Start werken nieuwe lokalen City Pirates en scouts Bouckenborghpark

De lokalen van voetbalclub City Pirates en scoutsgroep 4de Sint-Joris Meisjesgidsen aan en in het Bouckenborghpark in Merksem zijn verouderd en voldoen niet meer aan de hedendaagse vereisten. Daarom investeert stad Antwerpen in een nieuwbouw, voor een totaalbudget van meer dan 5,6 miljoen euro. De afbraakwerken zijn vandaag gestart, en als alles volgens plan verloopt kunnen beide verenigingen eind 2025 hun intrek nemen in hun gloednieuwe gedeelde gebouw.

Het Bouckenborghpark is een van de groene longen van Merksem en ook een plek waar heel wat kinderen en jongeren hun vrije tijd doorbrengen. Zo zijn niet alleen de jeugddienst van Merksem en het jongerencentrum Bouckenborgh hier te vinden, maar huisvest het park ook scoutsgroep 4de Sint-Joris Meisjesgidsen, en ligt aan de noordkant een jeugdcomplex van de bekende voetbalclub City Pirates. De huidige scoutslokalen en de accommodatie van de voetbalclub zijn echter sterk verouderd.

Duurzaamheid troef met gedeelde nieuwbouw

Daarom investeert de stad nu in een volledig nieuw gedeeld gebouw, met zowel nieuwe lokalen voor de scouts als kleedkamers en een cafetaria voor de voetbalclub. Sporting A investeert 3 miljoen euro, Jeugd 2,5 miljoen euro en AG Vespa 150.000 euro. Het gaat dus om een totaalbudget van meer dan 5,6 miljoen.

Het gedeeld gebruik van het gebouw mag letterlijk worden genomen. Zo zal City Pirates, als sociaal bewogen club, de gelauwerde sociale werking met onder andere huiswerkbegeleiding ook in de scoutslokalen kunnen organiseren.

De nieuwbouw komt op de locatie van de huidige gebouwen van de City Pirates. De plek van het oude scoutsgebouw naast het parkkasteel zal niet opnieuw bebouwd worden, maar na de werken terug integraal deel uitmaken van het park.

“Ook hier in het Bouckenborghpark bewijst Sporting A dat vergroening en ‘versporting’ hand in hand kunnen gaan. Deze heel bewuste keuze voor een compact en duurzaam nieuwbouwproject waarbij we twee complementaire jeugdwerkingen onder één dak samenbrengen, past bovendien perfect in onze visie om in te zetten op en te investeren in gedeeld gebruik. Zowel City Pirates als de 4de Sint-Joris Meisjesgidsen zaten trouwens mee aan de tekentafel om samen met de stad en het district Merksem een nieuw verhaal te schrijven op deze prachtige locatie. Beide verenigingen zullen hier dus moderne infrastructuur op maat vinden, waar ze hun passie voor voetbal en scouting optimaal kunnen beleven en delen”, zegt schepen voor sport Peter Wouters.

Schepen voor jeugd Jinnih Beels vult aan: “Met de nieuwe lokalen voor de scouts en de voetbalclub gaan we echt een verschil maken voor onze jongeren. Ze zullen straks in moderne, duurzame ruimtes hun tijd kunnen doorbrengen, waar ze kunnen sporten, spelen en samenkomen. Een investering in de buurt én haar jeugd.”

Verwacht einde tegen eind 2025

Na heel wat voorbereidende werken startte de aannemer vandaag met de eerste afbraakwerken. Die werden door alle betrokken partners symbolisch ingezet tijdens een officieel afbraakmoment.

Tegen midden september moeten de afbraakwerken achter de rug zijn zodat de gloednieuwe constructie echt vorm kan beginnen krijgen. Als alles volgens planning verloopt zouden de voetbalclub en scoutsgroep eind 2025 hun intrek in het gebouw kunnen nemen.

Tijdens de werkzaamheden maakt City Pirates gebruik van tijdelijke infrastructuur. De scoutsgroep is deels verhuisd naar een andere locatie. Hun oude gebouw doet nog even dienst als stockageplaats. Op die manier ondervinden alle gebruikers zo weinig mogelijk hinder van de werken.

Voorzitter van AG Vespa Annick De Ridder: “Het Merksemse Bouckenborghpark is een prachtige locatie voor recreatie. De huidige scoutslokalen alsook de accommodatie van de bekende voetbalvereniging City Pirates zijn echter verouderd. AG Vespa engageert zich dan ook graag voor de realisatie van een nieuw gebouw voor de meisjesgidsen en voetbalkleppers in het Bouckenborghpark.”

Foto: ©KARUUR architecten

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.