De Tol van de Muze van Jo Claes

De tol van de muze vertelt de belevenissen van een gedesillusioneerd schrijver die het aanbod krijgt om een cursus “Creatief Schrijven” te geven aan een groep universiteitsstudenten. Al na de eerste les komt hij tot de verbijsterende vaststelling dat een van de vrouwelijke deelnemers verhalen schrijft waarin hijzelf het hoofdpersonage is.

Wat aanvankelijk een grap lijkt, groeit tot een nachtmerrie. Want het privéleven van de schrijver krijgt hoofdstuk na hoofdstuk zijn weerslag in de teksten van de anonieme vertelster. Via allerlei schrijfopdrachten probeert hij achter de identiteit van de studente te komen. Wie is zij? Hoe is ze zoveel over hem te weten gekomen? En vooral: wat wil ze van hem?

De rol van de muze confronteert de lezer met een wirwar aan vertelstandpunten en personages. Want ook de protagonist is op zijn beurt weer een personage in een andere laag van de plot. Het resultaat is een allegorisch verhaal over het schrijven zelf: over het intrigerende hoe en het eeuwige waarom.

Met deze roman biedt Jo Claes een blik achter de schermen. Hoe ontstaat een verhaal? Welke elementen ontleent een schrijver aan de realiteit? Wat is pure fantasie en op welke manier beïnvloeden die twee elkaar? En dat alles onder de vorm van een meeslepende pageturner: grappig en tegelijkertijd ernstig, mysterieus en spannend tot op het eind.

Jo Claes schreef in 2008 “De zaak Torfs”, zijn eerste misdaadroman over inspecteur Thomas Berg.

Sindsdien groeide hij uit tot een van de meest geliefde misdaadauteurs van Vlaanderen. Zijn werk is meermaals bekroond, onder andere met de Hercule Poirot  Publieksprijs (2014 en 2017) en de Gouden Strop (2015).

In 2016 startte hij met de spannende YA-reeks. Niet voor mietjes waarvan het vorig jaar verschenen. Het monster met de groene ogen meedingt naar de prijs van de Jeugdjury.

Let de Tol van de Muze keert hij terug naar zijn oude liefde de literatuur.

Titel: De Tol van de Muze

Auteur: Jo Claes

Uitgeverij: Houtekiet

ISBN: 9789057209727

Thema: roman

Prijs: € 21,99

Verschijningsdatum: 16 oktober 2024

Verschijnt ook als e-book

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.