Koolkaai krijgt kaaisteen als eerbetoon aan Wannes Van de Velde

District Antwerpen brengt een eerbetoon aan Wannes Van de Velde (1937-2008) met de plaatsing van een kaaisteen waarin een citaat uit zijn rijke liedrepertoire uitgekapt is. Met de steen en de tekst op de Koolkaai krijgt de Antwerpse zanger, muzikant en dichter een zichtbare plek in zijn stad, de stad die hem soms irriteerde maar bovenal inspireerde tot het scheppen van liederen,  gedichten en literaire overpeinzingen. Dit initiatief zet Wannes als schrijver in de kijker. In zijn literaire nalatenschap is zijn stad maar zelden ver weg.

Als ik zou sterven

Het gekozen citaat komt uit het lied van Wannes Van de Velde ‘Als ik zou sterven’ waarin hij de wens uit om hem onder de stenen van de kaaien te laten rusten, ‘waar de mensen van heel de wereld over gaan en ’t leven zingt in alle talen die bestaan’.

Als ik zou sterven
​Gooit me niet
​Voor d’haaien
Maar legt me neer
​Tussen de stenen
​Van de kaaien

Koolkaai

De Koolkaai werd niet toevallig gekozen als locatie voor de kaaisteen met het citaat. Wannes Van de Velde – Wim voor de vrienden – was hier thuis. Op deze plek waren vroeger de volkscafés waar Griekse muzikanten de bouzouki bespeelden en waar Wannes hun unieke muziekstijl eigen maakte. De Koolkaai bevindt zich op wandelafstand van zijn geboortehuis in de Zirkstraat. Ook Museum Vleeshuis ‘klank van de stad’, is vlakbij waar het oorspronkelijke interieur van zijn schrijfkamer bewaard wordt, alsook het Letterenhuis, waar een deel van zijn archief is ondergebracht.

Femke Meeusen (districtsschepen voor cultuur): “Wannes van de Velde heeft vele gedaanten: zanger, dichter, muzikant, flaneur, volkskunstenaar en scherpe observator. Op iedereen die hem gekend heeft of zijn werk koesterde, heeft hij een onuitwisbare indruk nagelaten. Ondanks zijn bescheiden naturel is hij één van Antwerpens grootste coryfeeën. Deze gedenksteen vlakbij zijn geboortehuis én middenin zijn geliefde wijk is een passend eerbetoon voor deze unieke artiest.”

Deze realisatie is het resultaat van een nauwe samenwerking van district Antwerpen met vzw Erfgoed Wannes Van de Velde en Boeken & Letteren stad Antwerpen.

Foto: District Antwerpen

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.