Wintertuin Ursulinen op weg naar ongekende hoogten?

Iconische zwaluwen van de Wintertuin genomineerd voor themavliegtuig Brussels Airlines

De iconische zwaluwen uit de Wintertuin van de Ursulinen pronken op een van de geselecteerde ontwerpen voor het nieuwe ‘Belgian Icon’-vliegtuig van Brussels Airlines. Het publiek kan tot 11 oktober stemmen op het ontwerp via de website van Brussels Airlines. De vijf ontwerpen met de meeste stemmen zullen nadien worden gepresenteerd aan een externe jury. In de lente van 2025 wordt het winnende ontwerp aan het grote publiek voorgesteld.

Meer dan 900 creatieve inzendingen werden ingediend voor de Brussels Airlines’ wedstrijd om het nieuwe ‘Belgian Icon’ te bepalen. Een interne jury maakte een selectie van 15 ontwerpen. Onder de finalisten prijkt een ontwerp van Nicolas Bebronne waarin de sierlijke zwaluwen uit de koepel van de Wintertuin schitteren. Die ode aan de Belgische art nouveau plaatst de Wintertuin van de Ursulinen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver internationaal in de kijker.

Indrukwekkende ontvangstruimte

De Wintertuin van de Ursulinen is een uitzonderlijk vroeg buitenstedelijk en internationaal gewaardeerd voorbeeld van de art-nouveaustijl. Het prachtige bouwwerk met kleurrijke glas-in-loodkoepel werd in 1900 gebouwd in opdracht van de zusters Ursulinen. De indrukwekkende constructie deed dienst als ontvangstruimte voor de ouders van de leerlingen van het Ursulineninstituut. Met zulke ambitieuze bouwprojecten zorgden de zusters dat hun instituut internationaal op de kaart kwam te staan. Een gedurfde, maar succesvolle keuze.

Tijdloze schoonheid
Andere ontwerpen variëren van bekende nationale iconen zoals Manneken Pis en Marsupilami tot een ode aan de duivensport en ontdekkingsreiziger Mercator. Elk ontwerp biedt het publiek een unieke blik op wat België bijzonder maakt. “Dat de zwaluwen uit de Wintertuin kans maken om over de wereld te vliegen, vervult ons met trots,” zegt Philippe De Backer, directeur van Stichting Kempens Landschap. “Dit iconische ontwerp zet de architecturale pracht van de Wintertuin internationaal op de kaart. Het is duidelijk dat de tijdloze schoonheid van dit monument bezoekers inspireert. Ik moedig iedereen aan om te stemmen op dit uitzonderlijke ontwerp en zo ons erfgoed letterlijk vleugels te geven.”

Recent heropend
Sinds eind mei kunnen bezoekers opnieuw terecht in de Wintertuin van de Ursulinen. Stichting Kempens Landschap, die de site sinds 2017 in erfpacht heeft, creëerde met steun van Toerisme Vlaanderen een gloednieuw belevingsparcours voor individuele bezoekers. Ook de historische tegelvloer, het sanitair en het onthaal werden grondig aangepakt. Sinds de heropening hebben al heel wat bezoekers hun weg gevonden naar de erfgoedparel. De Wintertuin zelf ontdekken? Boek je ticket(s) voor 2025 via www.visitwintertuin.be.

Foto: Copyright: Paul Jordens

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.