Het Museum Kunst & Geschiedenis opent weldra vernieuwde zalen over de 18de eeuw en over Midden- en Zuid-Amerika

Voor twaalf zalen rond een binnentuin van het museum werden nieuwe inhoudelijke keuzes gemaakt of andere accenten gelegd inzake de opstelling van de kunstwerken. Die werden herschikt, sommige werden verwijderd, andere werden uit de reserves gehaald, nog andere werden toegevoegd dankzij recente bruiklenen of schenkingen. Bezoekers krijgen voortaan een geactualiseerd beeld van het leven in Europa in de 18de eeuw en in het Amerika van vóór de komst van de Europeanen. Zij zullen ook merken dat de dichtgetimmerde ramen werden opengemaakt. De oorspronkelijke architectuur komt zo weer tot zijn recht en het natuurlijke licht vult opnieuw de ruimtes. Alles zal klaar zijn vanaf zaterdag 12 oktober.

Omdat zoveel radicale veranderingen werden doorgevoerd in de 18de eeuw, wordt zij niet voor niets de eeuw van de Verlichting genoemd. In drie zalen worden thema’s ontwikkeld die het toenmalige leven in een nieuwe tijdsgeest aanstuurden: de natuur, de Staat, de godsdienst, de filosofie, de wetenschap en de technologie. Behalve aan het algemene Europese kader van de geschiedenis en de kunststijlen, wordt ook aandacht besteed aan de lokale situatie in de Zuidelijke Nederlanden en het prinsdom Luik. Naast befaamde werken worden eveneens minder bekende werken opgesteld als eerbetoon aan de vele kunstenaars en ambachtslieden uit die gewesten. Het geheel omvat beeldhouwwerk, ceramiek, glas, zilverwerk, sieraden, kant en tapijten. Enkele belangrijke toevoegingen uit het legaat van graaf Thierry de Looz-Corswarem aan de Koning Boudewijnstichting verrijken deze nieuwe opstelling. Het betreft verschillende meesterwerken van de meubelproductie, de zilversmeedkunst en de uurwerkmakerij. De zalen krijgen de titel A Tale of Power and Beauty – Masterpieces from the 18th century.

In de negen zalen gewijd aan de oude cultuuruitingen van de oorspronkelijke bevolking van Midden- en Zuid-Amerika, wordt het geografische, culturele en chronologische overzicht behouden als hoofdoriëntatie. Het Museum Kunst & Geschiedenis bezit een van de belangrijkste verzamelingen in Europa en zelfs wereldwijd omdat zij zo volledig is. Olmeken, Maya’s, Azteken, Inca’s en zovele andere bevolkingsgroepen zijn goed vertegenwoordigd. Minder bekende culturen krijgen in de opgefriste opstelling meer duiding, zoals die uit Costa Rica, Panama, de Caraïeben, Colombia, Ecuador, Chili en zo meer.  De uitwerking van verschillende thema’s werd geactualiseerd, daaronder: het balspel, rituelen en offers, het Mayaschrift, de Azteekse kalender, de Mochicavazen… Na twee jaar afwezigheid vanwege de renovatie, is het beeldje dat model stond voor het Kuifjealbum Het gebroken oor weer te zien. Dat geldt ook voor de mummie waar Hergé zich op inspireerde voor zijn personage Rascar Capac in zijn Kuifje-album 7 kristallen bollen. De mummie wordt voortaan tentoongesteld in relatie tot de grafgiften die erbij horen. Enkele voorwerpen uit het recente legaat van het Nederlandse echtpaar Heggen-Van der Giessen aan het museum worden opgenomen. Door de inval van daglicht werden lichtgevoelige voorwerpen van textiel en veren tijdelijk verwijderd. Zij zullen weer worden tentoongesteld in een volledig verduisterde ruimte later dit jaar.

Praktisch voor bezoekers
Museum Kunst & Geschiedenis, Jubelpark 10, 1000 Brussel, België
Vernieuwde zalen geopend vanaf zaterdag 12 oktober 2024
Openingstijden, tarieven, bereikbaarheid en activiteiten op www.artandhistory.museum

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.