëren van kansen om ervoor te zorgen dat de otter via het zuiden van Nederland naar België kan komen langs verschillende waterwegen. Het otterproject ‘Otter over de grens’ is opgezet om natuurverbindingen te realiseren met diverse partners.

De provincie richt zich ook op scholen om het bewustzijn van de otter te vergroten. Ze ontwikkelen educatief materiaal en willen ervoor zorgen dat mensen openstaan voor de terugkomst van de otter in onze gebieden, zoals dat vroeger het geval was. Veel mensen zijn zich bijvoorbeeld niet bewust van het verschil tussen een otter en een bever, wat een belangrijk aspect is van het educatieve programma.

Scholenwedstrijd

Om dit te ondersteunen organiseert de provincie Antwerpen samen met partners een scholenwedstrijd voor leerlingen van het 3de tot 6de leerjaar. Tussen 1 oktober en 1 december kunnen zij een zwerfvuilactie houden, wat kan gebeuren in de buurt van hun school of bij een waterloop, onder begeleiding van verschillende partners. Zestien winnende scholen krijgen een concert van Radio Oorwoud op school.

Scholen die willen meedoen, kunnen zich inschrijven via www.wwf.be/scholen

Meer info over het project ‘Otter over de grens’: www.provincieantwerpen.be (otter over de grens)

Foto: Copyright: Provincie Antwerpen

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.