Nieuw lichtkunstwerk van Daan Roosegaarde verrijst op unieke locatie in Genk

Vanaf donderdag 26 september is Thor Park, een voormalige mijnsite in Genk waar technologie, natuur en cultuur samenkomen, een blikvanger rijker: het kunstwerk Lichtsporen van de gerenommeerde Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde krijgt er een permanente plek. Het intieme lichtkunstwerk is een belichaming van de kracht van de natuur: de kracht die ons letterlijk, figuurlijk en levenslang van energie voorziet. ​ “Lichtsporen is een ode aan de energie van de natuur” ​ —Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde staat bekend om zijn innovatieve ontwerpen voor openbare ruimtes waarin kunst en technologie samenkomen.“In Lichtsporen verbind ik de adem van het verleden met de puls van de toekomst, in een dans van licht die de eindeloze energie van aarde verbeeldt,” aldus kunstenaar Daan Roosegaarde. Het kunstwerk is een hommage aan het mijnverleden, met de blik op de toekomst. Een uitnodiging om na te denken over een wereld waarin de relatie van de mensheid met energie er een is van harmonie en symbiose.

Het lichtkunstwerk verrijst tussen de bomen wanneer de avond valt. De lichtsporen, vervaardigd uit een unieke mix van lichtgevoelig blauw pigment en steen, lichten op en symboliseren het ongeziene energiepotentieel dat inherent is aan de aarde zelf. Ze dienen als herinnering aan de mijnschachten, symbolisch voor de barsten in het verleden. Maar evengoed refereren ze aan de huidige aanwezigheid van communicerende natuur in het bos, en de verbindingen die we als mensen met elkaar maken.

Thor Park als uitvalsbasis

Thor Park in Genk evolueerde van een site die synoniem stond voor uitbuiting van de natuur door de verbranding van steenkool naar een ruimte gewijd aan leren, ondernemen en harmonieus samenleven met de natuur. “Een site met een sterke focus op de toekomst, een plek waar innovatieve ideeën de omslag maken naar een duurzame, groenere toekomst. Meer nog is het lichtkunstwerk een bijdrage in de ontplooiing en evolutie van Thor Park als toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen,” aldus burgemeester Wim Dries.

Dat het werk een vaste locatie krijgt in het hart van de Thor site treft geen toeval. “Deze voormalige mijnsite vertelt als geen ander het verhaal van Limburg en Genk. Verleden en toekomst, natuur en cultuur, industrieel erfgoed en de nieuwste technologieën; en de natuurpracht van het Nationaal Park Hoge Kempen komen er allemaal samen. Dit alles maakt hiervan een werkelijk unieke locatie. Hier wordt niet gekozen voor massatoerisme, maar voor een onvergetelijke, intieme beleving die de ziel van deze plek blootlegt. Het is een unieke ervaring voor de bezoeker, of die nu uit Genk of ver daarbuiten komt,” vertelt Vlaams minister van Toerisme.

“Dit lichtkunstwerk zorgt voor een perfect samenspel tussen innovatie en natuur, twee speerpunten van onze mooie provincie. We maken Thor Park én het Nationaal Park Hoge Kempen niet alleen nog aantrekkelijker voor bezoekers, maar zorgen ervoor dat jong en oud op een speelse manier iets bijleren over het unieke karakter van deze locatie. Ik kan het iedereen warm aanbevelen,” voegt minister van Werk, Economie, Innovatie & Landbouw Jo Brouns toe.

Belevingsvolle toegangspoort

Lichtsporen is een volgende stap in het verbreden van het vrijetijdsaanbod dat Thor Park rijk is. “Dit lichtkunstwerk maakt deel uit van een breder, belevingsvol project waarbij Thor Park zich verder ontwikkelt als toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. In 2025 willen we de bezoekerservaring naar een nog hoger niveau tillen door een interactieve gids met augmented reality, virtual reality kijkers en een immersieve film te implementeren,” verduidelijkt schepen van Toerisme Karel Kriekemans. “Deze digitale innovaties zullen de link tussen Thor Park en het Nationaal Park Hoge Kempen verder versterken en bezoekers uit binnen- en buitenland inspireren om deze unieke plek te verkennen .”

Praktische info 

Locatie
​Thor Park ​
​3600 Genk
Open in maps

Openingsuren
Het lichtkunstwerk Lichtsporen van kunstenaar Daan Roosegaarde is dagelijks toegankelijk tot middernacht. De beste beleving heb je ‘s avonds, na zonsondergang.

Prijs
Gratis

Partners
Het project is een samenwerking tussen Stad Genk, Toerisme Vlaanderen, Nationaal Park Hoge Kempen en de brede Thor Park-gemeenschap.

Over Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde is een Nederlandse kunstenaar die bekend staat om zijn innovatieve ontwerpen voor openbare ruimtes waarin kunst en technologie samenkomen. Hij creëert sociale ontwerpen die de relatie tussen mens, technologie en ruimte onderzoeken, steeds met ‘schoonheid’ als mantra. In de dubbele betekenis van het woord: verwijzend naar enerzijds het esthetische en anderzijds de kwaliteit van de leefomgeving.

Daan Roosegaarde is met Lichtsporen niet aan zijn proefstuk toe. Hieronder een selectie van eerder werk:

  • VAN GOGH PAD: 600 meter lang fietspad waarin duizenden fonkelende, gekleurde steentjes verwerkt zijn.
  • WATERLICHT: een virtuele overstroming die de kracht van water laat zien
  • SMOG FREE PROJECT: ’s werelds eerste buitenluchtreiniger die smog in sieraden verandert
  • SMART HIGHWAY: wegen die overdag opladen en ’s nachts oplichten
  • SEEING STARS: alle stadslichten doven om de sterren terug te brengen
  • SPARK: organisch vuurwerk
  • FIREFLY GARDEN: Bali’s eerste reservaat voor vuurvliegjes, gewijd aan het kweken, behouden en beleven van vuurvliegjes

Foto: Club Paradis

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.