Nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan voor bouwblok aan De Gerlachekaai

Het Antwerpse stadsbestuur keurde de proces- en startnota goed voor een ruimtelijk uitvoeringsplan voor het ‘driehoekige’ bouwblok tussen de De Gerlachekaai, Verviersstraat, Waalsekaai en Schaliënstraat. De stad wil hier een gemengde stedelijke invulling op maat van het Zuid, zoals kantoren en diensten, wonen, detailhandel, horeca, vrijetijds- en gemeenschapsvoorzieningen.

Het plangebied bevindt zich vlak bij de Schelde en in de historische binnenstad, in de wijk het Zuid. Deze residentiële wijk heeft een grote aantrekkingskracht in Antwerpen met zijn vele cafés, restaurants, kunstgalerijen, cultuurhuizen en historische panden.

Schepen voor ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling Annick De Ridder: “Het nieuwe RUP Gerlachekaai past binnen ons nieuwe Strategisch Ruimteplan Antwerpen, waarmee we de krijtlijnen hebben uitgezet van het toekomstig ruimtelijk beleid van onze stad. Met als tijdshorizon 2040 ontwikkelen we de stad zo duurzaam verder als een bijzonder dynamische en innovatieve woon- en werkstad en heerlijke plek om te vertoeven. Het nieuwe RUP kadert ook mooi binnen de krijtlijnen van de nieuwe bouwcode die de wirwar aan regels sterk vereenvoudigt. Kortom, de De Gerlachekaai gaat een mooie toekomst tegemoet met wonen, werken en ontspannen en vooral mee met de tijd.”

Toekomstbestendig bouwblok

De laatste jaren hebben het Zuid, de wijk Nieuw Zuid, de Scheldekaaien en het Zuidpark een sterke evolutie gekend. Het nieuwe RUP heeft tot doel om met respect voor het aanwezige onroerend erfgoed vernieuwingen in het bouwblok toe te laten die aansluiten bij de veranderde omgeving.

Het huidige ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Binnenstad is immers bijzonder complex, waardoor er voor dit bouwblok heel weinig flexibiliteit is voor een gemengd stedelijk programma met plaats voor zowel woningen als werkruimte als ontspanning. Met het RUP De Gerlache wil de stad een flexibele invulling in de toekomst wel mogelijk maken.

Deze aanpassing ligt in lijn met de ambities van het nieuwe strategisch ruimteplan Antwerpen. En één van de speerpunten in dat plan is dat de Antwerpenaar dicht bij zijn of haar woonplaats werk kan vinden.

Verdere stappen

De terinzagelegging start op 9 september en loopt tot en met 7 november 2024. Iedereen kan de start- en procesnota tijdens deze periode inkijken en erop reageren. Op donderdag 10 oktober organiseert de stad een openbaar infomoment om de plannen toe te lichten. De buurt ontvangt hiervoor nog een uitnodiging. De ambitie is om tegen het najaar van 2025 een definitief ontwerp voor het ruimtelijk uitvoeringsplan te hebben.

De info over het RUP De Gerlache staat ook op https://www.antwerpenmorgen.be/nl/projecten/DeGerlache/over.

Foto: ©Sweco Belgium nv

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.