Grège Gallery presenteert de tentoonstelling “Renaissance”, een tentoonstelling die aan de hand van het opnieuw tot leven wekken van gevonden materialen de kunst van transformatie en schoonheid verkent.
De tentoonstelling, die op 12 september opent in het kader van RendezVous — Brussels Art Week, brengt de werken samen van Armando Mesías, Giorgio Petracci, Jamie Mills, JulieVe Lemontey en Laura Pasquino, die het gewone omzetten in het buitengewone en het publiek uitnodigen om de essentie van alledaagse materialen te herontdekken en onze verbinding met de wereld om ons heen te heroverwegen.
Renaissance
Grège Gallery
12 september – 26 oktober 2024
Adres: rue Saint-Jean Népomucène 20, 1000 Brussel
Juliette Lemontey
De doeken van Juliette Lemontey zijn gemaakt van oude lakens en gevonden textiel. Haar werk wordt gekenmerkt door een dialoog van aanwezigheid en afwezigheid, die de menselijke dualiteit en het verstrijken van de tijd oproept. De thema’s van transformatie en waardering van het materiaal staan centraal in haar werk, en herinneren aan het idee van een Renaissance door nieuw leven te geven aan de gebruikte materialen.
Laura Pasquino
De keramiek van Laura Pasquino verkent het delicate evenwicht tussen vorm en textuur, geïnspireerd door de natuur. De kunstenaar heeft haar eigen techniek ontwikkeld op basis van haar leerervaringen in Japan en processen die perspectief en clair-obscur combineren. Haar werk weerspiegelt een dialoog tussen traditie en innovatie, en roept nieuwe perspectieven op. De werken van Pasquino vangen de organische essentie van natuurlijke objecten, met name door de ronde of ovale vormen en de spleten of openingen die ontluiking, “geboorte”, suggereren.
Giorgio Petracci
Giorgio Petracci, een Italiaanse kunstenaar, gebruikt gerecycled hout om speelse en uitgebalanceerde sculpturen te maken. Zijn werken, die vaak sporen van hun oorspronkelijke verf behouden, weerspiegelen zijn fascinatie voor de interacties tussen kleur en materiaal. De sculpturen van Petracci, deel uitmakend van zijn serie “oggef curiosi” (curieuze objecten), stimuleren de toeschouwers om nieuwe perspectieven en verhalen te overwegen. Zijn stukken dienen als amuleVen of gelukbrengers, en creëren een aanwezigheid die zowel de kunstenaar als de observator vergezelt.
Jamie Mills
Jamie Mills onderzoekt de interacties tussen materialiteit en omgevingen, en roept zowel interne als externe landschappen op. Zijn werken, vaak gemaakt van hergebruikte natuurlijke en anorganische materialen, verkennen de relaties tussen abstracte en concrete vormen. Dit creatieve proces dient als allegorie voor emotionele verhalen zoals herinnering en rouw, en streed ernaar diepe waarheden te communiceren door middel van de nederigheid van de materialen en een gedeelde empathie.
Armando Mesías
Armando Mesías herontdekt gevonden textiel, wevend een reflectie op het verstrijken van de tijd en onze veranderende identiteiten. Hij bewerkt deze stoffen en drukt zijn stempel op elk werk om zijn eigen identiteit te integreren, terwijl hij de bestaande verhalen die ze dragen respecteert. Gebruikmakend van materialen zoals jute, hennep, mousseline en katoen, creëert hij picturale werken door het samenstellen en over elkaar leggen van lagen. Zijn naden eren de Japanse traditie van ‘sashiko’, waarbij hij het belang van reparaties en zichtbare stiksels benadrukt die getuigen van de kwaliteit en geschiedenis van de stoffen, doorgegeven van generatie op generatie.
Foto: Club Paradis