CNG slow fill-installatie voor Antwerpse huisvuilwagens

Stad Antwerpen beschikt over 127 huisvuilwagens. Daarvan rijden er 29 op CNG of Compressed Natural Gas, aardgas dat onder hoge druk is samengeperst. Deze wagens zorgen voor een lagere uitstoot van stikstofoxiden en fijn stof.

Om de huisvuilwagens van CNG te voorzien beschikt de stad nu over een eigen CNG slow fill-installatie. Deze installatie comprimeert het aardgas en slaat het op voor gebruik als brandstof voor de voertuigen. ‘Slow fill’ verwijst naar het langzaam vullen van de gastanks van voertuigen, wat meestal enkele uren in beslag neemt.

Efficiënt en milieuvriendelijk

Na elke ophaalronde worden de huisvuilwagens aangesloten op de nieuwe CNG-tankinstallatie op de stelplaats aan het Kielsbroek.

Dit zorgt voor heel wat tijdwinst en de ophaalrondes verlopen vlotter. De wagens moeten namelijk geen aparte tankritten meer uitvoeren. Ze staan niet in de file en zorgen voor minder verkeersdrukte. De wagens worden op de stelplaats gevuld en staan dan telkens klaar voor de volgende ophaalronde. Er kunnen tot 15 voertuigen tegelijkertijd aangesloten worden aan de CNG-installatie.

Voertuigen die rijden op CNG bieden heel wat voordelen. Ze stoten aanzienlijk minder schadelijke stoffen zoals stikstofoxiden en fijn stof uit in vergelijking met een dieselvoertuig. Op die manier zorgen ze mee voor een betere luchtkwaliteit in de stad. CNG-motoren zijn bovendien stiller zodat ze minder geluidsoverlast veroorzaken.

Schepen voor stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg onderstreept het belang van deze nieuwe CNG-installatie voor het stedelijke wagenpark: “De stad werkt al ruime tijd aan het vergroenen van haar wagenpark. Zo rijdt al een derde van onze stadwagens op CNG, waarvan 127 huisvuilwagens. Deze nieuwe gaspompinstallatie voor de huisvuilwagens is dan ook een aanwinst voor de stad en de Antwerpenaren. Enerzijds verliezen onze medewerkers geen tijd meer aan het tankstation, en anderzijds zijn deze voertuigen beter voor onze luchtkwaliteit en leefomgeving.”

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.