Stad ondersteunt acht mobiliteitsprojecten

Stad Antwerpen selecteerde acht projecten die ondersteuning krijgen voor hun ‘slimme mobiliteitsoplossing’ voor personen- of vrachtvervoer. Ze starten vanaf volgend jaar. 

In mei 2024 lanceerde stad Antwerpen een projectoproep richting mobiliteitsaanbieders, individuele ondernemers of consortia van ondernemers, met het oog op het ontwikkelen van slimme oplossingen voor uitdagingen op het vlak van personen- en vrachtvervoer.

Die oproep focuste op oplossingen die op korte termijn congestie verminderen en bij voorkeur leiden tot een structurele gedragsverandering bij gebruikers. De mobiliteitsoplossingen konden zowel gericht zijn op personen- als vrachtverkeer. Zo wil de stad de sector stimuleren om oplossingen te ontwikkelen op maat van Antwerpen.

Impact op korte en lange termijn 

Bij voorkeur bieden de projecten een aantrekkelijk probeeraanbod om nieuwe klanten te overtuigen de mobiliteitsoplossing uit te testen. Positieve probeerervaringen leiden namelijk vaak tot gedragsverandering en in deze context tot slimmer verplaatsingsgedrag. Ook de logistieke projecten leiden bij voorkeur tot een blijvende verandering of evolutie. Zo hebben de projecten een positieve impact op de mobiliteitscontext in Antwerpen op korte en lange termijn.

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “We lanceren dit soort oproepen nu toch al enkele jaren, en met goed gevolg. We zien vaak concrete samenwerkingen tussen ondernemingen ontstaan, met erg mooie resultaten. Dat is hartverwarmend om vast te stellen.” 

Acht geselecteerde projecten 

De externe jury selecteerde uit alle inzendingen acht projecten voor inhoudelijke samenwerking. Zij krijgen ondersteuning van Slim naar Antwerpen bij de verdere uitwerking, en krijgen ook zichtbaarheid op de stedelijke communicatiekanalen.

De geselecteerde projectvoorstellen zijn:

  • Donkey Republicbiedt kortingscodes aan bedrijven in de Antwerpse regio, voor het gebruik van de deelfietsen voor werkverplaatsingen.
  • Cargoroobiedt kortingscodes om gebruikers te laten kennismaken met de deelbakfietsen en zo het gebruik ervan te promoten.
  • Olympus Mobility ontwikkelt een gebruiksvriendelijke app die mobiliteitsdiensten bundelt, speciaal op maat van kleine ondernemingen.
  • INEOS Phenol Belgium wil logistiek vervoer via het spoor aanmoedigen en het aandeel hiervan in het bedrijf vergroten.
  • Medrepair zet in op de time shift en wil de nachtopening van haar S11-depot langer gratis houden, om transporteurs te stimuleren ’s nachts in plaats van overdag te vervoeren, en zo de verkeersdrukte helpen verminderen.
  • Dranaco wil zijn kade en watergeboden site gebruiken om bedrijven nog meer toegang via het water te geven. Het bedrijf wil hiermee de switch maken naar een meer multimodaal vervoer, en een groter aantal vrachtwagens van de weg halen.
  • Foodsprints wil als fietskoerierbedrijf hun huidige fietslogistieke hub in Antwerpen (Stijfselrui) vergroten en duurzaam verankeren.
  • Bycykel wil de deelfietstrailer introduceren in Antwerpen, een fietskar met een bijzondere koppeling die heel eenvoudig te combineren is met elke stadsfiets of e-fiets, en zo gedeeld kan worden met verschillende gebruikers.

Al deze projecten worden in de komende maanden verder vormgegeven en starten ten vroegste vanaf 1 januari 2025.

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.